Valstybės diena

PREZIDENTAS LIEPOS 6 ĮTEIKĖ VALSTYBINIUS APDOVANOJIMUS: pagerbti 63 lietuviai ir 12 užsieniečių

2024-07-09
Audrys Karalius

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Liepos 6-osios – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už jos vardo garsinimą pasaulyje valstybės ordinais ir medaliais apdovanojo 75 Lietuvos ir užsienio valstybių piliečius.

„Iš Karaliaus Mindaugo mes visi sulaukėme karališkų dovanų. Mums jis paliko ne tik turtingą valstybingumo tradiciją, bet ir apsisprendimą sukti į krikščioniškuosius Vakarus. Visa likusi Lietuvos istorija tebuvo pastangos įgyvendinti šį pirminį sumanymą – užimti deramą vietą pasaulio šalių žemėlapyje“, – ceremonijoje sakė Prezidentas.
Pasak šalies vadovo, patyrę šlovingų pergalių, bet taip pat ir apmaudžių nesėkmių, atlaikę brutalios priespaudos laikotarpius, visada išlikome orūs ir atkaklūs, pasirengę išdidžiai visam pasauliui giedoti savo išsvajotą – laisvės ir nepriklausomybės – Tautišką giesmę.
Prezidentas padėkojo visiems apdovanotiems Lietuvos ir užsienio piliečiams už tai, kad veržli ir kūrybinga Lietuva vis ryškiau matoma dabarties pasaulyje. Kad jie aistringai ir neretai peržengdami valstybių sienas garsina Lietuvos vardą. Kad tarnaudami profesiniam pašaukimui ir žmogiškiesiems idealams, stiprina ne tik atskiros bendruomenės, šalies, bet ir viso pasaulio tvarką.

PAGERBTI KARIŠKIAI, POLITIKAI, SPORTININKAI
Prezidento dekretu Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi už ypatingus nuopelnus puoselėjant ir plėtojant Lietuvos ir Vokietijos valstybių santykius, už išskirtinį indėlį į Lietuvos saugumo stiprinimą apdovanotas generolas, Vokietijos kariuomenės vadas Carstenas Breueris, už tvirtą JAV ir Lietuvos bendradarbiavimo saugumo ir gynybos srityse palaikymą, už Baltijos regiono saugumo stiprinimą – Jungtinių Amerikos Valstijų Atstovų Rūmų narys, Kongreso Baltijos draugystės grupės bendrapirmininkis Rubenas Marinelarenas Gallego.
Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžius įteiktas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriui Sauliui Greičiui.
Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius taip pat įteiktas generolui, Nyderlandų kariuomenės vadui Onno Eichelsheimui – už ypatingus nuopelnus stiprinant Lietuvos kariuomenę, svarų indėlį plėtojant Lietuvos ir Nyderlandų gynybinę partnerystę ir tarptautinį karinį bendradarbiavimą.
Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius įteiktas Lietuvos Carito generalinei sekretorei Deimantei Bukeikaitei – už ypatingus nuopelnus įveikiant nelegalios migracijos krizę, priimant nuo karo bėgančius ukrainiečius Lietuvoje, teikiant humanitarinę pagalbą Ukrainai, padedant Lietuvos žmonėms įveikti skurdą ir atskirtį regionuose.
Taip pat prezidentas G.Nausėda apdovanojo eilę sportininkų: žymų triatlonininką Vidmantą Urboną, olimpinę, pasaulio ir Europos čempionę, plaukikę Liną Ingą Kačiušytę, olimpinį, pasaulio ir Europos čempioną, plaukiką Robertą Žulpą bei legendinę plaukikę Birutę Statkevičienę.
Prezidentas be to apdovanojo ir žymius trenerius: Arūną Bagdoną, Daivą Dabrilienę bei Petrą Vaitkų.

Liepos 6-ąją, valstybinis Lietuvos Respublikos apdovanojimas įteiktas choro dirigentei ir pedagogei Danguolei Beinarytei ir kitiems jubiliejinės šventės kūrybinės grupės nariams.

Liepos 6-ąją, valstybinis Lietuvos Respublikos apdovanojimas įteiktas choro dirigentei ir pedagogei Danguolei Beinarytei ir kitiems jubiliejinės šventės kūrybinės grupės nariams.

