images_phocagallery_1260_multi_centr_1110_09

VAIZDO IR GARSO MENO BOMBA//KAUNE ATGIMĖ FESTIVALIS „CENTRAS“

Nuo 2002 metų 5 metus sėkmingai egzistavęs ir tiek pat metų „ilsėjęsis“ tarptautinis multimedija meno ir muzikos festivalis „Centras” vėl supažindina su įvairiomis multimedijos meno išraiškomis ir formomis. Nuo spalio 6 iki 9 dienos įvairiose Kauno centro erdvėse greta žinomų audiovizualinių grupių bei atlikėjų pasirodymų šiemet jis žiūrovus vilioja ir savo kultūrine programa.

RENGINĮ PRADĖS RIMTOJI DALIS

Multimedija meno ir muzikos festivalis „Centras11” spalio 6 dieną (ketvirtadienį) prasideda Kauno Technologijos universitete Humanitarinių mokslų fakultete (Gedimino g. 43, Kaunas), kur nuo 16:00 val. skaitomos paskaitos, diskutuojama apie naujausių technologijų įtaką asmeniniam gyvenimui ir netolimas jų vizijas. Pirmą kartą savo patirtimi ir žiniomis šiame festivalyje dalinsis R.Eimontas, T.Petrikis, J.Dobriakov ir R.Venckus.

Multiinstrumentalistas, improvizacijos ir gyvų pasirodymų meistras, įvairių renginių organizatorius. R.Eimontas aiškinsis, ar naujai atsirandantys darbo įrankiai menininko rankose nekeičia kūrėjo dvasios, ar naujosios technologijos kelia grėsmę ar stiprina kūrėją.

Profesionalus kino filmų kompozitorius, Bournemoutho Screen Academy (Anglija) doktorantas, įvairių renginių dalyvis ir projektų kūrėjas, Tarptautinio Berlyno filmų festivalio konkurso finalininkas ir įvairių konkursų nugalėtojas T.Petrikis ners dar giliau – savo paskaitoje „Dramaturgija vaizdo ir garso sintezėje“ iki dalelių išnagrinės menininkui tenkančius atsitiktinumus ir apsisprendimo galimybes.

„Mobilusis teoretikas“ J.Dobriakov kalbės apie aktualias manipuliacijos, populiarias internetinio turinio formas, tikrųjų istorijų praradimą ir sukūrimą (tema „Atvaizdai be istorijos: internetiniai memai ir atvaizdo mistifikacija“).

Manipuliacijų temą toliau nagrinės ir žinomas videomenininkas ir meno teoretikas R.Venckus, savo paskaitoje „Kino imersijos projektas“ analizuodamas kino žiūrovo patiriamą psichologinio pobūdžio įsitraukimą į kino filmą, žiūrovo santykį su tikrove ir naująja – fiktyvia – realybe.

DŪGS ATVIROS KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS

2-oji ir 3-čioji festivalio dienos skiriamos atviroms kūrybinėms dirbtuvėms, kurias ves festivalio „Centras“ senbuvis PB8 (A.Rugys) bei naujokai R.Menkman iš Olandijos ir vienos geriausių Lietuvos reklamos agentūrų vykdantysis direktorius V.Bachmetjevas.

Spalio 7 dieną (Penktadienį) VDU Medija menų centre (buvęs klubas „Amerika pirtyje“, Vytauto pr. 71, Kaunas) pirmieji pasirodys du kauniečiai. Dirbtuves pradės V.Bachmetjevas, kūręs ir įgyvendinęs reklamines kampanijas didžiausiems Lietuvos prekės ženklams. Savo karjerą pradėjęs reklamos agentūroje „VRS Grupė“, šiuo metu jis yra vienos geriausių Lietuvos reklamos agentūrų „Not Perfect | Y&R“ vykdantysis direktorius. Vytauto Didžiojo universiteto bakalaurantams filosofiją dėstantis reklamos specialistas atėjusius į kūrybines dirbtuves įtrauks į konkrečios reklaminės kampanijos veiklą, pradedant nuo strategijos, idėjos vystymo ir baigiant įgyvendinimo procesu.

