images_phocagallery_2854_birstonas_pav_2854_tit_Vytauto kalnas

VYTAUTO KALNAS NUOTYKIŲ IŠVAKARĖSE://BIRŠTONAS SKELBIA KONKURSĄ

Kada nors, kai UNESCO jau bus suregistravusi visas maorių dainas ir zulusų medines skulptūras, organizacija neabejotinai turėtų imtis lietuviškų architektūrinių konkursų, kaip unikalios biurokratės tradicijos ir ritualinio folkloro postindustrinėje epochoje. Greičiausiai į šį išskirtinį sąrašą pretenduos ir Birštono savivaldybės konkursas, tyliai paskelbtas per šventinę Kalėdų savaitę, gruodžio 28-ąją…

Pastaraisiais metais Birštonas labai pasikeitė – nugyventas miestelis akyse ėmė virsti ramiu, gamtoje tirpstančiu sveikatinimo kurortu. Daug dėmesio skirdama aplinkai ir palankių kurortinių sąlygų sudarymui, Birštono savivaldybė pelnė pasitikėjimą, kaip sąmoningai ir nuosekliai dirbanti kurorto formuotoja. Todėl ypač keista, kad kurorto savivaldybės paskelbtas „Vytauto parko ir Vytauto kalno sutvarkymo Birštone esamos būklės įvertinimo ir architektūrinės koncepcijos (idėjos) konkursas yra toks atsitiktinis ir nesolidus. Įspūdis toks, tarsi ir pati informacija apie konkursą, matyt, skirta nekiekvienam, nes reikia neblogai paplušėti, kad iki jos prisikastum.

Kita vertus, kai kraštovaizdžio konkursas skelbiamas žiemą ir, negana to, per patį kalėdinių atostogų vakuumą… įkyrias mintis išsklaidyti yra gana nelengva.

PARKUS PROJEKTUOTI PO SNIEGU LINKSMIAU

Nelengva bus ir architektams, kurie pašaukti kilnios užduoties, puls, klampodami per Birštono pusnynus, kurti žaliuojančio Vytauto parko projektų, net teoriškai negalėdami įvertinti „esamos būklės“ iki konkursinių projektų pridavimo termino – kovo 31.

Patyrę konkursų vilkai, jau vien įvertinę anksčiau minėtas aplinkybes bei užgaulų Birštono konkurso premijinį fondą (I premija 5.000 litų; II – 3.000 litų; III – 2.000 litų) ir miglotą projektavimo užduotį, greičiausiai užleis plaukimo drumstame vandenyje takelį nusivylimo kartėlio dar neragavusiam jaunimėliui arba… ponui Favoritui.

Juoba, kad anot Birštono konkurso sąlygų, „autoriui privaloma prieš teikiant konkursinius sprendinius Užsakovui, juos suderinti su Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno teritoriniu padaliniu“. Šis kontraceptiškas reikalavimas ne tik dviprasmiškai skamba greta ilgų biurokratinių išvedžiojimų apie konkursinių projektų slaptumą bei anonimiškumą, bet ir sukelia nuovokesnėje galvoje dar vieną įkyrių minčių bangą…

Tiesa, Birštono vyriausiasis architektas Mantas Michaliunjo portalą PILOTAS.LT patikino, kad šis konkursinių sąlygų reikalavimas jau spėjo sulaukti architektų kritikos ir jį bus bandoma pakeisti, tačiau kol kas jokios žinia apie prieškonkursinių derinimų panaikinimą nepasirodė oficialioje erdvėje.

VERTINIMO KOMISJOJE DOMINUOJA BIUROKRATAI

Konkursinių projektų vertinimo komisijos sudėtis, beje, taip pat perdėm biurokratiška – joje yra vos du nepriklausomi architektai: Gražina Janulytė Bernotienė ir Linas Tuleikis. Kiti komisijos nariai – Mantas Michaliunjo (komisijos pirmininkas), Rimantė Kurkauskaitė (Birštono SA Bendrojo skyriaus vyr.kalbos tvarkytoja, komisijos sekretorė) (!!!), Laura Adamonė (Birštono SA vyr.specialistė vešiesiems pirkimamams), Linas Simanaitis (Birštono SA Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vyr.specialistas), Dalia Joneliūnienė (Prienų r. SA Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja), Dalia Križinauskienė (Nemuno kilpų regioninio parko direkcijos direktorė), Remigijus Janušaitis (Birštono meno mokyklos dailės mokytojas).

