ANT KALNO MŪRAI:KAM IR DĖL KO? // PROFSĄJUNGŲ RŪMŲ KONKURSAS BE ATRADIMŲ

Viešosioms erdvėms, nekomerciniams objektams užleidžiant vietą pelningesniems kvadratiniams metrams, žinia apie naują kultūrinį pastatą yra laukiama retenybė. Deja, ne visada ji džiugina. Miestams sunkiai išgalint visuomeninius objektus kurti savarankiškai, tenka ieškoti bendradarbiavimo su privačiu verslu modelių, o toks kompromisas neapsieina be praradimų.

KONCERTAI IR KONTOROS – PO VIENU STOGU

Tautos namų kompleksui, kuriamam Vilniuje, ant Taurakalnio, padarytas svarbus žingsnis pirmyn. Neseniai pasibaigė ant Tauro kalno stūksančių pagal tipinį projektą sovietmečiu suręstų Profsąjungų rūmų rekonstrukcijos konkursas.

Lietuvos architektų sąjungos ir pastato savininkės bendrovės „VIPC“ organizuoto konkurso dalyviai turėjo suprojektuoti komercinį-visuomeninį kompleksą. Jame reikėjo sutalpinti tiek Tautos namų programą su didžiule koncertų sale, biblioteka, patalpomis visuomeninei veiklai, tiek verslui skirtą dalį su biurais bei restoranais.

Anot konkurso recenzento architekto Sauliaus Misevičiaus, nors darbų skaičiaus būta įspūdingo, idėjų įvairovė nedžiugino. Naujo charakteringo ženklo, kuris būtų savito silueto ir architektūros, dalyviams, pasak recenzento, nepavyko sukurti. Blankų darbų koloritą tikriausiai lėmė konkurso sąlygos, pagal kurias nebuvo galima viršyti esamo pastato altitudės, neleista projektuoti kitoje vietoje ir netgi „išlipti“ iš Profsąjungų rūmų pamatų kontūro, bet vis dėlto teko sutalpinti didžiulę apie 20.000 m² programą. Tai susiklostė, pasak S.Misevičiaus, dėl rūmų privatizavimo, dėl kurio ir sumanyta dvejopa – komercinė ir visuomeninė – funkcija, o prioritetas suteiktas nežinia kuriai. Recenzento nuomone, nusprendus statyti naują pastatą ant Taurakalnio, logiškiausia būtų nagrinėti viso kalno teritoriją, o naujo pastato vietos nenustatyti griežtai.

GELEŽINĖ UŽUOLAIDA IR GYVENIMAS

Pirmąją vietą ir solidžią 77.000 litų premija komisija skyrė projektui devizu 444888 (Vilniaus architektūros studijos architektai K.Pempė, A.Pliučas, G.Gečaitė, L.Jančytė, N.Baran, J.Dagelis, D.Kisielius, V.Kutaitė, I.Lukauskas, V.Lukoševičius ir G.Jurgelevičius).

Pompastiškai šaltos stalinistinės architektūros Profsąjungų rūmus architektai pasiūlė pakeisti šiuolaikišku pastatu, o reprezentatyvią architektūrą – išgauti lakoniškomis priemonėmis. Tautos namų ir komercinių patalpų kompleksą sudarytų 3 tūriai, atskirti pasažais-viešosiomis erdvėmis. Juos apjuostų ir į vientisą darinį sujungtų mobili metalinė plastiškos formos „užuolaida“. Scenos užsklandą simbolizuojanti ažūrinė „oda“ lemtų chameleonišką pastato charakterį – ją atitraukiant ir užtraukiant, kistų pastato fasadas, o kartu ir komplekso vizualiniai ryšiai su aplinka.

Autoriai sumaniai išnaudojo kalno reljefą: žvelgiant nuo papėdės, pastato tūris kilstelėtas ant įtraukto įstiklinto cokolinio aukšto, kuris „siurbtų“ pagrindinius visuomeninės dalies lankytojų srautus. Šiaurės–pietų ašimi kompleksą dalijantis pasažas veiktų kaip pagrindinis patekimo į kompleksą traktas, o kartu ir kaip vizualinė ašis, surišanti pastato vidų  su reprezentacine aikšte, numatyta ties pagrindiniu patekimu į kompleksą, su Lukiškių aikšte, Baltojo tilto aplinka. Pasažas organiškai susijungtų su Taurakalnio rekreacinės erdvės takais ir evangelikų liuteronų kapinėmis, esančiomis pietinėje pusėje.

