Yasmeen Lari ir Beatriz Colomina

MOTERYS ARCHITEKTŪROJE: Premijomis apdovanotos Y.Lari ir B.Colomina

2020-01-28
PILOTAS.LT

Jane Drew ir Ada Louise Huxtable tarptautinės premijos šiemet atiteko Pakistano architektei Yasmeen Lari ir Ispanijos-Amerikos kritikei Beatriz Colomina‘i (Beatriz Colomina). Šias premijas skiria architektūros žurnalai „The Architectural Review“ ir „Architects’ Journal“.

Pakistane gimusi Yasmeen Lari nuo 15 metų gyveno Londone, tačiau baigusi architektūros studijas, 1964 metais ji grįžo į gimtinę. Pakistane architektė atidarė studiją „Lari Associates“, kuri rengė gyvenamosios architektūros, biurų bei kitus projektus. 2000 metais uždariusi biurą, toliau ji dirbo Pakistano UNESCO patarėja. Y.Lari yra jau 9-oji kasmetinės Jane Drew premijos laureatė. Šia premija anksčiau yra apdovanotos Elizabeth Diller, Amanda Levete, Denise Scott Brown, Odile Decq.
Architektūros istorikė ir teoretikė Beatriz Colomina gimė ir išsilavinimą įgijo Ispanijoje. 1981 metais ji atvyko į Jungtines Amerikos valstijas, kur iš pradžių dėstė Kolumbijos universitete, o vėliau persikėlė Prinstono universitetą, kur iki šiol dirba architektūros profesore. Savo darbuose ji nagrinėja ne tik architektūrą, bet ir meną, technologijas, seksualumą, medijas. Žymiausios B.Colomina knygos – „Privatumas ir viešumas“ (angl. „Privacy and Publicity“), „Naminis karas“ (angl. „Domesticity at War“) , „Rentgeno architektūra“ (angl. „X-Ray Architecture“), parodos – „Clip/Stamp/Fold“, „Playboy architektūra“ ir „Ar mes žmonės? Rūšių dizainas“ Stambulo dizaino bienalėje, kurią kuravo kartu su savo vyru Marku Wigley. B.Colomina – 4-oji kasmetinės Ada Louise Huxtable premijos laureatė. Ją anksčiau apdovanotos fotomenininkė Hélène‘a Binet, menininkė ir iliustratorė Madelon Vriesendorp, skulptorė Rachel Whiteread, kuratorė Julia Peyton-Jones ir dizainerė Jane Priestman.
Parengta pagal „The Architectural Review“ ir „Architects’ Journal“ informaciją. .
Titulinės nuotraukos: Pakistano paveldo fondas ir Jürgen Mayer H.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Yasmeen Lari ir Beatriz Colomina

MOTERYS ARCHITEKTŪROJE: Premijomis apdovanotos Y.Lari ir B.Colomina

2020 sausio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Jane Drew ir Ada Louise Huxtable tarptautinės premijos šiemet atiteko Pakistano architektei Yasmeen Lari ir Ispanijos-Amerikos kritikei Beatriz Colomina‘i (Beatriz Colomina). Šias premijas skiria architektūros