Tikėtina, kad ne kaži kokio pajėgumo vertinimo komisijos laukia tikrai nemenkas iššūkis, kadangi net trečdalį balų jie turės atiduoti už perdėm universalų „sprendinių funkcionalumą atspindintį šio laikmečio kurorto poreikius, siekiamybes, istorinių kurorto fragmentų reprezentavimą, akcentavimą. Funkcines, stilistines sąsajas su gretimybėmis“.

ANT VYTAUTO KALNO – KURORTAS JAU 1401 METAIS

Konkurso dalyvių tyko taip pat nelengva užduotis, nužymėta gana abstrakčiomis gairėmis: „darniai įsilieti į miesto centrinės dalies urbanistinį audinį“ ar „suprojektuoti funkcionalų, visuomeninį objektą, reprezentuojantį Birštono kurortą. Visa laimė, jog prisiminta, jog „parko ir kalno teritoriją reikia pritaikyti kultūros ir poilsio reikmėms“, “išanalizuojant kalno istorinius aspektus ir jų pritaikymą šiandienai, įskaitant senvagės atidengimą, fontanų ir biuvečių įrengimą nuolydžių suformavimą, takelius, teritorijos apšvietimą, želdinius, mažosios architektūros elementus”.

Apmaudu, kad toks nerimtas ir, atrodo, skubotai parengtas konkursėlis imasi tokios ypatingos vietos. Vytauto kalnas – vienas aukščiausių (iki 40 m) ir žinomiausių piliakalnių Lietuvoje. XIV a. pabaigoje čia stovėjo medinė Birštono pilis, kuri buvo Trakų kunigaikštystės gynybinės sistemos dalis ir vienas iš Vytauto medžioklės dvarų (kurortų !). Anot šaltinių, pilis istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą minima 1382 m., kuomet, anot Vygando Marburgiečio, viena iš trijų Trakų kunigaikštystę puolusių kryžiuočių kariuomenės dalių „nuėjo Birštono pilies link, bet greitai atsitraukė“. Vėliau gilių, šaltiniuotų raguvų, klampia  pelke, pylimu ir įtvirtintu papiliu apjuosta pilis buvo ne kartą kryžiuočių pulta, tačiau niekada nepaimta.

1401-aisiais Birštonas jau minimas kaip Vytauto dvaras, o vėliau – kaip jo žmonos Julijonos Vytautienės medžioklės dvaras. Tuomet „kurortinėje“ pilyje lankėsi kunigaikščiai ir kiti didikai, atvykdavę į medžiokles. Nuošalioje, girių apsuptoje, Birštono pilyje 1473 m. netgi gyveno Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Kazimieras Jogailaitis, su šeima slėpęsis nuo maro epidemijos.
Vytauto kalnas Birštone įrašytas į kultūros vertybių registrą (unikalusis kodas 22963).

Viršuje – Vytauto kalnas Birštone. Gintaro Česonio nuotrauka

STRAIPSNIS PAPILDYTAS:

Birštono miesto vyriausiojo architekto Manto Michaliunjo ir Audrio Karaliaus komentarais.

Komentarai

  1. Sveikinimai kurortui, nuostabus per keletą metų proveržis, puikus ir šis konkursas, JPN bei kai kurie kiti mieli tautiečiai leiskite atmerkti Jums akytes, perskaičiau konkurso sąlygas, būtent, kaip Jūs ir svajojate, šiame konkurse neprašoma jokių pažymų, mielieji paskaitykite prieš komentuodami, neskubėkite aimanuoti, na truputėlį juokinga, nepatingėjau pažiūrėti ir internetiniuose tinklalapiuose konkursas viešinamas, juk rašote, kad svajojate apie europines praktikas be pažymų, be apribojimų mielieji atsimerkite tokios ir yra šio konkurso sąlygos, ar Jūs norite kad žažkas už Jus ir kurtų idėjas, kurkite, ar bijote komentatorių skaudžios kritikos… 🙂

  2. Kazkaip as Birstona laikiau gana normaliu miestu su gana normalia valdzia. Paskubejau.

  3. pritariu 100 %. esu dalyvavusi ne viename valdiskame konkurse. ir visa laika tos pacios problemos ir tie patys pazadai kita karta padaryti geriau. kada ateis tas ju „kitas kartas“?

  4. Kažkaip Lietuvoje niekaip negali įvykti valstybiniai ar savivaldybiniai konkursai pagal europietišką architektūrinę praktiką.Kur svarbiausia-architektūrinė idėja,o ne dalyvių psichinės sveikatos pažymos,teistumo pažymos ar metinės apyvartos dydis.

