images_phocagallery_2527_liep1_mari_1307_2527_liep1_ma_130701_BRA

ARCHITEKTŲ VIENYBĖS DIENA://LIEPOS 1-ĄJĄ LIETUVOS ARCHITEKTAI BŪRĖSI IR ŠVENTĖ

Liepos 1-ąją Lietuvos architektai tradiciškai pažymi savo profesinę šventę. Įvairiuose šalies miestuose architektų tradiciškai organizuojami renginiai šiemet sutapo su šalies pirmininkavimo Europos sąjungos Tarybai pradžia bei buvo tam tikru jos kultūriniu akcentu. Jis šiemet nuskambėjo įvairiuose šalies miestuose.

PRIVILIOJO VIEŠOSIOS ERDVĖS

Laikinosios sostinės architektai profesinę šventę pažymi jau 19 metų iš eilės. Iki šiol švęsdavę Kaune, šiemet jie organizuotai patraukė į Marijampolę, kur surengė kasmetinę Kauno krašto architektų parodą, išrinko ir pasveikino metų geriausius kolegas, o taip pat – apžiūrėjo sutvarkytas miesto centro viešąsias erdves, bendravo tarpusavyje ir linksminosi. Netruko ir valdžios dėmesio: Kauno architektus išlydėjo miesto meras A.Kupčinskas, o pasitiko – Marijampolės savivaldybės meras V.Brazys.

Išvykos į Suvalkijos sostinę iniciatorius Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas G.Prikockis PILOTUI.LT sakė, kad taip norėjo atkreipti kolegų bei visuomenės dėmesį į viešąsias erdves. Mat marijampoliečiai šioje srityje tikrai turi kuo pasigirti – miesto centre jie yra realizavę bei realizuoja net 7 viešųjų erdvių tvarkymo projektus. Kolegos iš Kauno turėjo progą juos patikrinti natūroje.

APDOVANOJO METŲ GERIAUSIUS

Vertinimo komisijos sprendimu (pirmininkas A.Lukoševičius), parodos-konkurso „Architektūra: Kaunas 2013“ laureatais tapo architektai D.Šarakauskas su K.Burdulyte (už geriausią pramoninio pastato architektūrą); architektai M.Butvila, P.Konkulevičius, V.Klinavičienė ir JAK kolektyvas (už nesavanaudišką rūpinimąsi architektūros ateitimi); „Kauno plano“ architektas M.Ivaškevičius (už Nemuno ir Neries upių maksimalių vandens lygių užliejamos teritorijos Kauno miesteplaną); architektai R.Račiūnas ir V.Mažeikis (už WC); architektai G.Vieversys, T.Eidukevičius, A.Byčenkovas, S.Vyšniauskaitė (už geriausią visuomeninio pastato projektą) bei architektai G.Vieversys, R.Marcinkevičienė, A.Marcinkevičius, A.Bekeris, T.Eidukevičius, D.Valiukas už kompleksinį Marijampolės miesto centrinės dalies viešųjų erdvių sutvarkymą bei Poezijos parko kompleksinį teritorijos sutvarkymą.

SUGRĮŽTI Į KAUNĄ NESINORĖJO

Garbingu Architektūros riterio ordinu šiemet apdovanotas Kauno urbanizmui nusipelnęs architektas A.P.Steponavičius.

Finalinis – linksmasis – Kauno ir Marijampolės architektų šventės akordas nuskambėjo Adomiškių Laisvalaikio užimtumo centre. Čia, skambant muzikai, iki pat išnaktų buvo diskutuojama apie jos didenybę architektūrą, žaidžiamas tradicinis architektų futbolas (organizatorius – „Wienerbergeris“), broliuojamasi, šokama. Sugrįžti į Kauną nesinorėjo…

Į KAUNO ARCHITEKTŲ NAMUS SUGRĮŽO MENAI

Liepos 1-osios entuziastai, Architektų dieną suvokiantys, kaip architektų cecho, laisvųjų menininkų ir vietos bendruomenės susitikimo šventę, Kauno Architektų namuose tapo liudininkais, kaip į vieną svarbiausių miesto kultūrinių židinių grįžo menai.

Tris metus Architektų namų parodų salę užėmusią vyninę „La Bodega del Toro“ pakeitė klubas „Galeria Urbana“, surengęs Kauno architektams jaukią Liepos 1-osios šventę. Ta proga atsidarė Eugenijaus Varkulevičiaus-Varkalio tapybos paroda „7 architektūrinės dorybės“ ir skambėjo Motiejaus, Mykolo, Benedikto Bazarų bei Liutauro Janušaičio džiazinė-choreografinė kompozicija „Kuolai ir kolonos“. Choreografinę partiją noriai atliko marga ir multikultūrinė klubo „Galeria Urbana“ publika.

