2007 Nr.12(153) Redaktoriaus stulpelis

Metai baigiasi. Jei tai būtų kinas, herojus kaip tik dabar nušautų  negeruolį ir laisva nuo amunicijos ranka prispaustų ilgai skriaustą 90x60x90 cm topografiją prie tatuiruotos krūtinės, o kol oru sklęstų honorarinis bučinys, iš ekrano apačios pradėtų skverbtis rituališka titrų upė, užliejanti visų metų triūsą savo statistiniais vandenimis. Kadangi mes ne kine, tai mums jokie honorariniai bučiniai negresia, ir net stiliai vargu ar aprašys mūsų nebūtinai tikras versačes ir dolčegabanas.

Geriausia atpažinti, kad metai artėja į pabaigą – iš dalykinių kalendorių su įvairiausių firmų logotipais. Jie tarsi savaeigiai pabūklai būriais įsitvirtina ant stalo, palangės, lentynų, kompiuterio, ruošdamiesi nepaskelbtam karui už naujuosius 2008-uosius.

Kad metai baigiasi, dar galima atpažinti iš tankėjančių furšetų rezultatams suvesti ir įvairių apdovanojimų, kuriuose būtinas žodis „metų“ arba „nacionalinis“.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos galų gale grįžta į vagą ir nebesišvaisto savo komplimentais architektūros kalviams. Visgi šiokia tokia proarchitektūriška linija prasprūdo – medijų menininkai N. ir G. Urbonai, pelnę nac. apdovanojimą, bene labiausiai yra išgarsėję organizuodami pasipriešinimą „Lietuvos“ kino teatro sunaikinimui ir nugriovimui.

Likę be nacionalinių dovanų, architektai, besibaigiant aštuonioliktiems nepriklausomybės metams, visgi susilaukė pačios Aplinkos ministerijos dėmesio. Šilagėlių ir tetervinų administracinė motina netyčia apsižiūrėjo, kadgi nėra už ją svarbesnės ir statybų bei architektūros laukuose. Taigi, pasikuitus stalčiuose, nutarta nukalti nacionalinį suvenyrą ir už architektūrą. Kaip tokie dalykai daromi, netruksime pamatyti ir užuosti, o kol kas pasidžiaukime „Lietuvos metų gaminio“ medaliais.

Vienuoliktus metus Pramonininkų konfederacijos organizuojamas konkursas, matyt, yra solidus ir sukaupęs vertingos patirties, nes siekia „skatinti Lietuvos verslo plėtrą ir didinti aukštos kokybės lietuviškos produkcijos konkurencingumą“. Argi ne smagu, kad aukštos kokybės produkcijos aukso medalius šiemet susižėrė net 5 architektūros opusai: metilo eterio gamykla Klaipėdos LEZ’e, Druskininkų vandens pramogų parkas, „Aušros namų“ kvartalas Kaune, Kauno „Akropolis“ ir Šiaulių arena. Juolab kad ir aukštos kokybės laureatų kompanija įpareigojanti: puslitrinis „Calsberg’o“ alaus butelis (tuščias!), kiaušininiai didriestainiai, kačių ėdalas „Borgo“, „Pelyno“ trauktinė, karštai rūkytos dešrelės „Skanutės“ ir pan. Metai baigiasi, kūryba tęsiasi.

Rašyti komentarą