2008 Nr.5 (158) Redaktoriaus stulpelis

Iš pradžių buvo žodis…Po to – licencija.

Leidimas gyventi ir dirbti darbą, kurį išmanai, kuris tau teikia džiaugsmo ir duonos, kuriuo pasitiki tavo kaimynai, šeima ir net… Atestacinė komisija. Lietuvos architektai turi dievišką savikontrolės mechanizmą, į kurio rankas kas penkerius metus savanoriškai atsiduoda, idant būtų visokeriopai ištirti, patikrinti ir sužieduoti dar vienam gyvenimo kėliniui. Turbūt tik architektai ir prostitutės turi reguliariai tikrintis, kad neprarastų teisės užsiimti savo išskirtine profesija.

Kokia visuotinai teisinga teisybė tyvuliuoja Atestacinės komisijos priimamajame, kur tarp užvakarykščių studentų ir, atrodo amžinai darbingų senjorų kuičiasi tikri architektūrinio verslo liūtai su nors kartą išjungtais mobiliaisiais. Visos prodemokratiškos organizmo ląstelės triumfuoja, stebint Aplinkos ministerijos architektūrinės premijos laureatą, išmuštą prakaito ir abiturientiškai naršantį „šperos” puslapiais gilyn į šventojo STR’o slėpinius. Vienas neatsargus judesys, ir Kauno arenos projektas liktų be tėvo…

Atestacinės komisijos rankose – architekto gyvenimas. Jo kūryba, karjera, įsipareigojimai. Juk atestuojant visai nesvarbūs architektūriniai pasiekimai, rezultatai ir žinios. Svarbu tik normos, reglamentai ir kitos statybinio gyvenimo dogmos. Ir jeigu vieną dieną netyčia užklydęs koks eurovokietis iš Briuselio imtųsi mūsiškio architekto atestavimo „pagal raidę“, daugeliui beliktų tiktai architektūrinė eutanazija. Bukų normatyvų, „derinimo blatų“ ir trigubo pelno plentvoliai jau ir taip baigia ištraiškyti bet kokią kūrybinę apraišką statybiniame Lietuvos kūne, tačiau mes vis sugebame susikurti begalines abrakadabras, kurių vienintelė tikra funkcija – maitinti abrakadabrininkus.

Net prėskas ir pavargęs architektų suvažiavimas nerado laiko (gal ir noro) atsakyti į bent vieną esminį klausimą: ar mūsų architektūra gerėja? Ar mes ja patenkinti? Ar mes sugebame atsakingai naudotis laisve ir ar turime architektūrinės kūrybos laisvę? Ir išvis – ar Lietuvoje dar kam nors reikia architektūrinės kūrybos..?

Rašyti komentarą