APDOVANOTA DAUG MENO IR KULTŪROS VEIKĖJŲ
Tarp valstybinių apdovanojimų kavalierių ir damų šiemet gausu kaip niekad kultūrininkų. Be abejo, tai jubiliejinės 100-tinės Dainų šventės rezonansas. Šia proga Prezidentas apdovanojo: režisierių, prodiuserį ir scenografą Darių Abarį, choreografę Živilę Adomaitienę, fatališkąją choro dirigentę, pedagogę Danguolę Beinarytę, choreografą Vytautą Buterlevičių, teatralę, režisierę Jolantą Kazlauskienę, stnologę, Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus pavaduotoją Ingą Kriščiūnienę, choreografą Vidmantą Mačiulskį, dirigentą ir kompozitorių Giedrių Svilainį, etnografę Zitą Baniulytę, kompozitorę Nijolę Sinkevičiūtę-Kriūnienę, Amerikoje gyvenantį grafiką, iliustratorių Rimvydą Jurgį Bartkų ir iš Amerikos kilusią garsią mecenatę Birutę Genovaitę Vizgirdienę bei aktorius Viktoriją Kuodytę ir Darių Meškauską.

Liepos 6-ąją, valstybinis Lietuvos Respublikos apdovanojimas įteiktas žymiam architektūrologui, architektūros istorikui, VDU profesoriui Vytautui Levandauskui

Liepos 6-ąją, valstybinis Lietuvos Respublikos apdovanojimas įteiktas žymiam architektūrologui, architektūros istorikui, VDU profesoriui Vytautui Levandauskui

ĮVERTINTAS ŽYMUS ARCHITEKTŪROLOGAS IR MUZIEJININKAS
Ypač malonu, kad tarp apdovanotojų – Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto profesorius, žymus architektūros istorikas, menotyrininkas habil. dr. Vytautas Levandauskas.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi architektūrologas apdovanotas „už ilgamečius aukščiausio mokslinio lygio architektūros tyrimus, išskirtinį indėlį kuriant ir plėtojant unikalias integruotos menotyros studijas ir naujos mokslininkų kartos rengimą“.

„Toks garbus apdovanojimas parodo, kad iš tiesų dirbi ne veltui, o tavo atliekami tyrimai ir darbai, išleistos knygos yra svarbūs ir reikalingi valstybei bei jos žmonėms”, – kalbėjo prof. V.Levandauskas.

Be to, apdovanojimu ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi sulaukė žymus muziejininkas ir aktyvistas, Lietuvos Nacionalinio dailės muziejaus vyr.parodų kuratorius, dailės istorikas Skaistis Mikulionis, kuris ne tik aktyviai organizuoja karinės amunicijos tiekimą Ukrainos frontui, bet ir atlieka milžinišką darbą, vykdant Ukrainos muziejinių vertybių gelbėjimą ir jų sklaidą Lietuvoje.

Liepos 6-ąją, valstybinis Lietuvos Respublikos apdovanojimas įteiktas nepailstančiam lietuviško folkloro ir postfolkloro leidėjui, baltiškosios kultūros festivalio „Mėnuo Juodaragis“ tėvui – Ugniui Liogei.

Liepos 6-ąją, valstybinis Lietuvos Respublikos apdovanojimas įteiktas nepailstančiam lietuviško folkloro ir postfolkloro leidėjui, baltiškosios kultūros festivalio „Mėnuo Juodaragis“ tėvui – Ugniui Liogei.

Liepos 6-ąją, valstybinis Lietuvos Respublikos apdovanojimas įteiktas miųkų kultūros puoselėtojai ir Žaliosios Lietuvos aktyvistei Monikai Peldavičiūtei.

Liepos 6-ąją, valstybinis Lietuvos Respublikos apdovanojimas įteiktas miųkų kultūros puoselėtojai ir Žaliosios Lietuvos aktyvistei Monikai Peldavičiūtei.