PB8 pseudonimu prisistatantis A.Rugys, aktyviai dalyvauja elektroninės muzikos, garso meno, vizualiųjų menų scenose, inicijuoja kolaboracinius projektus ir intensyviai tyrinėja miško, miestų, vandens ir mus supančios aplinkos garsus. Šiuo metu kūrėjas auga kaip savistabos inžinierius, garso archeologas, etno metodologas, tad multimedija meno ir muzikos festivalyje „Centras11″ pristatys aktualias ir Kaune dar nerealizuotas dirbtuves „Garsuotės mankšta”. Jos metu bus atliekami įvairiausi kūno ir minties judesiai, žadinantys klausą. Po to bus keliaujama miestu ir klausomasi. Grįžus bus bendraujama žodžiais, garsais, piešiniais…

DAUGIAU NEI 10 PROJEKTŲ MULTIMEDIA BOMBA

Spalio 8 dieną (šeštadienį) VDU Medija menų centre „Centre11″ pasirodys lietuvių simpatijas jau spėjusi pelnyti Olandijos kūrėja R.Menkman. Šios progresyvios video menininkės-tyrinėtojos įkvėpimo šaltinis – skaitmeninės klaidos, atsitiktinumai bei jų estetinė vertė. Jos kūriniai buvo rodomi įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose, įskaitant Cimatics (Briuselyje), Blip (Europoje ir JAV), File (San Paule) ir Transmediale (Berlyne). Ji kuravo nemažai glitch festivalių ir parodų savo šalyje ir visame pasaulyje, taip pat ji yra 2012 m. įvyksiančio glitch festivalio kuratorė Amsterdame. Kaune R.Menkman supažindins su kiekvienai technologijai būdingais tam tikrais atsitiktinumais ir gedimais, kurie paprastai laikomi klaida, tačiau glitch meno sąjūdyje šie atsitiktinumai priimami kaip intuityvus naudojimosi technologija būdas. Šiose dirbtuvėse bus supažindinama su glitch meno filosofija bei idealais, mokoma pagrindinių duomenų kraipymo (angl. data bending) technikų.

Rudeninio festivalio tradiciją užbaigti (nuo 2012 metų festivalis vyks pavasarį) spalio 8 dieną „Art House Kanklėse” (buvęs kino teatras Kanklės, Laisvės al. 36) organizatoriai kviečia su kaip niekad turtinga programa, kurios muzikinę dalį dviejose scenose šiemet išpildys daugiau nei 10 kolektyvų ir meno projektų, tarp kurių – svečiai Kanados ir Didžiosios Britanijos.

LIETUVOS GARSENYBĖS IR VAKARIETIŠKA EGZOTIKA

Festivalyje pasirodysiantis „Fusedmarc“ – išbaigtumo, vientisumo ir nepriekaištingumo pavyzdys. Pirmą kartą festivalyje „Centras4“ iškilusi grupė, iškart pakėlė Lietuviškos muzikos kartelę iki Europinio lygio. Po septynerių gyvavimo metų, grupė išsigrynino savo braižą ir, be abejo, yra rodiklis naujiems muzikos kūrėjams. Be Baltijos šalių ji surengė pasirodymus Vokietijoje, Anglijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Vengrijoje, Rusijoje, bei Graikijoje.

Svečias iš Kanados „Holzkopf“ – vienas keisčiausių ir netikėčiausių atlikėjų šių metų festivalio „Centras11“ programoje. Kanadoje ir Europoje dalinęsis scena su „Princesse Rotative“, „Cex“, Andrew Duke, „Maladroit“, „Botborg“, „the Shearing Pinx“ ir kt., „Centre“ gros daug naujos medžiagos, iki šiol niekur negirdėtos.

