Bendrovė „Pentasweet“ planuoja pastatyti inovatyvaus saldaus baltymo brazeino gamyklą Vilniaus Pramonės ir Inovacijų parke „Northtown“. Moderni biotechnologinė įmonė tieks precizinės fermentacijos būdu gaminamą ingredientą maisto produktų gamintojams Europoje ir pasaulyje. 28,5 mln. eurų paskolą priemonės „Milijardas verslui“ lėšomis įmonei suteikė UAB ILTE.
PAVYKO SUKURTI EFEKTYVESNĮ IŠGAVIMO PROCESĄ
Brazeinas – saldus (1.500 kartų saldesnis nei cukrus) tropinio augalo Pentadiplandra Brazzeana (Oubli) vaisių baltymas. Saldūs baltymai laikomi viena perspektyviausių natūralių cukraus pakaitalų kategorijų, todėl ES ir Pasaulio maisto pramonės įmonės jau 20 metų siekia sukurti efektyvią precizine fermentacija pagrįstą technologiją.
„Pasaulyje įsigalint sveikos mitybos tendencijoms, didėja poreikis maisto produktuose pakeisti sveikatai žalingą cukrų. Brazeino baltymo išgavimas iš natūralios žaliavos reikalauja didelių kaštų, dėl aukšto technologinio proceso sudėtingumo tai iki šiol yra pavykę tik vienai JAV įmonei. Tačiau jungtinių Lietuvos ir Vokietijos biotechnologų pastangų dėka per 5 metus pavyko sukurti dar efektyvesnį procesą, kurį ketina komercializuoti „Pentasweet“. Vilniuje pastatyta gamykla bus pirmoji brazeino gamykla Europoje, antroji pasaulyje ir pirmoji, gaminsianti aukšto švarumo laipsnio ingredientą. „Pentasweet“ tikisi greito produkto pripažinimo rinkoje bei reikšmingo teigiamo poveikio žmonių sveikatai. Lietuvos ekonomikos vystymo strategijoje biotechnologijos pripažintos viena iš prioritetinių Sumanios specializacijos krypčių. ILTE džiaugiasi galėdama prisidėti prie šio labai ambicingo ir inovatyvaus projekto“, – teigia Giedrė Gečiauskienė, ILTE Klientų ir finansavimo sprendimų tarnybos vadovė.
Planuojama, kad naujoje pilnai automatizuotoje gamykloje bus sukurta iki 35 aukščiausios kvalifikacijos reikalaujančių darbo vietų. Projektą planuojama įgyvendinti iki 2027 metų vidurio.
EUROPOS RINKA NEKANTRIAI LAUKIA
„Vartotojai, sveikatos apsaugos ir mitybos specialistai, maisto pramonės įmonės, prekybos tinklai labai teigiamai įvertino „Pentasweet“ bandomojoje gamyboje sukurtą produktą ir su nekantrumu laukia jo Europos rinkoje. Projektas ambicingas ir sudėtingas, tačiau mūsų suburta jungtinė biotechnologų, maisto pramonės specialistų, inžinierių bei didelių projektų patirtį turinčių vadybininkų komanda įveiks iššūkius. Mes pasiruošę dirbti savo klientų sėkmei bei žmonių sveikatai, įgalinti maisto pramonę gaminti sveikus bei skanius produktus“, – komentuoja Marius Daugintis, UAB „Pentasweet“ vadovas.
Pagrindinio „Pentasweet“ akcininko – Dano Tvarijonavičiaus įmonių valdymo grupė „Grūdainė“ – finansuoja projekto kapitalo dalį nuosavomis lėšomis. Tai antroji D.Tvarijonavičiaus investicija į biotechnologijų plėtrą Lietuvoje – 2005-2007 m. drauge su partneriais jis sukūrė AB Amilina, vėliau tapusią AB Roquette Amilina, lyderiaujančia baltosios biotechnologijos įmone Šiaurės Europos regione.
„Viena perspektyviausių biotechnologijų sektoriaus sričių – maisto technologijos, kurios skatina tvarumą, stiprina aplinkosaugą ir prisideda prie sveikos gyvensenos. Labai svarbu skatinti investicijas į šį sektorių ir padėti jam sparčiau augti, kurti naujas darbo vietas srities specialistams ir talentams. Tad šiais metais pradėta įgyvendinti paskolų priemonė atvėrė platesnes galimybes įgyvendinti inovatyvius projektus tiek biotechnologijų, tiek ir kitų aukštos pridėtinės vertės sektorių įmonėms “, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.
Parengta pagal UAB ILTE informaciją.
Titulinis pav.: „Pentasweet“ gamykla.