APDOVANOTI DU RYŠKŪS VISUOMENINIO LAUKO LYDERIAI
Na, ir ko gero labiausiai šįkart nudžiugino ir nustebino du reikšmingi valstybės apdovanojimai visuomeninio lauko paraštės darbininkams. Paprastai jie lieka nematomi ir jų titaniškas triūsas už kadro taip ir lieka…
Šįkart Prezidentas atsigręžė į unikalų etnokultūrinio judėjimo lyderį Ugnių Liogę ir miškų kultūros puoselėtoją Moniką Peldavičiūtę.
Abu apdovanoti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu.
U.Liogė – už savitą ir vienintelį baltiškosios kultūros festivalį „Mėnuo Juodaragis“, jau 24 metus jungiantį tradicinę etnokultūrą su šiuolaikinėmis jos atmainomis ir interpretacijomis, pačia plačiausia prasme.
M.Peldavičiūtė – už aktyvią visuomeninės aplinkosaugos ir švietimo lyderystę. Bei už žinių apie miškų vertę žmonių sveikatai ir gerovei sklaidą.
Kaip žinia, valstybės apdovanojimai – tai Respublikos Prezidento dekretu skiriami ordinai, medaliai ir kiti pasižymėjimo ženklai, teikiami Vasario 16-ąją ir Liepos 6-ąją.
PS: Liepos 6 Valstybiniai apdovanojimai, visas sąrašas.
Foto: E.Blažio ir R.Dackaus

Liepos 6-ąją, valstybinis Lietuvos Respublikos apdovanojimas įteiktas 63 lietuviams ir 12 užsieniečių.

Liepos 6-ąją, valstybinis Lietuvos Respublikos apdovanojimas įteiktas 63 lietuviams ir 12 užsieniečių.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Valstybės diena

PREZIDENTAS LIEPOS 6 ĮTEIKĖ VALSTYBINIUS APDOVANOJIMUS: pagerbti 63 lietuviai ir 12 užsieniečių

2024 liepos 9Be komentarųAudrys Karalius

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Liepos 6-osios – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už jos

Titulinė nuotrauka: Projektas devizu „622522“ (autoriai – G.A.Sakalis, K.Venclovas, I.Rakauskaitė), 1-oji vieta

PAMINKLAS ANTANUI SMETONAI: Išrinktas idėjos konkurso laimėtojas

2020 spalio 15Comments offPILOTAS.LT

Išrinktas Paminklo Antanui Smetonai ir jo prieigų įrengimo meninės-architektūrinės idėjos konkurso nugalėtojai. Laimėjusio projekto devizu „622522“ autoriai – Gediminas Antanas Sakalis, Kazys Venclovas, Indrė Rakauskaitė.

Paminklas Antanui Smetonai

PREZIDENTUI SMETONAI ATMINTI: Paminklo konkurse varžosi 7 projektinės idėjos

2020 rugsėjo 145 KomentaraiPILOTAS.LT

Paminklo prezidentui Antanui Smetonai Vilniuje meninės-architektūrinės idėjos konkurse varžosi 7 projektai. Konkursui iš viso yra pateiktos 9 idėjos, tačiau 2 iš jų vertinamos nebus. Kaip

Antanas Smetona

PAMINKLAS PREZIDENTUI SMETONAI: Paskelbtas projekto idėjų konkursas

2020 liepos 14Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos Respublikos kultūros ministerija paskelbė paminklo Vasario 16-osios Akto signatarui, Lietuvos Tarybos Pirmininkui, Lietuvos Valstybės Prezidentui Antanui Smetonai sukūrimo ir jo prieigų prie pastato Gedimino

obama_ce_170500_e01_xxx

OBAMOS ŠVYTURYS: Čikagos pakrantę gaivins Prezidentinis centras

2017 gegužės 9Be komentarųArtūras Karka

Jungtinių Amerikos valstijų prezidento Obamos fondas (The Obama Foundation) neseniai paviešino Obamos prezidentinio centro projektą probleminiame Čikagos South Side rajone. Pagal firmos „Tod Williams Billie

images_straipsniu_foto_4624_pasta_kn_160500_e01_bra

EKSKURSIJŲ DIENA KAUNE://PROGA PAŽINTI ISTORIJĄ, KULTŪRĄ, ARCHITEKTŪRĄ

Pastaruoju metu kauniečiai atranda naują „kultūringą“ laisvalaikio praleidimo formą – architektūrines ekskursijas. „Liepos 6-oji – ekskursijų diena Kaune“ – nauja, jaunatviška kauniečių iniciatyva, kuri Lietuvos