ARCHITEKTŪRAI PRISTIGO ŽENKLIŠKUMO

Stambiausias komplekso pastatas bus skirtas visuomeninėms patalpoms, 1400 vietų simfoninės muzikos koncertų salei. Iš reprezentacinės aikštės Tauro kalne patekę į korpuso pagrindinį holą, lankytojai pirmame aukšte ras parodas ir erdvę bendruomenių susibūrimams, rūbines, san. mazgus. Reprezentaciniai laiptai ves į biblioteką antrame aukšte, visuomeninei veiklai skirtas trečiojo aukšto patalpas ir salę, užimsiančią paskutinius 2 aukštus.

Rytinėje sklypo dalyje projektuojamo komercinio pastato pirmame aukšte architektai numatė kavinę su lauko terasa, atsiveriančia į Taurakalnio papėdę. Likusį tiek šio sklypo pietinėje dalyje, tiek numatytojo korpuso plotą užims biurai.

Projektuodami visuomeninį objektą, sulauksiantį didelių lankytojų srautų, architektai daug dėmesio skyrė transporto sistemai. Besinaudojantys viešuoju transportu žmonės į kompleksą pateks iš Pamėnkalnio ir V.Kudirkos gatvių. Automobiliai į triaukštį požeminį parkingą būtų nukreipiami per V.Mykolaičio-Putino gatvę.

Komisijos nuomone, racionalią, patogią funkcinę struktūrą autoriams pavyko suderinti su patrauklia pastato išvaizda. Tiesa, toliau projektuojant reprezentatyvų, išskirtinio įvaizdžio visuomeninį objektą , autoriams dar teks gerokai padirbėti. Recenzento S.Misevičiaus teigimu, susidarąs įspūdis, kad urbanistinis atradimas – kelių stambių tūrių ir tarpusavyje susijusių erdvių kompozicija – vargu ar buvo suvoktas pačių autorių. Vertingą idėją jie esą „nugesinę“, mat „užuolaida“ vėl viską apjungė į vieną masyvų tūrį.

VIDUS NAUJAS, IŠVAIZDA SENA

Antrąją vietą (57.000 litų) pelniusio darbo 081017 (II) autoriai V.Biekša, T.Balčiūnas, M.Kanevičius, R.Kilčiauskas, J.Stankevič ieškojo harmonijos tarp dviejų skirtingų polių – laisvojo, demokratiškojo, gamtinio ir griežtojo, reprezentatyvaus, žmogaus sukurto. Išsaugoję Profsąjungų rūmų išorinį kiautą, architektai jo viduje suprojektavo amorfiškas erdves, persiliejančias viena į kitą be aiškių ribų. Pasak autorių, taip atspindima demokratiškos visuomenės ir istorijos simbiozė, sukurianti naują kokybę.

Profsąjungų rūmus užkėlę ant stačiakampės platformos, architektai sukūrė pastato ekspozicinę viešąją erdvę, pereinančią į natūralią Tauro kalno morfologiją ir laisvą takų sistemą be dirbtinai stiprinamų ašių. Lankytojų srautai į kompleksą orientuojami ir iš Tauro kalno papėdės, ir iš Santuokų rūmų pusės. Centrinė pastato erdvė būtų amfiteatrinė stiklo stogu dengta salė, aplink kurią burtųsi likusios patalpos.

Pasak komisijos nario G.Blažiūno, projektas patrauklus konceptualumu ir taktišku požiūriu į esamą sąmonėje įsirėžusį sostinės miestovaizdį. Anot S.Misevičiaus, Profsąjungų pastatas, grubiai užkėtęs Tauro kalną, neturi istorinės ar architektūrinės vertės, tačiau kurti naują simbolį šioje miesto vietoje verta tik jeigu jo architektūra būtų neabejotinai kokybiškesnė ir labiau praturtinanti aplinką, nei esama. Kadangi, kaip parodė konkursas, ši užduotis buvusi neįkandama, išsaugoti ir rekonstruoti savotišku sostinės ženklu tapusius rūmus esą logiška. Tuo labiau kad antrosios vietos laimėtojams pavyko neutralizuoti neigiamą Profsąjungų rūmų įvaizdį, kompleksą jautriau įlieti į urbanistinę aplinką.