  5. Labai teisingas straipsnis, iškeliantis į paviršių didesnę problemą, negu šis konkretus konkursas. Viešinti, tobulinti, tartis, diskutuoti su visuomene ir specialistais reikia rengiant konkurso sąlygas, o ne po jo paskelbimo, kai įsijungia anonimiškumo, nešališkumo, terminų reglamentai ir nesėkmė jau užprogramuota.
    O dėl ad hominem sapalionių autoriaus atžvilgiu matyt kalta pilnatis ar IT technologijos pasiekusios ne kurių įstaigų palatas.

  6. mushti karaliu! mushti, mushti, mushti, kol nutils!

  7. ATSAKYMAS GERBIAMAM MANTUI MICHALIUNJO,
    Birštono vyriausiajam architektui

    Mielas, Mantai, ne kartą esu reiškęs džiugesį dėl aktyvios ir nuoseklios Birštono savivaldybės veiklos kuriant kurortą ir formuojant pozityvią aplinką. Tą pabrėžiau ir Jūsų skaitytame straipsnyje.
    Tačiau, būkime atviri, ne viskas yra tobula ir Birštone.
    Nepaisant Tamstos pastangų, skelbimo Birštono savivaldybės tinklapyje nesimato, kitos Jūsų minėtos organizacijos jo neišspausdino, išskyrus, žinoma, Viešųjų pirkimų sistemą. Tai, kad informacijos apie konkursą praktiškai nematyti, greičiausiai bus kaltas kalendorius. Švenčių, atostogų metas…
    Beje, A.Karalius telefonu Jūsų teiravosi dėl vertinimo komisijos sudėties ir ją Jūs atsiuntėte. Dėkui. Apie kokį nors asmenišką aptarnavimą siuntinėjant konkurso sąlygas, turint omenyje Jūsų užimtumą, net kalbos būti negali…
    Dėl 90 dienų termino, kurį Jūs skyrėte konkurso dalyvių darbui, yra džiugu. Tačiau straipsnyje kritikavau ne dienų skaičių, o parko projektavimą viduržiemį. Kai medžiai be lapų, žalioji architektūra praranda savo formas ir erdves, dėl to negali būti adekvačiai suvokta. Atvejis vadovėlinis, pripažinkite…
    Dėl vertinimo komisijos objektyvumo ir kompetencijos negaliu, visgi, su Jumis, Mantai, sutikti. Straipsnyje tiesiog bandžiau atkreipti dėmesį, kad komisijoje – tik du nepriklausomi architektai. T.y. nesusiję kokiais nors darbiniais ar pareigybiniais santykiais su konkurso skelbėja Birštono savivaldybe. Tai yra tikrai per mažai, kad būtų užtikrintas objektyvus ir nepriklausomas komisijos darbas, atatinkantis Europinę tradiciją.
    Prie to paties vertėtų pridurti ir perdėm abstrakčius nurodymus konkurso dalyviams: „darniai įsilieti į miesto centrinės dalies urbanistinį audinį“ ar „suprojektuoti funkcionalų, visuomeninį objektą, reprezentuojantį Birštono kurortą“. Pripažinkite, šitie urbanistiniai poterėliai rašomi bet kuriame mieste, bet kurio projekto atveju. Todėl ir norėjau atkreipti dėmesį, kad užduotis konkursantams nelabai ir suformuluota… O tokiai atvejais konkurso komisija paprastai renkasi pagal „pirmą įspūdį“.
    O šito Birštonui labai labai nelinkėčiau.
    Kaip, beje, nelinkėčiau ir straipsnyje kritikuoto Konkurso sąlygų nurodymo preliminariai derinti konkursinius projektus su Paveldo tarnybomis. Tuomet jau tikrai būtų sunku išvengti neskanaus išgarsėjimo tarptautiniu mąstu.
    Mielas Mantai, neturėdamas nieko asmeniško prieš patį, bandžiau tiesiog kritiškai pažvelgti į Birštono paskelbtą Vytauto kalno ir parko pertvarkos konkursą, kad būtų išvengta bereikalingų klaidų ir sukurta įtampų. Jūsų rankose – nuostabus, senas LDK kurortas. Linkiu Jums kuo didžiausios sėkmės formuojant šį unikalų gamtos ir žmogaus kūrinį. Ir, beje, dėkoju už polemiką, kuri, tikiuosi, leis patobulinti tai, ką patobulinti įmanoma, ir nesugadinti to, kas gerai ir taip…