Intro renginyje „Centras11Pavasaris“ prasidėjusią draugystę įtvirtins Kauno publiką sužavėjusi „AVaspo“ (AudioVisual Asp of Poetry). Bus pristatoma „AVaspo“ poetinė programa, varijuojanti tarp japonų ekspresionistinio  psichodelionio roko ir sauso vokiško minimalizmo, apipinto koliažiniais 80-ųjų metų sintezatorių garsais.

Pirmojo festivalio „Centras″ dalyvis G.Kuprevičius grįžta į festivalio sceną su nauju ir netikėtai skaniu projektu „Muzikos virtuvė“. Projekte katu su T.Rimydžiu bus rodoma kaip idėja virsta desertu ir kaip garsas – kūnu. Kartu su gurmanais scenoje dirbs ir audiovizualininkas V.Keras.

NUO VIOLONČELĖS IKI GAMTOS GARSŲ

K.Lučinskas, projekto „Driezhas“ autorius, pasirodys kartu su videožokėjais „Oro pagalvės“. Tai muzika, kurioje jautriai persipina tiek tradiciniai, tiek ir elektroniniai instrumentai. Tikra jo kūrybos viršūne tapo 2008 metais išleistas albumas „Tolumoje“ – neabejotinai vienas geriausių darbų Lietuvos muzikos padangėje.

Vakarą antrojoje scenoje išcentrins audiovizualinius pasirodymus pristatantys festivalio debiutantai – ambient/glitch/industry/noise/techno/dub stilistikos eskperimentatorius A.Gaulia ir video menininkas T.Balnys („a_g ir migla“), mistiką, lietuviškumą, meilę gamtai ir elektroninę muziką jungiantis ir į gamtą nukeliantis projektas „Girių Dvasios“, gausią ir ypatingą kompaniją surinkęs „Stereodreams“ (a.k.a. „Picturesque Episodes“).

Kartu su šiais festivalio debiutantais mažojoje scenoje gros ir seni festivalio bičiuliai Gintas K. ir Juodo. Scenoje skambės grynųjų dažnių, microsound, eksperimentų dažniais mišinys – nuo visiškai „išgrynintų”, minimalistinių garso takelių iki ekspresyvių, perkrautų garso struktūrų.

Į „Centras″ sceną grįžta ir 2006 metais Kauno dramos teatro scenoje matytas P.Židelevičius, kuris publiką žada stebinti violančelės, įvairiausių daiktų skambesiais ir elektronikos garsais, acoustic/electronic/ experimental/ambient/drone žanrų mišiniu.

Šeštadienio programą užpildys menų sintezės judėjimas „Sintezija“ (Simona Smirnova & Julius Žėkas) ir jų performansas „Juditos knyga“. Performanse „Juditos knyga“ mito poetika, religinė tematika ir dabarties problemų polemika jungiasi į šiuolaikinę menų sintezę. Lietuvoje jau ne vieną performansą parodęs duetas bodyart‘o ir laisvų vokalinių improvizacijų kalba siekia išreikšti archetipinį šiuolaikinio žmogaus sąlytį su fundamentaliom vertybėm.

FESTIVALIS BAIGSIS „KULTŪROJE

Festivalį „Centras11“ spalio 9 dieną (sekmadienį) kavinėje „Kultūra“ (K.Donelaičio 16) uždarys senai Kaune matytas ir ilgai lauktas bičiulis iš Didžiosios Britanijos D.Ellis. Svečias iš Londono, „Horse Hospital“ narys, „BBC“ korespondentas, nepriklausomas kino kuratorius, jau ne pirmą kartą atvykstantis į Lietuvą ir rengiantis kino bei video meno seansą improvizuos ir koliažus, kurs kartu su Gintas K. ir VJ Juodo. David’as nėra tik kuratorius ar kinomanas. Jis ir pats yra puikus kūrėjas, sugebantis vaizdais, muzika ir improvizaciniais sprendimais priversti žiūrovą įsigilinti, tapti pasakojamos istorijos dalimi. Tai vienas paprasčiausių ir kartu įdomiausių kino žmonių, reguliariai užklystančių į Lietuvą.

