Lietuvoje jau galima įsigyti žalumynų iš Vilniuje įsikūrusio didžiausio vertikalaus ūkio Europoje „Leafood“. Nuo gegužės 12 dienos čia skinamas ir per„Iki“ parduotuves į lietuvių virtuves keliauja pirmasis vilniečių ir taivaniečių užaugintas derlius.
NATŪRALIAI AUGINS VISUS METUS
1.000 kg traškių salotų ir prieskoninių žolelių, užaugintų naujame, didžiausiame Europoje, vertikaliame ūkyje kasdien pasiekia „Iki“ parduotuvių lentynas visoje Lietuvoje. Tai apie 10.000 salotų porcijų, kurios atsiduria ant sveikesnio gyvenimo būdo ieškančių žmonių stalo.
Vilniuje atidarytas tvarus naujos kartos vertikalus žalumynų ūkis „Leafood“ ištisus metus vartotojams tieks šviežias, Lietuvoje užaugintas salotas ir prieskonines žoleles. Jau nuo gegužės 12 dienos „Iki“ maisto prekių parduotuvėse visoje šalyje galima įsigyti šio ūkio pirmojo derliaus – 12-os rūšių salotų, prieskonių žolelių ar salotų mišinių – špinatų, salotų „Rucola“, „Iceberg“, „Romaine“, „Lollo Rosso“, „Green Oakleaf“, lapinių kopūstų „Kale“, bazilikų, kalendrų ir mėtų. Taip pat dvejus pilnų lapelių salotų mišinius. Salotos ir prieskoninės žolelės šiame ūkyje auga mineralais praturtintame vandenyje, nenaudojant jokių pesticidų, herbicidų ar kitų kenksmingų medžiagų. „Iki šiol norėdami visus metus valgyti šviežius žalumynus, turėjome juos pirkti importuotus, keliavusius ilgus kilometrus iš svetur, nes Lietuvos orų sąlygomis jie natūraliai auga tik 2–3 mėnesius per metus. Mačiau tai kaip problemą ir svarsčiau, kodėl nenutraukus šios ilgos tiekimo grandinės ir neužsiauginus aukštos kokybės ir maistinės vertės salotų visus metus čia, Lietuvoje. Tokia ir buvo mano misija, kuriant didžiausią Europoje vertikalų ūkį“, – sako Valentinas Civinskas, „Leafood“ įkūrėjas ir generalinis direktorius.
PRISIDEDA PRIE TVARESNĖS MAISTO GRANDINĖS KŪRIMO
Didžioji dalis į Lietuvą importuojamų lapinių daržovių keliauja iš Šiaurės Afrikos arba Pietų Europos, mūsų šaldytuvuose jos išlieka šviežios 1–5 dienas – maisto produktų galiojimo terminas yra tiesiogiai susijęs su transportavimo trukme. „Leafood“ salotos yra auginamos Lietuvoje, į parduotuvių lentynas jos patenka vos per vieną dieną, tad šviežios išlieka ilgiau – bent jau iki 7–10 dienų. „Leafood“ žalumynai į pakartotinai uždaromas pakuotes dedami su šaknelėmis ar ilgesniais stiebeliais – visa tai padeda dar ilgiau išlaikyti traškumą, šviežumą ir maistines savybes. Tvarus naujos kartos vertikalus žalumynų ūkis „Leafood“ prisidės prie tvaresnės maisto grandinės šalyje kūrimo. Vertikalūs ūkiai nėra veikiami besikeičiančių oro sąlygų – saulės šviesos, temperatūros skirtumų ar kritulių. Juose užauginama iki 200 kartų daugiau derliaus nei tradiciniuose ūkiuose. Be to, ūkininkaujant uždarose patalpose sunaudojama iki 95 proc. mažiau vandens, naudojama tik 100 proc. žalia, atsinaujinanti, elektros energija, aplinka nėra teršiama kenksmingomis medžiagomis ir pesticidais.
Tvarų vertikalų ūkį „Leafood“ valdo jungtinė lietuvių ir taivaniečių komanda, kuri jau yra pastačiusi vertikaliuosius ūkius Taivane ir Danijoje. 2022 m. birželį „Leafood“ gavo 6,45 mln. eurų pradinį finansavimą iš „YesHealth Group“, Lietuvoje gyvenančio danų verslininko Nielso Peterio Pretzmanno bei dar vieno privataus investuotojo. Vertikalaus ūkio Vilniuje įrengimas ir pirmieji auginimo bandymai buvo baigti 2023 m. balandžio mėnesį. Šiuo metu jame darbuojasi „YesHealth Group“ komanda, kuri pradiniame gamybos etape apmoko vietinius darbuotojus.
Parengta pagal BNS informaciją.
Titulinė nuotrauka: „Leafood“, Foto: BNS.