Beje, šventę grakščiai papuošė klubo „Galeria Urbana“ ir kompanijos „Kermi“ dosnumas.

ŠIAULIEČIAI APTARĖ KONKURSO REZULTATUS

Architektų dienos akcentas Saulės mieste – Dievo Gailestingumo bažnyčios Šiauliuose architektūrinio konkurso rezultatų paskelbimas bei aptarimas. Šiaulių Universiteto Dailės galerijoje 14 valandą į konkurso darbų viešą aptarimą susirinko būrys Šiaulių architektų, konkurso dalyviai. Konkurso darbai buvo naujai išeksponuoti galerijos erdvėje. Kaip informavo Lietuvos architektų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkas Šarūnas Sabaliauskas, konkurso vertinimo komisijos nariai (kun. mons. V.Kadys, Šiaulių m. vyr. architektė R.Budrytė, doc. dr. Liutauras Nekrošius, konkurso sekretorius Š.Sabaliauskas) pristatė žiuri darbą, apžvelgė konkursinius projektus bei įvardino 10 finalistų, kurie buvo reitinguoti.

Architektų dienos šventė oficialiai prasidėjo17 valandą, o kai architektus pasveikino LAS Šiaulių skyriaus pirmininkas Š.Sabaliauskas, Šiaulių m. meras J.Sartauskas, J.E. Šiaulių vyskupas E.Bartulis. Po sveikinimo kalbų buvo pereita prie konkurso vertinimo komisijos rezultatų paskelbimo.

ŠVENTĖS KULMINACIJA – VOKŲ ATPLĖŠIMAS

Atplėšus Dievo Gailestingumo bažnyčios konkurso dalyvių vokus, paaiškėjo, kad pirmąją vietą ir 5.000 litų premiją laimėjo darbas 032905 (arch. G.Mendoza Herrera, P.Šliuželis, R.Stuopelis), antrąją vietą ir 3.000 litų prizą –darbas 001224 (arch. D.Jakubauskas, S.Kazlauskas, G.Žalkauskaitė, R.Regesas), o trečiąją vietą ir 2.000 litų prizą – darbas 838839 (arch. A.Plaipa, R.Marcišauskas, L.Vasiliauskas, I.Kreišmontienė).

Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapija įsteigė papildomą prizą, kurio laimėtoją darbų ekspozicijos parapijos namuose metu išrinko lankytojai. Parapijiečių simpatijų prizą laimėjo 2-ąją vietą konkurse užėmęs architekto D.Jakubausko kolektyvo darbas. LAS Šiaulių skyriaus valdyba papildomai taip pat įsteigė Šiaulių architektų prizą. Nugalėtoju tapo diskvalifikuotas iš konkurso vertinimo darbas (dėl pateiktos konkurso medžiagos su įmonės anspaudu) 310890, autoriai V.Balčiūnas, E.V. Jansas, G.Gaidjurgis. Jiems įteikta po egzempliorių knygos „Šiaulių katedra“.

Pasak Š.Sabaliausko, paskelbus konkurso laureatus, įvyko šventinė vakaronė, kurioje toliau buvo aptarinėjami dar karšti konkurso rezultatai. Vyko diskusijos ir smagus kolegiškas bendravimas. Šventę šiauliečiams padėjo surengti: „Ruukki“, „Iris“, „Jupojos statybinės medžiagos“.

PANEVĖŽIEČIAI TRAUKĖ PASVALIN

Kaip PILOTUI.LT pranešė Lietuvos architektų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkė Loreta Paulauskienė, Aukštaitijos sostinės architektai liepos 1-ąją pažymėjo smagiai, kaip įprasta, tačiau ir turiningai. Panevėžiečiai architektai šįkart nuvažiavo į Pasvalį, kur apžiūrėjo naujai rekonstruotą šio miesto centrinę aikštę bei tvarkomas Lėvens upės pakrantes. Taip pat Pasvalio krašto muziejuje buvo atidaryta Panevėžio architektų kūrybos paroda.