Vakarą užbaigs festivalio „Centras“ debiutantai Dj Maxi J ir S.Gilys, pirmą kartą stojantis prie dj pulto.

Parengta pagal festivalio „Centras“ organizatorių informaciją.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Nicole Zuraitis

66-IEJI „GRAMMY“ APDOVANOJIMAI: Lietuvių kilmės dainininkės Nicole Zuraitis triumfas

2024 vasario 5Be komentarųPILOTAS.LT

Šiąnakt Jungtinėse Amerikos valstijose jau į 66-ąjį kartą įteikti prestižiniai muzikiniai „Grammy“ apdovanojimai. Greta net 4-ąjį kartą geriausio albumo kategorijoje nugalėjusios popmuzikos žvaigždės Taylor Swift

Arvo Pärt

BALTA MUZIKOS ŠVIESA: Estų minimalistas A.Piartas apdovanotas „Polar“ muzikos premija

2023 gegužės 241 KomentarasPILOTAS.LT

Švedijos muzikos akademija „Polar“ muzikos premiją šiemet paskyrė iškiliajam estų minimalizmo kompozitoriui Arvo Piartui (Arvo Pärt). Garbingąjį apdovanojimą tradiciškai įteikia Švedijos karalius Karolis XVI Gustavas.

Palangos muzikos ir meno namai

OVALIŠKI ORKESTRO NAMAI: Palangoje projektuojama 300 vietų akustinė salė

2023 vasario 28Be komentarųPILOTAS.LT

Koncertų salės pašonėje Palanga komponuoja apie 300 vietų naują akustinę salę – ovališkus Muzikos ir meno namus. Manoma, kad naujasis statinys bus grafų Tiškevičių pradėtas

Egidija Medekšaitė

PASAULINIS MUZIKOS AUKSAS: Vėl kompozitorė Egidija Medekšaitė!

2022 gruodžio 16Be komentarųPILOTAS.LT

Jau trečius metus iš eilės organizacija Global Music Awards skiria vieną iš 9 Aukso medalių lietuvių kompozitorėms. Ką tik gauta žinia – šiemet pasaulinio kompozitoriaus

stude_pa_220600_e01_xxx

NE TIK AKYS: GEISMAS: Studentų paroda netradicinėje parodų erdvėje

2022 birželio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Liepos 1-ąją dieną netradicinėje parodų erdvėje bus atidaryta dviejų Lietuvos aukštųjų meno mokyklų studenčių/-tų judančių vaizdų paroda „Ne tik akys: geismas“. Tai – ne tik

VDA magistrantų paroda

NEPAŽĮSTAMIEJI: VDA absolventų paroda „Prospekto“ galerijoje

2022 gegužės 27Be komentarųPILOTAS.LT

Sostinės „Prospekto“ galerijoje atidaroma Vilniaus dailės akademijos fotografijos, animacijos ir medijų meno katedros absolventų darbų paroda „Nepažįstamieji: padarai ir istorijų pasakotojas“. Gegužės 31 dieną (antradienį)

MO muziejus

3-ČIOJI MUZIEJAUS VASARA: Renginiai atvirose MO muziejaus erdvėse

2021 birželio 9Be komentarųPILOTAS.LT

MO muziejus organizuoja vasaros renginius ir veiklas atvirose MO erdvėse – MO terasoje ir skulptūrų sode. Lankytojų lauks poezijos skaitymai, piknikai, šokio spektakliai, muzikos vakarai,

Socialinė mirtis

MIRTIS SOCIALINĖJE MEDIJOJE: Tarptautinė grupinė paroda Vilniuje

2021 birželio 1Be komentarųPILOTAS.LT

„GODÒ galerija“ pristato tarptautinę grupinę tarpdisciplininio meno parodą „Dead Social“, kurioje šešios meno kūrėjos, naudodamos tradicines ir šiuolaikines priemones, kritiškai apmąsto mirties temą socialinės medijos

