images_phocagallery_4399_ozesk_gale_1603_4399_vonia_kn_160300_e01_bra

PAVOJUS VONIAI ATŠAUKTAS://CENTRO SENIŪNAS SAKO BUVĘS NETEISINGAI SUPRASTAS

Žmonės nuo seno mėgsta puošti ir gražinti savo teritoriją, tačiau šiandieniniuose Lietuvos miestuose privačių meninių akcentų akivaizdžiai mažai. Greičiausia dėl to kalčiausias sovietmetis, su šaknimis brutaliai rovęs visus asmeninės individualybės pasireiškimus. Gal todėl kalbos apie grasinimus nukelti vieno Kauno centro kiemo originalų kūrybinį akcentą – vonią – sujudino menininkų bei jiems prijaučiančiųjų bendruomenę.

SENIŪNAS REIKALAVIMO IŠSIGYNĖ

Prieš kelerius metus pradėtą kūrybiškai puoselėti vieną Kauno centro E.Ožeškienės gatvės kiemą žino ar bent apie jį yra girdėję daugelis kultūra bei menu besidominčių kauniečių. Iš E.Ožeškienės gatvės ši erdvė praeivius pasitinka nutapyta Čarlio Čaplino figūra, o nuo Savanorių prospekto – sąmojingai užsimena neįprastoje vietoje matoma vonia. Ant nugriuvusio balkono išlikusių grindų pastatytas pastarasis kiemo galerijos kūrybinis akcentas efektingai boluoja raudonplytės sienos fone ir taip žadina Savanorių prospekto praeivių smalsumą. Kauno žiniasklaidoje neseniai ėmė šmėžuoti informacija apie Kauno centro seniūno Mariaus Švaikausko ryžtą šią vonią nukelti.

PILOTAS.LT redakcija ką tik susisekė su M.Švaikausku, kuris užtikrino, jog žinia dėl reikalavimo nukelti vonią yra laužta iš piršto – esą spaudoje pasirodžiusi informacija atsirado neteisingai interpretavus jo žodžius. Seniūnas tikino, jog gyventojų kūrybines apraiškas jis vertina labai teigiamai ir jokiu būdu nemano, kad E.Ožeškienės gatvės 21 namo kiemo gyventojų vieną kūrybinių apraiškų – vonią – reikėtų nukelti. „Mano nuomone, miestas turėtų kištis tik tokiu atveju, jei kūrybingiems kauniečiams reikia kokios nors pagalbos puošiant ir puoselėjant savo aplinką“, – portalui PILOTAS.LT teigiamą požiūrį dėstė Centro seniūnas.

TRINA BUTO IR KIEMO RIBĄ

Improvizuota kiemogalerija yra įsikūrusi E.Ožeškienės gatvės vidiniame kieme prie sinagogos. Ši lauke įrengta galerija istoriniais bei meniniais akcentais pildosi daugiausia jos iniciatoriaus menininko Vytenio Jako pastangomis. Joje freskomis, nuotraukomis ir kitais kūrybiškais akcentais bandoma ištrinti ribą tarp butų ir kiemo ir taip tarsi kuria atmosferą, artimą prieškaryje tvyrojusiai Kauno ar kitų miestų istorinėse dalyse. Kieme tarpukariu gyveno daugiausia žydų šeimos, su kurių istorijomis dabar taip pat siūloma susipažinti ant kiemo sienų. O nuo į Žaliakalnį kylančio Savanorių prospekto gerai apžvelgiama minėtoji vonia čia it savotiška kiemo galerijos vitrina. PILOTAS.LT žiniomis, V.Jakas su bendraminčiais šiltuoju metu joje ketina pražydinti egzotiškas gėles ir taip apie kiemo galeriją miestiečiams užsiminti dar stipriau.

Dėl tokios V.Jako ir jo bendraminčių iniciatyvos puoselėti savo gyvenamą aplinką, pasakoti kiemo istoriją laimi ne vien kiemo bendruomenė, bet ir pats miestas, įgaunantis naujų kultūrinių ženklų ir sluoksnių. Su vieta susijusiais meniniais bei istoriniais akcentais prisotintoje aplinkoje malonu gyventi, ją įdomu pažinti. Centro seniūno aiškiai išsakytas palaikymas galėtų būti suprastas ir kaip paskatinimas sukrusti kitoms miesto kiemų bendruomenėms.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Rožinis dramblys

ROŽINIS DRAMBLYS SUGRĮŽO: Kviečia praeivius užsukti į „Kauno Monmartrą“

2022 rugsėjo 26Be komentarųPILOTAS.LT

Į „Kauno Monmartrą“ – E.Ožeškienės gatvės „Kiemo galeriją“ – sugrįžo Rožinis dramblys. Į šį pagarsėjusį Naujamiesčio kiemą pirmą kartą jis atkeliavo prieš 3 metus, tačiau

daugiabučiai

SVAJONIŲ KIEMAS: Programa susilaukė rekordinio kauniečių susidomėjimo

2020 rugsėjo 241 KomentarasPILOTAS.LT

Trečius metus Kaune gyvuojanti programa „Svajonių kiemas“ šiemet sulaukė rekordinio gyventojų susidomėjimo. Antrojo šalies miesto savivaldybės paramą savo projektams užsitikrino net 94 daugiabučių gyventojai. Daugiabučių

images_phocagallery_4399_ozesk_gale_1603_4399_vonia_kn_160300_e01_bra

PAVOJUS VONIAI ATŠAUKTAS://CENTRO SENIŪNAS SAKO BUVĘS NETEISINGAI SUPRASTAS

Žmonės nuo seno mėgsta puošti ir gražinti savo teritoriją, tačiau šiandieniniuose Lietuvos miestuose privačių meninių akcentų akivaizdžiai mažai. Greičiausia dėl to kalčiausias sovietmetis, su šaknimis