Vėliau buvo surengta architektūrinė-pažintinė „ekspedicija“ – apžiūrėti renovuojami daugiabučių kvartalai, karstinės įgriuvos, sporto kompleksas, motelis, miesto smegduobių parkas, Svalios parkas su naujai įrengtu moteliu ir sporto aikštynais. „Mus sužavėjo miesto, kuriame gyvena vos 7.000 žmonių, parkų, žaliųjų zonų, sporto kompleksų sutvarkymas“, – PILOTUI.LT sakė L.Paulauskienė. Turiningą išvyką Panevėžio architektai užbaigė vakariene Balsių vandens malūne.

Komentarai

  1. rimtas apdovanojimas – „Imonės Kauno plano architektas M.Ivaškevičius diplomu įvertintas už Nemuno ir Neries upių maksimalių vandens lygių užliejamos teritorijos Kauno mieste planą“
    seknatis zingsnis – urbanistiniai apdovanojimai uz toponuotrauku nubraizyma.

  2. nieko ir nesuprasit…

  3. as saziningai nesupratau kauno archsajungos bajerio. anksciau liepos 1 budavo visu svente. visi susirinkdavo i architektu namus, po to prie azuolo. ir jauni, ir seni, ir zvaigzdes visos. ir budavo nuostabi nuotaika, surmulys ir susitikimai su seniai nematytais kolegomis. ir menininku prieidavo i svecius pas architektus, visokiu idomiu zmoniu, zurnalistu.
    budavo didele ir grazi visuotina sueiga architektu.
    o dabar kas padaryta, neina suprasti. atrodo, kad architektu sajungos valdzia pati sau pasidare iskyla pas suvalku remejus ir baigta. nesupratome mes nieko.

  4. marijampole pirma susimokejo uz atveztus architektus ir piara

  5. O kur nuotraukos iš Teatro muziejaus kiemelio? O kaip Klaipėdoje?Kodėl tik apie Marijampolę ir Kauną?

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Via Baltica rekonstrukcija

TARP MARIJAMPOLĖS IR LENKIJOS: Prasideda ilgiausio ruožo rekonstrukcija

2023 birželio 16Be komentarųPILOTAS.LT

Pirmadienį „Via Baltica“ kelio A5 Kaunas-Marijampolė-Suvalkai 66 kilometre oficialioje ceremonijoje bus paskelbta ilgiausio ruožo tarp Marijampolės ir Lenkijos sienos rekonstravimo darbų pradžia. Dalyvaujant Ministrei Pirmininkei

NAA

TERMINAS PRATĘSTAS: Paraiškų Nacionaliniams architektūros apdovanojimams lauks ilgiau

2023 kovo 29Be komentarųPILOTAS.LT

Paraiškas Nacionaliniams architektūros apdovanojimuose (NAA), kurie įvyks liepos 1-ąją, architektai ir urbanistai gali pretenduoti į 9 apdovanojimų kategorijas ir didįjį prizą, kuriuo bus apdovanotas geriausias kūrinys.

Karas Europoje

KARAS EUROPOJE: Marijampolėje atidaryta lauko paroda apie karą Ukrainoje

2022 rugpjūčio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Pagrindinėje Marijampolės miesto aikštėje neseniai atidaryta lauko paroda „Ukraina: karas Europoje“. Keliaujanti paroda prieš tai buvo eksponuojama Kijeve, Vilniuje, Varšuvoje, Berlyne, Bamberge, Frankfurte, o vėliau

Paminklas ateitininkams

ISTORIJOS SIMBOLIS: Restauruotas Marijampolės ateitininkų paminklas

2021 spalio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Senosiose Marijampolės kapinėse neseniai baigtas restauruoti žinomoms krašto asmenybėms tarpukariu ateitininkų 1930 metais pastatytas paminklas. Šis paminklas – svarbus Marijampolės ir visos Lietuvos istorijos simbolis.

Viena seniausių ir tvirčiausių liepos 1-osios šventės akcentų Kaune – konkursas „Kaunas: architektūra“. Foto: ©PILOTAS.LT

ARCHITEKTŲ DIENA 2021: Profesinei šventei toną užduoda didmiesčiai

2021 birželio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Kaip ir kasmet, liepos 1-ąją Lietuvos architektai pažymės profesinę šventę, kurios toną užduos didmiesčiai. Šios šventės Lietuvoje pradininkai – kauniečiai – rengs tradicinę metų parodą,

Marijampolės daugiafunkcė arena

MARIJAMPOLĖS DAUGIAFUNKCĖ ARENA: Parengti projekto projektiniai pasiūlymai

2020 lapkričio 101 KomentarasPILOTAS.LT

Pernai metais surengtąjį Marijampolės daugiafunkcės arenos architektūros idėjos konkursą laimėjo kolektyvas „Tiksli forma“ su projektu „Sūkurys“. Lapkričio 26 dieną rengiamame viešame pristatyme bus galima susipažinti

Marijampolė

ŠV. JURGIO MENO SEZONAS: Pirmas festivalio koncertas – jau liepos 6-ąją

2020 liepos 3Be komentarųPILOTAS.LT

Jau šeštus metus vasarą marijampoliečius džiugina profesionalaus meno festivalis „Šv. Jurgio meno sezonas“. Marijampolės globėjo vardu pavadintas renginys šiemet prasidės liepos 6-ąją – Valstybės dieną.