JĖGOS TRŪKSTA, AGRESIJOS – PER DAUG

Naują pastatą vietoje Profsąjungų rūmų statyti pasiūlė ir trečiosios vietos (27.000 litų premija) laimėtojai architektai V.Stupakas ir R.Stupakas (darbas 111101). Aptakių formų horizontalus tūris, apvilktas vientisu bronzinių žaliuzių ažūru, autorių teigimu, atkartotų kalno reljefo plastiką.

Po vienu stogu sutalpintos funkcijos liko aiškiai zonuotos, tačiau erdvėmis ar pasažais neatskirtos. Rytinė pastato dalis skirta visuomeninėms patalpoms ir salei, vakarinė – komercijai.

Patogi schema vis dėlto nekompensavo abejonių dėl sprendimo išoriškai suniveliuoti visas funkcijas. Komisijos nuomone, fasadų plastika neatspindinti vidinės funkcijos,  o pastatas apskritai stokojąs stipraus įvaizdžio.

Paskatinamosios premijos (7.000 litų) laimėtoja studija„Regroup projektavimas“ (arch. V.Aksamitauskaitė, R.Kazickas, P.Kisielis, M.Kačinskas, J.Pakšienė; darbas devizu 010203) naujo tūrio struktūrą ašių „kryžiumi“ padalino 4 segmentus. Taip išryškinta ne tik ašis Santuokų rūmai – Vilniaus centras, bet ir skersinis traktas, jungiantis V.Kudirkos ir Tauro gatvių aplinką. Įėjimams iš visų 4 pusių suteikę vienodą reikšmę, autoriai pastato viduje centriniu elementu pavertė koncertų salę, o ją aplipdė biurų patalpomis. Apatiniai aukštai būtų skirti bibliotekai ir visuomeninėms patalpoms.

Kieti, nelankstūs planai, neracionalūs sprendimai pelnė komisijos skepticizmą. Priekaištų sulaukė ir fasadų sprendimas korpusus apdailinti skirtingomis medžiagomis ir ornamentais, autorių teigimu, atspindinčius 4 metų laikus. Recenzentų nuomone, formalūs fasadai esantys nepakankamai motyvuoti, o mechaniška komplekso kompozicija kontekste esą įsiterpianti dar grubiau, negu dabartiniai Profsąjungų rūmai.

MONUMENTALUMO IRGI GALI BŪTI PER DAUG

Antrą paskatinamąją premiją pelnė projektas 484848 (arch. A.Nasvytis, J.Liekys, M.Segalis, E.Stoškutė). Tautos namų kompleksu autoriai užbaigia impozantišką urbanistinę ašį, ant kurios jie „suvėrė“ Lukiškių aikštę, Baltąjį tiltą, rekreacinę krantinę ir dangoraižių kompleksą. Keturšlaičiu stiklo stogu dengtame stikliniame monumentaliame pastate būtų koncertų salė ir dalis komercinių patalpų. Prieš pastatą architektai pasiūlė supilti naują kalną, kuris visiškai pakeistų Taurakalnio reljefą. Jame būtų sutalpinta likusi programa, o ant terasos įrengta apžvalgos aikštelė.

Ilgus metus brandintų idėjų pristatymas konkurse sukėlė ir tam tikrų abejonių. Visiems, anksčiau susipažinusiems su Tautos namų pasiūlymais bei A.Nasvyčio grupės Lukiškių aikštės konkursiniu projektu, kurio sprendinius autoriai įpiešė į panoramas, dėl „užslaptintos“ autorystės beveik nekilo abejonių. Ir nors vertinimo komisijos teigimu, darbas apdovanotas už dvasingumą, monumentalią Tautos namų svarbą atitinkančią koncepciją, klaustukas, kiek įtakos komisijos sprendimui turėjo autoriaus vardo svoris, liko.

PASLĖPTI PASTATĄ PER SUDĖTINGA

Konkursinius projektus suskirstę į tipologines grupes, konkurso recenzentai S.Misevičius, S.Kuncevičius, A.Mačiulis ir komisijos nariai apibrėžė jų privalumus ir trūkumus.

Darbai 121212, 000090 ir 999992 atstovavo reljefe integruoto pastato idėjai. Pasak recenzentų, principas prioritetą suteikti saugomoms vertingoms kalno formoms logiškas, tačiau jam prieštarauja patys autoriai, siūlydami keisti to paties kalno reljefą, jį aukštinti.