    Su tikra pagarba,
    Audrys Karalius, architektas, kritikas, egzorcistas…

  8. Niekinis straipsnis, is neturejimo ka parasyti, sukurpe bet ka. Net ko noret, nei geras architektas, nei stiprus rasytojas.,

  9. Labas vakaras, na kadangi sekdamas naujienas, pamačiau šį straipsnį apie Birštoną, nesusilaikiau nepaskaitęs. Suinteresuotas, kaltas… 🙂 Kas susiję su šiuo miesteliu viskas įdomu, patys esame daliniai gyventojai, poilsio prasme, turime ir nuolatinius gyventojus gimines ir artimuosius, taip pat žinoma pagalvoju kokie nauji projektai bus įgyvendinami Birštone, kaip keisis šio miestelio veidas… [Labai įdomu, ne tik man ar žmonai, bet ir artimiesiems, seniausiems šio miestelio gyventojams, kurie stebi pokyčius, ir stebisi besikeičiančia aplinka… taigi tęsiame mintį], cituojame: „Pastaraisiais metais Birštonas labai pasikeitė – nugyventas miestelis akyse ėmė virsti ramiu, gamtoje tirpstančiu sveikatinimo kurortu“… Citatos pabaiga. Išties taip yra, nerealiu tempu miestelis keičiasi, įgauna naują veidą, architektūrine prasme, laisvalaikio erdvės, sveikatinimo taipogi. Su šia mintimi sutinku, sveikintina, kad kažkas pastebėjo, įvertino, nes man tuo pačiu kaip ir šio miestelio daliniam gyventojui, tas patinka („Karališkas kurortas“ vis dėl to, vienas iš 110). Šio miestelio vietinei valdžiai, tikrai galima drąsiai padėkoti, dirbama, lūkesčiai pateisinami, pavyzdys, Lietuvos prasme! Manau ypatingų pagirų, galima drąsiai teigti, turėtų sulaukti ir yra nusipelnęs Miestelio vyr. architektas, kuris paskaičius komentarus, labai taktiškai ir savalaikiai atsakė į Karališkų architektų viešą purvasklaidą ir netaktišką elgesį, minėtu atveju, rašant šį straipsnį, bet pabrėžiu, prieštaraudamas sau pradžioje išsakė ir teigiamas mintis cituojama: “Daug dėmesio skirdama aplinkai ir palankių kurortinių sąlygų sudarymui, Birštono savivaldybė pelnė pasitikėjimą, kaip sąmoningai ir nuosekliai dirbanti kurorto formuotoja.” Citatos pabaiga, toliau tęsiame mintį, straipsnis, mano nuomone greičiausia yra MONOLOGAS su pačiu savimi analizuojant ar jau palietė neišvengiamas GAMTOS DĖSNIS senesnįjį keičia jaunesnis, ne visi kaip matau su tuo susitaiko, o prieš komentuojant, gal galima pradžiai įvertinti darbus, įgyvendintus projektus, kaip patys mini jog pastebi pokyčius, kaitą, kuri šiaip sau neatsiranda…? O gal atsiranda…? O toliau ir komentuoti, ir mintis reikšti, galbūt netgi geriau atlikti, jei žinoma yra noro…? Bet ar teiktųsi dirbti už tą atlygį kurį pažymi straipsnyje minėtas autorius…??? Kaip pajuokos objektą… Tik yra pašiepiama, ir klausiama, kad… Ar už minimalų mokestį gali kažkas geriau sukurti, nei mes už solidų (neužgaulingą)…??? Manau laikas komerciškai nepatraukliems berniukams architektams … Atsiprašau… Vyrams… Pagaliau nusileisti ant žemės, turėti teisioginį ryšį su ja, nors ir vien tik prasčiokai aplinkui…! Neišmaneliai…! Mat aukštai kylant ir kartelę ale laikant, žemai leidžiamasi, ką byloja minėtas straipsnis, kaip totalus užgautų ambicijų išreiškimas… Kad karališkas kurortas, sprendžia be karališkos pavardės… 🙂 Miestelio gyventojai, atvykusieji svečiai ir dar didelė gausybė žemiškųjų žmonių vertina pokyčius… Ir teigiamai… Pažymėtina tai. Keista ar ne?
    Vat tik klausimas ar minėti užgauti asmenys turi kuo pasigirti, o gi taip… ! Kaip antai, pavzydžiui Daugiabutis kvartalas Kaune…, Aušros g. Na iš ties įspūdingas architektūros kūrinys, gyventojai be balkonų, vėjingumas neįvertintas – vidiniame kieme neįmanoma būti, begalės nenaudojamų plotų ir funkcinės erdvės taipogi,viduje, laiptinėse kaip pastebėjau, vyrauja tamsiai pilka ir raudona spalva, atsiprašau… bet primenama sovietmetį, taip taip, tas kuris praėjo ir kažkas su nostalgija, ko gero gyventojus grąžinti ten nori… trūksta tik draugo Lenino ir Stalino paveikslų, kiekvieną rytą jie matytų darbo liaudį einančią kurti ateitį ir rytojų… 🙂 O vis dėl to… Prisikėlimo bažnyčia šalia… Viešosios erdvės… Funikulierius… Kvartalas paskutinis Kaune, kur… Žaliakalnyje, tikrajame turiu minty, istoriniame… Buvo galimas toks objektas, kur galima tokį projektą vystyti… O gavosi… Neblogai, tačiau nestebėtinai puikiai… Bet ar suklydo… Negyvena jame… Nežino… Neįdomu…:) Čia tik iš straipsnio tinka žodžiai atsitiktinis… nesolidus… Bet užtat neužgaulus ko gero buvo mokestis už projektą, manau… Nes begalo įspūdingas kūrinys, tik ar architektas pasidomėjo ar viskas atlikta pagal projektą, kaip buvo vykdoma projekto autorinė priežiūra, ar tegul gyventojai toliau plėtoja šį autorinį kurinį ir vargsta toliau…??? Bet kaip čia gaunasi? Ir ne biurokratas… Bet žmones pamiršo… !!! Na Žaliakalnio istorinio pavedo tikrai ne vardinsime, jis jį turi ir nemažą ir pavydėtinai kartais vienetinį Respublikos mastu 🙂 Didžiuojamės… ! Ačiū už suteiktą galimybę straipsnį parašyti, manau tokie atvejai pasitaikantys įdomus, kaip galima žmones dirbančius demotyvuoti… Besikuriančius ir keičiančius veidą miestelius apdergti… O ambicijas aukštai iškelti ir dar specialistus pašiepti… Stebiuosi ir tiek. Bet čia Lietuva… Čia lietus lyja…