Tiksli forma

MARIJAMPOLĖJE PIRMAUJA „SŪKURYS“: Sporto arenos konkurse išryškėjo lyderiai

2020 vasario 7Be komentarųPILOTAS.LT

Marijampolėje išryškėjo daugiafunkcės sporto arenos architektūros idėjų lyderiai. Tarp konkurso prizininkų pirmauja Vilniaus firmos „Tiksli forma“ kolektyvas su projektu „Sūkurys“. Oficialiai paskelbti laimėtoją planuojama po

Marijampolės sporto arena

MARIJAMPOLĖS SPORTO ARENA: Konkurse varžosi 8 architektūros idėjos

2019 gruodžio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Prie kulminacijos priartėjo Marijampolės daugiafunkcės sporto arenos architektūrinės koncepcijos konkursas. Su naujojo sporto objekto 8 konkursinėmis idėjomis nuo vakar galima susipažinti M.B.Stankūnienės menų galerijoje, o

Edmundas Frykas

STOTYS – TRAUKOS CENTRAI: Gaivins 13 svarbiausių geležinkelio stočių

2019 spalio 1Be komentarųPILOTAS.LT

Bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ pradeda įgyvendinti projektą „Stotys – traukos centrai“. Jį įgyvendinus, 13 svarbiausių šalies mastu geležinkelio stočių turėtų pavirsti šiuolaikiškomis viešosiomis laisvalaikio bei darbo

Liepos 1-oji

VILNIUS KITU RAKURSU: Sostinės architektai liepos 1-ąją išplauks

2019 birželio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektai liepos 1-ąją kasmet pažymi savo profesinę šventę. Lietuvos architektų sąjungos (LAS) Vilniaus skyrius šia proga šiemet siūlo nulipti nuo betono ir į sostinę

Architektų regata

6-OJI ARCHITEKTŲ REGATA: Prasidėjo komandų registracija

2018 gegužės 17Be komentarųPILOTAS.LT

Artėjant vasarai, vis ryškesni ir kasmetinės architektų šventės – Architektų dienos – ženklai. Klaipėdos architektai neseniai paskelbė 6-osios Architektų irklavimo regatos registraciją. Lietuvos architektai liepos

Nidos meno kolonija

GALUTINĖ PARODOS STOTELĖ: „Architektūra arti mūsų“ pasiekė Marijampolę

2017 rugpjūčio 81 KomentarasPILOTAS.LT

Keliaujanti paroda „Architektūra arti mūsų“ artėja prie savo galutinio taško. Paskutinis jos atidarymas numatytas rugpjūčio viduryje Marijampolėje. Šalies regionams skirta 36 eksponatų paroda rodo per

Gintaras Balčytis

ARCHITEKTŲ DIENA: Liepos 1-ąją didžiosiomis raidėmis rašome Gintarą Balčytį

2017 birželio 304 KomentaraiAudrys Karalius

Turbūt nėra būtina prisiminti Liepos 1-osios kilmės, tačiau švęsti Taptautinę architektų dieną privalu. Nes tai cecho vertikalė, šaknis, tai – ašis aplink kurią sukasi margas

Neris

UPĖ SUGRĮŽTA Į MIESTĄ: Architektų žygis baidarėmis „Archfest‘17“

2017 birželio 151 KomentarasPILOTAS.LT

Artėjanti Architektų diena, liepos 1-oji – ne tik proga susumuoti metų rezultatus, bet ir atsipūsti bei pašvęsti. Dar geriau, kai pažiną ir pramogas pavyksta suderinti.