Darbų 000090 ir 999992 autoriai siūlė amorfiškos formos pastatus „paslėpti“ kalno siluete, sujungti su aplinkiniais želdynais. Projekte devizu 121212 architektai Taurakalnį paaukštino dirbtiniu piliakalniu, o už jo priglaudė monumentalaus klasicizmo įkvėptą priestatą. Konstatuota, kad darbo 121212 autoriai nepaisė sklypo ribų (kaip ir darbo 999992 architektai), nesureagavo į skverą, kilo klausimų dėl patalpų apšvietimo ir patalpų virš koncertų salės įrengimo. Dviprasmiškai neaiški ir pastato koncepcija – vengdami architektūros, autoriai neatsispyrė dekoratyviems bokšteliams. Darbui 000090 pritrūko aiškių funkcinės struktūros sprendinių, projektui 999992 – sprendinių dėl apšvietimo ir medžiagiškumo.

SUSMULKĖJIMAS MENKINA

Darbų 374811 ir 251686 autoriai siūlė ant Tauro kalno statyti ne vieną pastatą, o kelis. Skulptūriškos kelmų formos 374811 projekte sukėlė abejonių dėl įgyvendinimo. Darbui 251686, kuriame pasiūlyta statyti nedidelių tūrių netaisyklingo užstatymo kvartalą, pareikšta pastabų dėl nesuvaldytos kompozicijos, margos formų įvairovės ir funkcinių sprendinių. Pasak S.Misevičiaus, abiejų darbų pasiūlymai esą suniveliuotų kompleksą su greta esančiu užstatymu, neišskirtų jo miesto panoramose, suformuotų blankų įvaizdį.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

platformos-mentoriai-ewa-effiom-asm-archyvo-nuotr-oceane-ragoucy-v-franchi-nuotr-margarida-waco-u-cerjak-nuotr

EKSPERIMENTŲ PLATFORMA KVIEČIA: Vilniaus ir Paryžiaus miestų architektūros aktualijų tyrimai

2024 kovo 25Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas kviečia dalyvauti jau 4-ąjį kartą organizuojamoje tarptautinėje mentorystės ir idėjų vystymo programoje, šiemet vyksiančioje tarp Vilniaus ir Paryžiaus. Įgyvendinti tyrimai ir projektai bus

Sapiegų rūmai

LDK LAIKŲ LIUDININKAI: Lankytojams atsiveria restauruoti barokiniai Sapiegų rūmai

2024 vasario 81 KomentarasPILOTAS.LT

Po daugiau nei 5 metus trukusių tvarkybos ir restauravimo darbų balandžio 12 dieną Vilniaus Antakalnio rajone lankytojams duris atvers LDK laikus menantys Sapiegų rūmai. Architektūros,

senam_vn_231200_e01_xxx

PERŽENGĖ SIMBOLINĘ LINIJĄ: Vilnius pripažintas vienu iš 100 geriausių pasaulio miestų

2023 gruodžio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Pasaulinės rinkos tyrimų bendrovės „Euromonitor International“ reitinge Vilnius pripažintas vienu iš 100 geriausių miestų visame pasaulyje. Lietuvos sostinė simbolinę liniją peržengė pirmą kartą istorijoje –

Salų dvaro rūmai

DVARAS EŽERO SALOJE: Rokiškio rajone pabaigti tvarkyti Salų dvaro rūmai

2023 lapkričio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Rokiškio rajone baigti tvarkyti ežero saloje įsikūrę klasicistiniai Salų dvaro sodybos rūmai. XV amžiuje šis dvaras ir miestelis buvo viena iš didikų Kęsgailų valdų, o

Vilnius

EUROPOS ŽALIOJI SOSTINĖ 2025: Vilnius laimėjo žaliąjį Europos komisijos titulą

2023 spalio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Europos Komisijos įsteigtų Žaliosios sostinės apdovanojimų finale Vilnius tituluotas žaliąja Europos sostine 2025. Konkurso finale Taline Vilnius nugalėjo kitus du finalininkus – Portugalijos Gimarainsą bei

Vilniaus virtualumas

ATRADINĖS VILNIAUS VIRTUALUMĄ: Lietuviškas simpoziumas Londono architektūros festivalyje

2023 birželio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuviai prisistatys Londone. Architektūros fondas, bendradarbiaudamas su Bartletto architektūros mokykla ir Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje, Londono architektūros festivalyje pristatys simpoziumą, skirtą gilintis į virtualumo,

Vilniaus maketas

VILNIUS PRIEŠ 200 METŲ: Sostinėje atidaromas nemokamas ekspozicinis paviljonas

2023 gegužės 12Be komentarųPILOTAS.LT

Šeštadienį Vilniuje sostinės 700 metų proga atidaroma nauja ir nemokama Lietuvos nacionalinio muziejaus ekspozicinė erdvė „Paviljonas: Vilnius prieš 200 metų“. Vilniečius ir miesto svečius Gedimino

Iš serijos „Kintantys Vilniaus veidai“, M.Skudutis.

