rekla_vi_161200_e01_xxxjpg

PAKAUNĖJE ATGIJO MEDINUKAS: Kačerginėje restauruota paveldinė V.Reklaičio vila

Tarp pakaunės pušaičių įsiskverbusioje Kačerginėje ką tik atidaryta atjaunėjusi žinomo tarpukario inžinieriaus Viktoro Reklaičio vila. Kauno rajono savivaldybės lėšomis atgimusiame mediniame pastate įsikūrė Kačerginės seniūnija, o jos bokštelis – pritaikytas miestelio muziejui bei Turizmo informacijos centro filialui. Beje, medinė architektūra yra labai svarbi Kačerginės identitetui, tuo labiau, jog šis miestelis su Kulautuva ir Zapyškiu nūnai siekia kurortinės teritorijos statuso.

V.Reklaičio medinės vilos atnaujinimas – svarbus paveldosauginis įvykis. Kaip praneša Kultūros paveldo departamentas, V.Reklaičio vilos pristatyme dalyvavo Kauno rajono savivaldybės meras V.Makūnas ir Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja R.Černiauskienė, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė D.Varnaitė, departamento Kauno skyriaus vedėjas S.Stoškus, Kačerginės miestelio gyventojai.
Kačerginė iki Antrojo pasaulinio karo buvo žinoma kaip Laikinosios sostinės kurortas, kuriame namus bei vasarnamius statėsi garsūs to meto visuomenės veikėjai, menininkai, inteligentai. Tarp jų – ir inžinierius, ilgametis Jūrininkų sąjungos narys, Kačerginės kurorto direktorius Viktoras Reklaitis (1890-1942). Jis rėmė jūrininkystės idėją ir buvo vienas iš Lietuvos prekybos laivyno organizatorių. 1929 metais jis suprojektavo Saločių tiltą per Mūšą.
Vasaras Kačerginėje leidęs V.Reklaitis, medinę vilą su bokšteliu pasistatė 1935-1938 metais. Pušų paunksnėje esančioje viloje sovietmečiu veikė ambulatorija, tačiau pastaraisiais metais apleistas pastatas nyko. Atsižvelgdama į šios vilos savitumą, Kauno rajono savivaldybė nusprendė restauruoti ir pritaikyti miestelio bendruomenės poreikiams (arch. S.Gudas). Darbus atliko „Kaunestos“ darbuotojai.
Šiemet tai jau antras Kačerginėje atgimęs medinės architektūros paveldo objektas. Šią vasarą privačiomis lėšomis buvo atnaujinta Lietuvos kariuomenės brigados generolo Prano Vaiciuškos vila (arch. L.Janušaitienė, R.Giedraitis).
Parengta pagal Kultūros paveldo departamento ir PILOTAS.LT informaciją.
Nuotrauka: Kultūros paveldo departamentas.

Rašyti komentarą