  10. Gal Karalius įsižeidė ant karalystės, kuri parodė, kad jis nuogas, t.y. neįvertintas?

  11. Laba diena,
    medžiaga apie konkursą patalpinta Viešųjų pirkimų tarnybos informacinėje sistemoje, Birštono savivaldybės tinklapyje, papildomai išsiųsta Architektų sąjungai į Vilnių, Architektų sąjungos Kauno skyriui, Kraštovaizdžio architektų sąjungai, Vilniaus Gedimino technikos universitetui, Kauno technologijos universitetui, Statybos ir architektūros institutui, Projektavimo, restauravimo ir statybos institutui, retas kuris konkursas taip plačiai viešinamas, bei architektui A. Karaliui paprašius buvo persiųsta ir į jo elektroninį paštą papildomai, nors architektas A. Karalius telefonu teigė, kad atsiųs nuorodą/elektroninį paštą, į kurį pageidavo persiųsti jo leidiniui medžiagą, tačiau iki šios dienos architektas A. Karalius nėra atsiuntęs nuorodos.
    Norime pažymėti, kad konkurso dalyviams yra pateiktos topografinės medžiagos, vietovės apžiūra įvyko neesant sniegui, terminas konkurso dalyviams yra skirtas 90 dienų, kai Viešųjų pirkimų teisės aktai numato skirti tik 52 dienas.
    Dėl komisijos narių skyrimo buvo kreiptasi į Architektų sąjungą. Ar manote, kad Architektų sąjunga delegavo netinkamus architektus? Ar manote kad Nemuno kilpų regioninio parko direktorė architektė, gretimos savivaldybės vyr. architektė, Birštono savivaldybės vyr. architektas, ar Birštono savivaldybės paveldo specialistas architektas yra nekompetetingi komisijos nariai? Manome visi yra kompetetingi, vietiniai architektai, meno atstovai išties gerai ir plačiai išmano Birštono istoriją nepalyginamai išsamiau nei pateikta straipsnyje, taip pat gerai žino bendruomenės, turistų poreikius, organizacijų strateginius planus apibendrinančius šio krašto tvarią plėtrą.
    Straipsnyje užduotis įvardinta kaip „nužymėta abstrakčiomis gairėmis“, norime pabrėžti – tam ir yra skelbiamas idėjos konkursas, nenurodant vienašališkai konkrečios krypties, sudarant visiems sąlygas teikti savo idėjas, tai ne techninio projekto pirkimas. Sąlygas parengęs Savivaldybės specialistas turi ilgametę architekto patirtį, yra kompetetingas.
    Straipsnyje minimas „užgaulus prizinis fondas“ yra toks, kokį gali leisti Savivaldybės biudžetas.
    Darytina išvada, kad galimai straipsio autoriui buvo iškelta „nelengva užduotis“ organizatoriui neuždavus aukščiau įvardintų svarbių straipsnio rengėjui klausimų parašyti konkursą menkinantį straipsnį (galimai, kad sudarant komisijas organizatoriai gerokai pasvarstytų, ką būtina pakviesti, kad negimtų tokie ar panašūs straipsniai).