LASKAO

KLAIPĖDOS ARCHITEKTŪRA 2016: Architektūros renginių maratonas uostamiestyje

2017 birželio 12Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdoje prasideda 6-asis architektūros renginių ciklas „Klaipėdos architektūra“. Programoje – fotodirbtuvės, parodos, apdovanojimai, leidinio pristatymas, architektų irklavimo regata ir šventiniai Architektų dienos renginiai. „Klaipėdos architektūra“

Foto: Tomas Ragina

AKCENTAS – AŽŪRIŠKAS VIADUKAS: Marijampolė atidarė trečią šiuolaikišką sankryžą

2017 gegužės 29Be komentarųAlmantas Bružas

Marijampolėje ką tik atidaryta dviejų lygių P.Armino ir Geležinkelio gatvių sankryža. Dėl per Marijampolę tiesiamos vėžės „Rail Baltica“ mieste jau įrengtos 3 šiuolaikiškos sankryžos, suprojektuotos

images_phocagallery_4631_liep1_kaun_1607_4631_tit_parod_e01_bra

SAVA ŠVENTĖ://NEBLUNKANTI IŠTIKIMYBĖ KAUNO LIEPOS 1-OSIOS TRADICIJOMS

  Liepos 1-ąją visoje Lietuvoje aktyviai vyko Architektų dienos renginiai. Šiemet architektai profesinę šventę pažymėjo Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir kitur, kur yra architektūrai

images_phocagallery_4628_pilot_titu_1607_4628_liep1_tit

NACIONALINIAI ARCHITEKTŪRINIAI TITULAI://2016-IEJI LABAI NENUOBODŪS METAI

Tarptautinę Architektų dieną skelbiami Nacionaliniai Architektūros Titulai – nepriklausomas, nekomercinis architektūros cecho kūrybinės veiklos įsivertinimas. Portalo PILOTAS.LT redakcija su konsultantų pagalba sudarė svarbiausių Lietuvos architektūrinių

images_phocagallery_4629_liepo_1oji_1607_4627_tit2_liepos1_1996

LIEPOS 1://ARCHITEKTŲ DIENA RADO VIETĄ LIETUVOS KALENDORIUJE

Nebūna taip, kad nebūtų pirmo karto. Liepos 1-oji 1995-aisiais atsitiko Lietuvoje pirmą kartą kaip Tarptautinė architektų diena ir nebesitraukia iš viešo gyvenimo, po truputį tapdama

images_straipsniu_foto_4819_archi_kn_150701_bra

ARCHITEKTŲ DIENA 2016://LIETUVOS ARCHITEKTAI MINI CECHO ŠVENTĘ

Jau du dešimtmečius Liepos 1-ąją Lietuvos architektai pažymi profesinę šventę – Architektų dieną. Tai bene geriausia proga ne vien susumuoti praėjusių metų rezultatus, pagirti cecho

images_pulsas_foto_4606_irkla_kl_160600_e01_xxx

ARCHITEKTŲ IRKLAVIMO REGATA ’2016://IRKLUS SUREMS 16 ARCHITEKTŲ

Artėjant Architektų dienai – liepos 1-ąjai – Klaipėdos architektai rengia tradicinę irklavimo regatą. Architektų irklavimo regata vyks birželio 26 dieną Danės upėje. Šiemet joje suremti

images_pulsas_foto_4591_nakti_vn_150600_e01_bra

ARCHITEKTŲ DIENOS ĮŽANGA://ŠEŠIOS EKSKURSIJOS PO NAKTINĮ VILNIŲ

Kultūros nakties išvakarėse „Ergolain“ kartu su „Exterus“ ir Lietuvos architektų sąjunga Vilniuje rengia 6 architektūrines ekskursijas. Tai gera proga naktiniame Vilniaus senamiestyje vakarą praleisti turiningai

images_pulsas_foto_4570_ergo_ko_160600_e01_xxx

KONKURSAS ARCHITEKTAMS://MANO MIESTAS, MANO HOBIS, MANO GYVENIMAS

EXTERUS ir ERGOLAIN pakvietė architektus sudalyvauti šventiniame konkurse „Mano miestas, mano hobis, mano gyvenimas“. Registracija ir darbų pateikimas – internetu. Pagrindinis prizas – Žalios kortos

images_phocagallery_3896_liepo_1oji_1507_3896_liepo_kn_150701_bra_e01

ARCHITEKTŲ DIENA LIETUVOJE://VISKAS PRASIDĖJO PO ARCHITEKTŲ ĄŽUOLU

Liepos 1-ąją Lietuvos architektai tradiciškai buriasi pažymėti savo profesinę šventę. Šiemet ją drauge minėjo šalies didžiųjų miestų architektai – vilniečiai, kauniečiai, klaipėdiečiai, panevėžiečiai, šiauliečiai. Liepos