Thomo Manno namas

25-ASIS T.MANNO FESTIVALIS: Išsiskleis muzikos, meno ir žodžio paletė

2021 gegužės 26Be komentarųPILOTAS.LT

Kasmet vidurvasarį Nidoje rengiamas vokiečių literatūros didmeistrio Thomo Manno vardu pavadintas festivalis šiemet pasitinka 25-erių metų veiklos sukaktį. Viena iš ilgaamžiškumo paslapčių – renginį organizuojančių

Mirga Gražinytė-Tyla

GRYNAS GROŽIS: Vokietijoje išleistas Mirgos Gražinytės-Tylos albumas

2021 kovo 18Be komentarųPILOTAS.LT

Įrašų studija „Deutsche Grammophon“ ką tik išleido antrąjį dirigentės Mirgos Gražinytės-Tylos ir Birmingamo miesto simfoninio orkestro projekto „British Project“ albumą – Williamo Waltono operą „Troilas

Egidija Medekšaitė

PASAULINĖ MUZIKOS BOMBA: Kompozitorei E.Medekšaitei – Global Music Awards auksas!

2021 sausio 41 KomentarasAudrys Karalius

Pasaulyje jau antri metai paeiliui prasideda lietuviška bomba – organizacija Global Music Awards ką tik pranešė, kad šiemet pasaulinio kompozitoriaus Aukso medalis paskirtas lietuvaitei Egidijai

Karo muziejus

ATSISVEIKINS VARPAIS: Tarptautinis Kauno kariliono muzikos festivalis

2020 rugsėjo 4Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno menininkų namai (KMN) tęsia tradiciją ir kviečia palydėti vasarą ketvirtajame Tarptautiniame Kauno kariliono muzikos festivalyje. Šiųmetinė festivalio programa – ypatinga. Rugsėjo 6 dieną (sekmadienį)

Marijampolė

ŠV. JURGIO MENO SEZONAS: Pirmas festivalio koncertas – jau liepos 6-ąją

2020 liepos 3Be komentarųPILOTAS.LT

Jau šeštus metus vasarą marijampoliečius džiugina profesionalaus meno festivalis „Šv. Jurgio meno sezonas“. Marijampolės globėjo vardu pavadintas renginys šiemet prasidės liepos 6-ąją – Valstybės dieną.

Concierto para el bioceno

KONCERTAS AUGALAMS: Simbolinis muzikinis pasirodymas Barselonos operos teatre

2020 birželio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Po trijų mėnesių pertraukos Barselonos operos teatre „Liceu“ vėl skambėjo „gyva“ muzika.  Čia surengto koncerto šįkart visgi klausėsi ne žmonės, bet 2.292 specialiai atgabenti augalai.

Žibuoklė Martinaitytė

LIETUVIŲ TRIUMFAS TĘSIASI: Ž.Martinaitytė laimėjo 2 „Global Music Awards“ aukso medalius

2019 birželio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kūrėjos nenustoja žibėti pasaulio scenose. Charizmatiškųjų Asmik Grigorian ir Mirgos Gražinytės-Tylos šių metų triumfą ką tik papildė lietuvių kompozitorė Žibuoklė Martinaitytė, prestižiniuose muzikos apdovanojimuose „Global

Sielos

SIELOS 2018: XVII nekomercinis šiuolaikinės krikščioniškos muzikos festivalis

2018 lapkričio 9Be komentarųPILOTAS.LT

Jonavoje klausytojus suburs, jau tradicija tapęs, didžiausias Baltijos šalyse šiuolaikinės krikščioniškos muzikos festivalis „Sielos“. Kasmet vis kitame mieste vykstančiame festivalyje koncertuos daugiau nei 30 skirtingų

Kazys Stonkus

COUPE MONDIALE: Pasaulinis akordeonistų konkursas Kaune

2018 rugsėjo 241 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuvoje pirmą kartą surengtas pasaulio akordeonistų konkursas „Coupe Mondiale“ – 71-ąjam virtuozų turnyrui pasirinktas Kaunas. „Coupe Mondiale“ laikomas svarbiausiu akordeonistų renginiu pasaulyje. Konkursas kasmet vyksta

subkultūra

MAIŠTINGA DVASIA: Trumpam atgims 9-ojo dešimtmečio Vilniaus subkultūros

2018 rugpjūčio 61 KomentarasPILOTAS.LT

„Maištinga Pilies gatvės dvasia“ – kultūros ir poilsio vakaras, kuriame trumpam atgims Vilniaus senamiesčio gatvės protesto subkultūros. Nemokame renginyje koncertuos Povilas Girdenis bei Nėrius A.Pečiūra.