    Pagarbiai
    architektas Mantas Michaliunjo

  12. Labai mielas rasinys. Labai graziai akcentuota, kad jau Vytauto laikais Birstonas buvo ne karine, bet „kurortine“ pilis. Respect!

  13. As imu galvoti, kad visi lietuviski konkursai tik tam ir sugalvoti, kad sugadintu graziausias vietas kazkokiais menkaverciais projekteliais. Gerai dar, kad ne visi statomi. Turiu omeny ir Lukiskiu aikstes konkursa ir Kauno Rotuses ir Profsajungu rumu ir tt ir tt.

  14. svarbiausia, kad savivaldybes lietuvaites neuzmirso itraukti i ziuri. tai bent protokolai ir atsirasinejimai bus tyra lietuviu kalba isguldyti

  15. Jeigu komisijoje tik 2 architektai, o tai yra zenkliai maziau nei 50%, tai architektu sajunga turetu uzprotestuoti is karto.

  16. Blogas konkursas, jei komisijoje nera Karaliaus, arba ji organizuoja ne architektu sajunga. Labai geras buvo Green Hall 2 konkursas, nes nors jame neva tai „nebuvo pakviesta dalyvauti architektu sajunga“ vertino architektu sajungos pirmininkas Blaziunas, Karalius ir apskritai su architektura susipykes Blotnys 🙂

  17. atrodo, turesim antra kauno rotuses konkursa, jeigu neklystu

  18. Visko su tais konkursais pasitaiko:
    http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/aktualijos/skundas-is-pavydo.htm

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Pastatai kalba

PRAKALBINO DRUSKININKŲ ARCHITEKTŪRĄ: Duris atvėrė 15 išskirtinių kurorto pastatų

2023 rugsėjo 27Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtąjį kartą į mažesnius Lietuvos miestus sugrįžtantis atviros architektūros savaitgalis „Pastatai kalba“ šiemet traukė į Druskininkus – pušynais apsuptą mineralinio vandens kurortą, kuriame druskininkiečiams bei

Algimantas Mačiulis

ARCHITEKTAS ALGIMANTAS MAČIULIS: „Kai esi kurorte, norisi būti arčiau gamtos“

2023 rugpjūčio 301 KomentarasPILOTAS.LT

Besitęsiant atviros architektūros savaitgalio „Pastatai kalba. Druskininkai“ pasiruošimo darbams, Architektūros fondas tęsia straipsnių ciklą apie šį Lietuvos kurortinį miestą bei jo architektūrą. Apie miestą, jo

Smiltynė

PLANUOJAMAS SMILTYNĖS ATGIMIMAS: Sieks kurortinės vietovės statuso

2023 rugpjūčio 111 KomentarasPILOTAS.LT

Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus įsitikinęs: vos už keliolika minučių trunkančios kelionės keltu nuo miesto esanti Smiltynė turi visas galimybes tapti kurortine vietove. Dar 2018

V.Skučaitės archyvas

KAUNIEČIŲ ATOSTOGOS TARPUKARIU: Nuo maudyklų iki Viduržemio jūros kurortų

2023 gegužės 12Be komentarųPILOTAS.LT

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Istorinės LR Prezidentūros sodelyje atidaroma fotografijų paroda „Kauniečių atostogos tarpukariu: nuo Kauno maudyklų iki Viduržemio jūros kurortų“. Tai jau 17-oji lauko

zavis_pl_220800_e01_xxx

ATOSTOGŲ ARCHITEKTŪRA: Paskelbta 24-ojo „Zavišinių“ renginio programa

2022 rugpjūčio 30Be komentarųPILOTAS.LT

Nidoje jau 24-ąjį kartą vyks architekto Algimanto Zavišos labdaros ir paramos fondo renginys. Šiemet pranešimus skaitys prof. dr. Marija Drėmaitė, pajūrio kraštovaizdžio tyrėjas Arvydas Urbis,

