images_phocagallery_4732_padai_laba_1609_4732__tit1_laban

PADAINUOK MAN LABANAKT://SOCIALINIO MENO PARODA NACIONALINĖJE DAILĖS GALERIJOJE

Projektas „Padainuok man labanakt“ (Sing me to sleep) – yra bendras lietuvių ir britų darbas. Kūrybinį procesą vainikuos penktadienį Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje atidaroma jungtinė kūrybinės grupės paroda. Projekte bendradarbiavo abiejų šalių menininkai, benamiai ir skurdą patiriantys žmonės.

Dvišalis projektas nuo praėjusio lapkričio lygia greta vyko Vilniuje, socialinės pagalbos ir integracijos centre „Betanija“, ir Mančesteryje, benamių centre „The Booth Centre“.Projekto veiklos programoje dalyvavo apie 500, o prie parodos įgyvendinimo tiesiogiai prisidėjo daugiau nei 80 benamių ir skurdą patiriančių asmenų Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Lietuvos pusę atstovavo organizacija „Socialiniai meno projektai“, įgyvendinanti profesionalaus meno iniciatyvas, stiprinančias įvairių visuomenės grupių gerovę.

Projekto dalyviai Vilniuje ir Mančesteryje kartu su profesionaliais menininkais lankėsi parodose, kvietė pasivaikščioti savo sudarytais maršrutais bei dalyvavo įvairioje meninėje veikloje ir dirbtuvėse, kuriose skaitė pasakas, pasakojo istorijas, piešė, kūrė koliažus, filmavo ir fotografavo.

„Padainuok man labanakt“ – tai kelionė pasakų mišku, kuris tampa metafora, simbolizuojančia gyvenimą. O visos pasakos panašios, nes „jos visos yra iš gyvenimo“, – sako vienas projekto dalyvių.

Projektu siekiama atkreipti dėmesį į kūrybos svarbą visuomenės paraštėse atsidūrusiems žmonėms. Taip pat juo norima plėsti benamystės suvokimą visuomenėje, įsiklausant į dalyvių mintis apie bendražmogiškas, visiems mums aktualias vertybes: namus, saugumo jausmą, buvimo kartu vertę, sveikatą.

„Meninė kūryba benamiams ir skurdą patiriantiems žmonėms – tarsi užuovėja nuo gyvenimo chaoso. Kartu tai yra gyvybiškai svarbus prasmingo buvimo momentas“, – teigia Ieva Petkutė, VšĮ „Socialiniai meno projektai“ ir projekto „Padainuok man labanakt“ vadovė.

Beveik metus trukusius kūrybinius procesus apjungsiančios bendros parodos „Padainuok man labanakt“ ekspoziciją sudaro erdvinė instaliacija, piešiniai ant sienų ir langų, fotografijos, trumpametražis filmas.

Išskirtinis parodos eksponatas – benamių centre Mančesteryje sukurtas skiautinys, kuriame vaizduojami miško, paukščių motyvai, įdaigstyti ženklai, žodžiai. Visi parodos fragmentai atskleidžia projekto daugiakalbystę: užrašytuose, įrašytuose ir išsiuvinėtuose tekstuose pinasi lietuvių, anglų ir rusų kalbos.

Lietuvoje vykusių kūrybinių dirbtuvių ir pasivaikščiojimų metu sukurtus kūrinius perkelti į galerijos erdvę, juos sujungti į vientisą kelionės pasakų mišku istoriją padėjo įvairių sričių menininkai: Eglė Gudonytė, Teodoras Malinauskas, Vytautas Stakutis, Justė Vazgytė ir kiti. Didžiojoje Britanijoje projektą įgyvendino menininkų duetas „arthur+martha“ – Loisa Blackburn ir Philipas Davenportas.

 Parodos atidarymo metu rugsėjo 9 d. 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje projekto dalyviai kartu su eksperimentinės muzikos kūrėjais Mikalojumi Smulskiu, Deividu Sereičiku ir Simonu Nekrošiumi vienintelį kartą atliks specialiai parodai skirtą, miško garsų įkvėptą performansą.

Paroda Padainuok man labanakt atidaroma rugsėjo 9 penktadienį, 18:00, Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr.22, Vilnius). Veiks paroda iki spalio 9.

Projektą iš dalies finansuoja – Lietuvos kultūros taryba.

Šaltinis: VšĮ „Socialiniai meno projektai“. Nuotraukos: Eglė Gudonytė.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Vilniaus gyvūnų globos namų kompleksas L.Giros gatvėje (arch. (arch. I.Martinonytė).

GLOBOS NAMAI GYVŪNAMS: Pagal Skandinavijos ir Japonijos architektūrinę tradiciją

2020 vasario 18Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus gyvūnų globos namai užsibrėžė tapti modernia benamių gyvūnų priežiūros įstaiga. Jos atnaujinimo projektas buvo kuriamas remiantis Skandinavijos ir Japonijos architektūrine tradicija. RĖMĖSI GERĄJA VAKARŲ

images_phocagallery_4732_padai_laba_1609_4732__tit1_laban

PADAINUOK MAN LABANAKT://SOCIALINIO MENO PARODA NACIONALINĖJE DAILĖS GALERIJOJE

Projektas „Padainuok man labanakt“ (Sing me to sleep) – yra bendras lietuvių ir britų darbas. Kūrybinį procesą vainikuos penktadienį Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje atidaroma jungtinė

images_pulsas_foto_1545_kates_GR_110821_e02_BRA

MUZIKA IŠLIKIMUI//LABDARINGAS KONCERTAS KAUNO FILHARMONIJOJE

Dėl ekonominės krizės bei abejingos visuomenės Lietuvoje daugėja benamių gyvūnų. Beglobiams dar sunkiau išgyventi žiemą, spaudžiant speigui – gyvūnai vienas po kito miršta nuo bado,