Kauno autobusų stotis (arch. G.Balčytis su K.Vaikšnoru, P.Vaitekūnu ir J.Šniepiene). Foto: G.Balčytis

DŽIAZAS AUTOBUSŲ STOTYJE: Festivalis „Kaunas Jazz 2018“ prasidės apdovanotame pastate

2018 kovo 27Be komentarųPILOTAS.LT

Architekto Gintaro Balčyčio kolektyvo suprojektuota Kauno autobusų stotis savo autoriams pernai padėjo laimėti daugybę kūrybinių ir profesinių apdovanojimų, tarp kurių – Kauno krašto metų architekto

Igoris Mukhinas

AŠ MAČIAU ROKENROLĄ: Apie „perestroikos“ laikų muzikinę kultūrą

2018 kovo 6Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno fotografijos galerijoje šiandien atidaroma Igorio Mukhino paroda „Aš mačiau Rokenrolą“. Paroda pasakoja apie „perestroikos“ laikotarpiu Sovietų sąjungoje susiformavusį pankroko ir rokenrolo judėjimų fenomeną bei

ultra_pl_170500_e01_xxx

GARSINIŲ ĮVYKIŲ PLIŪPSNIS: Kaune prasideda eksperimentinės muzikos ciklas

2017 gegužės 3Be komentarųPILOTAS.LT

Ultra Dinamica – nauja garsinių įvykių serija, startuojanti Kauno menininkų namuose ir pamažu išplisianti visoje Lietuvoje. Serija orientuota į elektroninę ir elektro-akustinę muziką, kurios pagrindas

jazz_kn_170400_e01_xxx

GATVES TVINDYS DŽIAZAS: Kaune suplanuoti 26 nemokami renginiai

2017 balandžio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Balandžio pabaigoje rengiamas džiazo festivalis „Kaunas Jazz“, 28 ir 29 dienomis Kauną pavers tikra džiazo sostine. Didžiausias džiazo festivalis Lietuvoje greta mokamų koncertų pakvies net

images_pulsas_foto_4312_bosso_po_160200_e01_xxx

S.SONDECKIS IN MEMORIAM://LIETUVOS KAMERINIO ORKESTRO IR E.BOSSO KONCERTAS

Vasario 3 dieną netekome iškilaus Lietuvos menininko, muzikos aristokrato, dirigento, orkestrų vadovo profesoriaus Sauliaus Sondeckio. Pagerbiant šviesų prof. S.Sondeckio atminimą, Lietuvos kamerinio orkestras skiria koncertą,

images_pulsas_foto_4067_centr_fe_151000_e01_xxx

„CENTRAS 2015“://RENGIAMAS JUBILIEJINIS MEDIJŲ MENO IR MUZIKOS FESTIVALIS

Kaune rengiamas jubiliejinis X tarptautinis medijų meno ir muzikos festivalis „Centras“. Per 10 dienų festivalis pristatys programą, kupiną intriguojančių kūrybos apraiškų. Rengiama paroda „Remediacija“ bei

images_pulsas_foto_3911_kulik_po_150700_e01_xxx

KINTŲ MUZIKOS FESTIVALIS://KONCERTAS NETRADICINĖJE ERDVĖJE

Penktus metus rengiamas šiuolaikinę minimalistinę muziką propaguojantis Kintų muzikos festivalis iki šiol naudojosi nuostabios akustikos Kintų bažnyčiomis. Šiandien, besibaigiant šių metų festivaliui, violončelistas Justas Kulikauskas