Nida

NERINGA PASITINKA VASARĄ: Pajūrio kurortas pasirengęs poilsiautojams

2022 gegužės 251 KomentarasPILOTAS.LT

Neringa pasitinka naują vasaros sezoną. Poilsiautojų patogumui – Parnidžio kopos pažintinis takas, panorama iš Nidos švyturio, atnaujinti dviračių ir pėsčiųjų takai bei įvairūs kultūros renginiai. PRISTATO NAUJAI

Merkinė

MERKINĖS PILIAKLNIS: Takas leidžia pajusti tūrinę-erdvinę didybę

2021 gegužės 26Be komentarųPILOTAS.LT

Kopiant ant Merkinės piliakalnio, dabar jį galima apžvelgti jį iš visų pusių. Takas lėtai veda aplink visą piliakalnį, kad būtų pajausta visa jo tūrinė-erdvinė didybė,

zalia_kn_200900_e01_xxx

ŽALIAS STALAS: Landšafto dizaino festivalio projektas Kaune

2020 rugsėjo 17Be komentarųPILOTAS.LT

Pernai metų rudenį pradėtas organizuoti Landšafto dizaino festivalis siekia aktualizuoti landšafto dizainą ir aplinkos meną, didinti augmenijos reikšmę formuojant mūsų urbanistinę aplinką ir skatinti tarpdisciplininį

Žeimių dvaras

UŽKERĖTI LANDŠAFTAI: Grupinė paroda Žeimių dvaro sodyboje

2020 rugpjūčio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Žeimių dvaro sodyboje atidaroma grupinė paroda „Užkerėti landšaftai“. Parodos pagrindinė gija – meilė – joje traktuojama kaip ontologinė būsena, galinti perorientuoti visuomenę. Rugpjūčio 29 dieną

Birštonas

BIRŠTONAS SAUGOSIS: Parengtas istorinės dalies specialusis planas

2020 birželio 5Be komentarųPILOTAS.LT

Birštonas, pastaruoju metu iš šalies kurortų augęs bene sparčiausiai, parengė miesto istorinės dalies specialųjį planą. Šio plano tikslas – užtikrinti kurorto istorinės dalies ir jos

Palangos kurhauzas

PALANGOS KURHAUZO ATGIMIMAS: Atidarymas suplanuotas dar šiemet

2020 sausio 231 KomentarasPILOTAS.LT

Palangoje atgyja jos simbolis – Kurhauzas. Planuojama, kad pradžią kurortui pradėjusio pastato išorė turėtų būti baigta tvarkyti iki šv. Velykų, o vidaus darbai – užbaigti

The Muraka

LOVOJE TARP RYKLIŲ: Povandeniniai apartamentai Maldyvuose drąsiems ir turtingiems

2019 lapkričio 221 KomentarasPILOTAS.LT

Atšalus orams, mėgstantys saulę ir jūrą, traukia šilčiau. Viena išskirtiniausių vietų tokiems – pirmieji pasaulyje povandeniniai apartamentai „The Muraka“, kuriuose mėgautis 180° pločio ir aukščio jūros

Birštono apžvalgos bokštas

MEDINIŲ BOKŠTŲ TRADICIJA: Birštonas dalins vaizdus iš paukščio skrydžio

2019 liepos 12Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Birštone  lankytojams atvertas aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje. Apie senųjų bokštų tradicijas užsimenančios medinės apdailos statinio 45 metrų aukštyje įrengta apžvalgos aikštelė atveria net 40 km gylio panoramas. Birštono apžvalgos

Ateities kurortas

ATEITIES KURORTAS: 2-oji tarptautinė vasaros mokykla Kaune ir Kačerginėje

2019 birželio 5Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros, istorijos, paveldo, sociologijos ir kitų sričių studentai bei profesionalai birželį rinksis į 2-ąją tarptautinę vasaros mokyklą. Šįkart joje bus tyrinėjama kurortų architektūros istorinė reikšmė, poilsio ir pramogų

Małgorzata Omilanowska

PALANGA IR KITI BALTIJOS KURORTAI: Pokalbis su lenkų prof. M.Omilanowska

2018 rugsėjo 14Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Vilniaus paveikslų galerijoje rengiamas susitikimas su profesore Małgorzata Omilanowska iš Lenkijos. Susitikime bus kalbama apie išskirtinę Palangos architektūrą. Rugsėjo 14 dieną (penktadienį) 17 val.