KINTANTYS VILNIAUS VEIDAI: Mindaugo Skudučio tapybos paroda sostinėje

2023 kovo 7Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus mokytojų namuose įsikūrusioje VVJ meno galerijoje atidaroma tapytojo Mindaugo Skudučio personalinė paroda „Kintantys Vilniaus veidai“. Nuo mažens įpratęs atidžiai stebėti aplinką ir gilintis į

Champion Cities Summit 2023: Champions Think Bold

ATVYKSTA MIESTŲ LYDERIAI: Vilnius rengia tarptautinę čempionų konferenciją

2023 sausio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Kitą savaitę į Vilnių rinksis Europos miestų merai, lyderiai ir ekspertai – sostinės savivaldybė organizuoja tarptautinę konferenciją „Champion Cities Summit 2023: Champions Think Bold“. Vilniaus 700-ojo

Kirdiejų rūmai

RŪMUS PAVERS MUZIEJUMI: Skelbiamas tarptautinis architektūrinis pritaikymo konkursas

2022 rugsėjo 27Be komentarųPILOTAS.LT

Pačioje sostinės širdyje prie Bernardinų sodo esančius Kirdiejų rūmus ruošiamasi sutvarkyti ir pritaikyti Vilniaus miesto muziejui. Savivaldybės sprendimu ateityje čia atsikraustys Vilniaus miesto muziejus, dabar įsikūręs laikinosiose

Vilniaus pievos

VILNIUJE ŽYDĖS VEŠLIOS PIEVOS: Keičiamos vejų priežiūros taisyklės

2022 gegužės 13Be komentarųPILOTAS.LT

Šį pavasarį Vilnius keičia vejų tvarkymo politiką ir pristato naujas jų priežiūros taisykles, pagal kurias mieste vyraus natūralios pievos ir savaime želiantys augalai. Atsisakant šienavimo

Kaunas-Vilnius

APIE DVIEJŲ MIESTŲ PRIKLAUSOMYBĘ: Didžiąją parodą atidarys „MOratonas“

2022 balandžio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Kaunas ir Vilnius, Vilnius ir Kaunas. Didžiausi Lietuvos miestai. Gal konkuruojantys, o gal būtini vienas kitam? Kaip ir kodėl jie (ne)sugyvena? MO muziejus atidaro didžiąją parodą

Jonušo Radvilos rūmai

J.RADVILOS RŪMŲ KOMPLEKSAS: Paskelbtas atviras architektūros konkursas

2021 gegužės 271 KomentarasPILOTAS.LT

Paskelbtas Jonušo Radvilos rūmų pastatų komplekso ir jo prieigų Vilniaus g. 24, Vilniuje, tarptautinis atviras architektūrinio projekto konkursas. Konkursą organizuoja Lietuvos dailės muziejaus įgaliota Lietuvos

Vilniaus portretai kine

VILNIAUS PORTRETAI: Kino istorikės Sonatos Žalneravičiūtės paskaita

2020 spalio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Kino istorikė Sonata Žalneravičiūtė Vilniaus rotušėje supažindins su sostinės portretais kine. Kino siužetuose galime matyti žymiausias Vilniaus  vietas. Spalio 26 dieną (pirmadienį) 18 val. Vilniaus rotušėje (

Sapiegų rūmai

SAPIEGŲ RŪMAI AKTUALIZUOJASI: Daugiafunkcinio kultūros pažinimo centro vizija

2020 liepos 171 KomentarasPILOTAS.LT

Šiuolaikinio meno centro skaitykloje rengiamas Sapiegų rūmų tvarkymo projekto pristatymas. Įgyvendinus pastarąjį projektą, čia veiks daugiafunkcinis kultūros pažinimo centras. Liepos 20 dieną (pirmadienį) 16 val.

