images_phocagallery_531_leite_siza_1011_leite_PO_101100_www_e01jVpg

leite siza 1011** GYVENIMO NAMAS//GILIAI ASMENIŠKA ALVARO LEITE’O SIZA’OS ARCHITEKTŪRINĖ SVAJONĖ

Kai kurie dar atsimena portugalų architekto Alvaro Leite’o Siza’os suprojektuotą neįprastą namą „Casa Tolo“, terasomis kylantį į aukštą kalno šlaitą. Portugalijos modernizmo gyvojo klasiko Pritzkerio architektūrinės premijos laureato Alvaro Siza’os sūnus tuomet įrodė taip pat turįs išskirtinį architekto talentą. Po 5 tylos metų tarptautinę architektūros bendruomenę prabilti apie save bei savo architektūrą jis privertė vėl.

KŪRĖ IR STATĖ 12 METŲ

Architektūrinį išsilavinimą įgijęs A Leite Siza su savo garsiuoju tėvu bendradarbiavo mažai (gal tik 1992-aisiais, kai kartu dalyvavo Helsinkio meno muziejaus „Kiasma“ konkurse). Be namo „Casa Tolo“ apie jo architektūros darbus žinoma mažai. Netikėtas ir šio penktąją dešimtį bebaigiančio architekto naujausias kūrinys – individualus gyvenamas namas su studija „Caza Fez“ Porto mieste. Šį itin individualaus architektūrinio charakterio pastatą architektas susiprojektavo pats sau. Kaip nurodo internetinis dizaino žurnalas „Dezeen“, tinkamo sklypo paieškos, projektavimo darbai bei statybos užtruko net 12 metų. Šis projektas architektui buvo didžiulis iššūkis. Savo Gyvenimo namui jam teko atiduoti ir patį save, ir visus savo pinigus. Kad jį realizuotų, architektas buvo priverstas įsigyti ir gretimą sklypą, kurį vėliau visgi pardavė kartu individualaus suderinto namo projektu.

DU SKIRTINGI SLUOKSNIAI

„T“ formos sklype šią vasarą pastatytą A.Leite’o Siza’os namą su studiją sudaro 2 pagrindiniai sluoksniai, skirtingi it dvi asmenybės pusės. Apatinį lygį architektas suprojektavo ilgą, stačiakampį ir kietą, tačiau gana ekstravertį. Ši granitu apdailinta dalis portikais ir angomis susieta su išore, į ją lengvai prasiskverbia saulės šviesa. Apatinį lygį "užgulęs" antrasis aukštas – visai kitos plastinės prigimties architektūrinis elementas. Ant stačiakampės apatinės dalies jis pūpso it architektūrinė „kepurė“. Dėl sudėtingų skulptūriškų pastarosios formų, angų, briaunų bei properšų namas vizualiai atrodo mažesnis nei iš tikrųjų yra. Funkciškai statinys suskirstytas į 3 dalis – į gatvę orientuota studija, pagalbinių patalpų jungiamoji dalis ir namo užpakalinį galą užimanti gyvenamoji dalis su skersai plytinčiu sodu ir lauko baseinu.

NAMAS INDIVIDUALUS, KAIP ASMENYBĖ

Porto individualių gyvenamųjų namų kvartale suprojektuotas namas – išskirtinis pirmiausia savo architektūros autentiškumu. Jis tiesiog persismelkęs asmenybe savo autoriaus, kuris šį namą pats sau užsakė, sukūrė, vadovavo jo statybai bei šią prižiūrėjo. Dėl tokio itin autorizuoto kūrybinio proceso namas gavosi, ko gero, toks pat savitas, kaip ir pati A. Leite’o Siza’os asmenybė. Autoriaus žodžiais tariant, šis namas buvo savotiška jo svajonės laboratorija, kurioje atsispindi asmeninės idėjos, vidiniai impulsai bei įtampa. Architektas tai vadina naujo tipo Romantizmu. Be abejo, toks darbas iš architekto pareikalavo daug drąsos ir tiesiog titaniškų dvasinių pastangų. Panašiai asmenybę prieš žiūrovus apnuogina gal tik dramos aktoriai ar pacientai per psichoanalizės seansą.

PERŽENGĖ MODERNIZMO ARCHITEKTŪROS RIBAS

Namo "Casa Fez" architektūrinės formos tarsi pasakoja savitą autoriaus emocijų ir kūrybos istoriją. Jo architektūra peržengia modernizmo architektūros ribas. Gal tai architektūrinis pasažas į Renesanso laikus, kui architektūroje interjeras buvo toks pat svarbus, kaip ir išorė. Šis kūrinys – tai tam tikras abstraktus perspektyvų ir vaizdų rinkinys, kuriame nėra stiklų ar rėmų. Jame individualu viskas – erdvės, šviestuvai, pati šviesa, durys ir jų rankenos, porankiai, baldai, paveikslai. Nors autoriui čia tiko ir XIX amžiaus šeimos paveikslai. Visa tai sukuria giliai individualią architektūrinę fantaziją – sodrų asmeninių jausmų architektūros kokteilį, kurį išgerti pajėgs toli gražu ne kiekvienas šiuolaikinės architektūros mylėtojas.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

images_phocagallery_531_leite_siza_1011_leite_PO_101100_www_e01jVpg

leite siza 1011** GYVENIMO NAMAS//GILIAI ASMENIŠKA ALVARO LEITE’O SIZA’OS ARCHITEKTŪRINĖ SVAJONĖ

2010 lapkričio 26Be komentarųRasytojas

Kai kurie dar atsimena portugalų architekto Alvaro Leite’o Siza’os suprojektuotą neįprastą namą „Casa Tolo“, terasomis kylantį į aukštą kalno šlaitą. Portugalijos modernizmo gyvojo klasiko Pritzkerio