Kurortas

PALANGOS ARCHITEKTŪRA: Pokalbis ir garbės piliečio regalijos Lenkijos mokslininkei

2018 rugsėjo 6Be komentarųPILOTAS.LT

Rugsėjo 15 dieną Palangos kurhauze bus įteiktos Palangos miesto garbės piliečio regalijos Lenkijos mokslininkei, europinės reikšmės kultūros istorikei, Palangos miesto istorijos tyrinėtojai, profesorei, habilituotai daktarei

Palangos kurhauzas XX a. pradžioje

PALANGOS KURHAUZO ATGIMIMAS: Pradedama medinės dalies pamatų restauracija

2018 liepos 26Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Palangoje – ilgai lauktas ir visai visuomenei svarbus įvykis. Vidurdienį čia iškilmingai pradedami sudegusios kurhauzo medinės dalies pamatų restauravimo darbai, kurie simbolizuos viso pastato

Šventoji

ŠVENTOJI GERINA ĮVAIZDĮ: Rekonstruojamas pėsčiųjų takas, tvarkomas stadionas

2018 birželio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Ilgai Palangos podukra buvusi Šventoji, pamažu pradeda gerinti pašlijusį savo kurortinį įvaizdį. Šiuo metu intensyviai plušama Šventosios gatvėje, kur rekonstruojamas pėsčiųjų takas, įrenginėjamos poilsio aikštelės.

Vasaros liūtai

LIETUVOS KURORTŲ APDOVANOJIMAI: Zarasuose pirmą kartą išdalinti „Vasaros liūtai“

2018 birželio 1Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kurortų asociacija Lietuvos valstybingumo100-mečio proga pradėjo naują veiklą – Garbės nominaciją „Vasaros liūtas 2018“. Pajėgiausiems aktualių kurortams veiklų teikėjams šios nominacijos šiemet įteiktos 9

Šventosios nameliai

KURORTUOSE TRAMDYS CHAOSĄ: Iki 50 m² statiniai turės gauti statybos leidimą

2018 sausio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Suvaldyti chaotiškas poilsio namelių statybas kurortuose, atrodo, nuo šiol bus lengviau. Atsižvelgusi į nuo šių statybų kenčiančios Palangos savivaldybės pasiūlymus, Aplinkos ministerija galiausiai pakeitė reglamentą

Laumė

MIGONIŲ PILIAKALNIO ŠIURPĖ: Lietuvių liaudies siaubo pasakos saulei leidžiantis

2017 rugpjūčio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Kaišiadorių rajono Migonių kaime esantis piliakalnis labiausiai mistifikuojamas, susijęs su mitologija ir legendomis liaudies tradicijose. Rytojaus, rugpjūčio 19 dienos vakarą „Apeirono teatras“ kviečia čia pasiklausyti

tenis_ar_170500_e03_xxx

ARCHITEKTŪRINIS TENISAS: Birštone vyks tradicinis Architektų turnyras

2017 gegužės 23Be komentarųPILOTAS.LT

Architektai, kasmet vasarą susirenkantys architektų dienos proga, nevengia pasigalynėti ne vien architektūrinėje plotmėje, bet vienoje ar kitoje sporto šakoje. Jau kelerius metus birželį rengiamuose lauko

Mėlynoji vėliava

NERINGOS STANDARTAS: Nidoje ir Juodkrantėje vėl plevėsuos Mėlynoji vėliava

2017 gegužės 15Be komentarųPILOTAS.LT

Staiga vasariškai atšilus orams, nenumaldomai ima traukti jūra. Nidos ir Juodkrantės centriniuose paplūdimiuose šiemet vėl plevėsuos Mėlynoji vėliava. Prieš suteikiant įvertinimą Lietuvos žaliųjų judėjimo bei

Palanga wc

MAHOMETO IR TUALETO KLAUSIMU: Ar puls Palanga į kojas ponui Komfortui?

2017 balandžio 11Be komentarųPILOTAS.LT

Gintarinė Palanga dešimtmečiais sprendžia dilemą mahometų ir tualetų fronte: kurie turėtų pajudėti funkcinio suartėjimo labui? Dyla kurortų karalienės pastangos – pliažiniai mahometai kaip suko į

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PILIAKALNIŲ METAI: Gražiausio Lietuvos piliakalnio rinkimai

2017 kovo 31Be komentarųPILOTAS.LT

2017-ieji paskelbti Piliakalnių metais. Šia proga Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos (VSTT) atrinko 30 išskirtinių piliakalnių Lietuvos saugomose teritorijose iš kurių bus išrinktas