Virgilijus Usinavičius

MANO VILNIUS: V.Usinavičiaus miesto patyrimo ir įsisavinimo fotožemėlapis

2020 birželio 12Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus fotografijos galerijoje atidaroma prieš 5 metus prie nespalvotos fotografijos grįžusio Virgilijaus Usinavičiaus paroda „Mano Vilnius“. Tai savotiška autoriaus nuoroda, jog kiekvienas tame pačiame mieste

Trakų Vokės dvaro rūmai

SUGRĮŽTA DIDYBĖ: Tvarkomi Trakų Vokės dvaro sodybos rūmai bei atkuriamas parkas

2020 gegužės 15Be komentarųPILOTAS.LT

Trakų Vokės dvaro sodyboje pamažu atgimsta žymaus parkų architekto Édouardo André dar XIX a. pabaigoje projektuoto dvaro parko vizija. 2021-aisiais šis Neoklasicistinis Tiškevičių dvaras žada

Vilnius: savas ir svetimas

NAUJASIS ŠILKO KELIAS: Kinijoje išleista istorinė knyga apie Vilnių

2020 gegužės 4Be komentarųPILOTAS.LT

Po dvejų metų intensyvaus darbo Kinijoje išleista rašytojo, istoriko Laimono Briedžio knyga „Vilnius: savas ir svetimas“. Tai pirmoji istorinė knyga apie Lietuvą kinų kalba. L.Briedžio

Neakivaizdinis Vilnius

NEAKIVAIZDINIO VILNIAUS STUDIJOS: Po metų veiklos pakvietė laikyti egzaminą

2020 balandžio 163 KomentaraiPILOTAS.LT

Lygiai prieš metus startavo sostinės savivaldybės projektas „Neakivaizdinis Vilnius“ – alternatyvaus Vilniaus pažinimo iniciatyva, kuri pirmą kartą pakvietė žmones iš visos Lietuvos sostinę pamatyti naujai.

Algimantas Kunčius

VILNIAUS FOTOREFLEKSIJOS: Dviejų sostinės gatvių kaita vaizdų tyrinėtojo akimis

2020 kovo 4Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjungoje rengiamas Algimanto Kunčiaus knygos „Fotorefleksijos“ pristatymas. Tai vaizdaknygė, kuri Vilniaus  senbuvio, fotografo ir nenuilstančio vaizdų tyrinėtojo akimis  atskleidžia dviejų sostinės gatvių kaitą. Kovo 19

Vilniaus gatvės

VILNIAUS SAVIVALDYBĖ: Sostinės gatves projektuos 8 įmonės

2020 sausio 131 KomentarasPILOTAS.LT

Vilniaus miesto savivaldybė sostinės gatvėms projektuoti konkurso būdu atsirinko 8 įmones, kurios šią paslaugą teiks kaip ir savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“. Sprendimą ieškoti šios paslaugos

Pasižvalgymas po Vilniaus apylinkes

PASIŽVALGYMAS PO VILNIAUS APYLINKES: M.Baužienės 3-osios knygos pristatymas

2020 sausio 8Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje pristatoma architektūros istorikės Mortos Baužienės knyga „Pasižvalgymas po Vilniaus apylinkes“. Dalyvauja knygos autorė, leidyklos vadovas, paveldo žinovai. Sausio 8

Algimantas Aleksandravičius

PASAKŲ MIESTAS: Algimanto Aleksandravičiaus fotoparoda apie Vilnių

2019 spalio 31Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus rotušėje atidaroma Algimanto Aleksandravičiaus fotoparoda „Vilnius – mano pasakų miestas“. Parodoje fotografas atskleidžia yra daugiakultūrę, turtingą istorijų ir legendų, kurios virsta pasakomis, sostinės sielą.

Didžioji gatvė

VILNIAUS KULTŪROS REIŠKINYS: Paroda „Didžioji gatvė“ Vilniaus paveikslų galerijoje

2019 rugsėjo 242 KomentaraiPILOTAS.LT

Didžioji gatvė – viena seniausių ir reikšmingiausių Vilniaus miesto gatvių. Jos savitumą atskleidžia Vilniaus paveikslų galerijoje atidaroma paroda. VILNIAUS „LAISVO ORO“ TERPĖ Rugsėjo 26 dieną

Gintautas Trimakas

TAVO BAŽNYČIOS: G.Trimako pasivaikščiojimai po savąjį miestą

2019 gegužės 21Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus rotušėje rengiamas fotomenininko Gintauto Trimako pasivaikščiojimų po „savąjį“ miestą pirmas paviešinimas. Šį fotografijų ciklą autorius kuria jau 3 dešimtmečius… Birželio 4 dieną (antradienį) 18