images_straipsniu_foto_1959_moder_pl_120900_e01_xxx

„MODERNIZMAS.LT“://8 ARCHITEKTŪRINĖS EKSKURSIJOS PO LIETUVOS MIESTUS

Savaitgalį prasideda visuomeninių architektūrinių ekskursijų ciklas „modernizmas.lt“. Architektūros [ekskursijų] fondas, 2010 ir 2011 metais mastelyje 1:1 kvietęs tyrinėti sovietmečio ir tarpukario architektūrinį paveldą Vilniuje ir Kaune, šiemet siūlo naujas architektūrinių kelionių kryptis aplankant reikšmingiausius sovietmečio architektūros objektus Klaipėdoje, Palangoje, Panevėžyje, Kaune, Druskininkuose, Anykščiuose ir tarpukario architektūros objektus – Šiauliuose bei Vilniuje. Bus išryškinami savitumai, keliami aktualūs modernizmo architektūros dabarčiai klausimai bei ieškoma į juos atsakymų.

 

GIDAIS DIRBS ISTORINĖS ARCHITEKTŪROS ŽINOVAI

Ekskursijų ciklas „modernizmas.lt“– tai aštuonios nemokamos visuomeninės ekskursijos, kurių gidai – modernizmo paveldo tyrėjai, istorikai, architektai – supažindins su XX a. architektūrinio paveldo ypatumais.

Ekskursijų ciklas pradės rugsėjo 8 dieną (šeštadienį) Klaipėdoje. Savitas charakteris bei dvasia – taip apibūdinama sovietmečio Klaipėdos ir viso pajūrio regiono architektūra. Nors miesto centrą ypač pakeitė masinės socialistinio realizmo statybos, o rengiant pirmąjį generalinį planą (1959 – 1960 m.) tinkamai nesigilinta į pajūrio miesto specifiką, septintojo dešimtmečio pradžioje darbą pradėjusi architektų karta ėmė ieškoti miesto architektūrinės ateities koncepcijos. Pastariesiems išeities tašku tapo vietinio architektūros savitumo eksponavimas, juolab kad palaipsniui buvo pripažįstama ir neigiama masinės statybos pusė.

Ekskursijos gidai: architektai Stasys Prikockis ir Zigmas Rutkauskas.

SEKMADIENĮ KVIEČIA PALANGA

Rugsėjo 9 dieną (sekmadienį) kviečiama į Palangą, kurioje XIX a. ir XX a. pradžios architektūros tendencijas KVR atstovauja Tiškevičių rūmai su parku, dešimt vilų, keturiolika gyvenamųjų namų, du viešbučiai (Nemirsetos ir Palangos kurhauzai), vaistinė, maudyklų pastatas, laivų gelbėjimo stotis, autobusų stotis.

Šiandieninis Palangos miesto vaizdas susiformavo XX a. VII–IX dešimtmetyje. Tuomet Palanga tapo svarbiu respublikinės reikšmės kurortu, dėl to akivaizdžiai skyrėsi nuo panašaus dydžio Lietuvos ir tuometės Sovietų Sąjungos miestų, o šiuolaikinės architektūros menine kokybe ir investicijų mastais galėjo lygiuotis su didesniais regiono centrais.

Tačiau XX a. II pusėje sukurti architektūros kūriniai, vėliau tapę neatsiejama kurorto architektūrinio įvaizdžio dalimi, yra įgyvendinti mažiau nei prieš 50 metų. Tai reiškia, kad Nekilnojamojo kultūros paveldo objektais šie pastatai galėtų tapti tik po kelių dešimtmečių. Tačiau ar įtraukimas į Kultūros vertybių registrą yra vienintelis būdas išsaugoti ir tinkamai reprezentuoti laikmečio architektūrą? Gal sisteminių laikmečio architektūros tyrimų, visuomeninių ir profesinių diskusijų pagalba galima suformuoti meno kolekciją, kurios eksponatus valdantys asmenys ir įmonės vieningai puoselėtų ir populiarintų kurorto architektūros menines vertes?

Ekskursijos gidai: doc. dr. Liutauras Nekrošius, architektai Irena Likšienė ir Leonas Mardosas.

PANEVĖŽIO SOVIETINIAI OBJEKTAI IR JŲ POKYČIAI

Rugsėjo 15 dieną (šeštadienį) bus lankomasi Panevėžyje. Miestas pagal 1962–1967 m. parengtą Lietuvos TSR teritorijos perspektyvinę planavimo schemą planuotas kaip aukščiausiojo rango centras – Lietuvos didmiestis. Šis statusas lėmė ne tik spartų miesto augimą, gyvenamųjų ir pramoninių rajonų plėtrą, bet ir aukštesnės kategorijos kultūrinės, sporto, edukacinės, administracinės ir kt. paskirties objektų atsiradimą mieste. Jis įpareigojo kurti kokybiškesnę aplinką, architektūrą, formuoti miesto veidą. Ekskursija prasidės prie Panevėžio simboliu tapusio „Nevėžio“ viešbučio, kartu su ekskursijos gidais architektais Elvyra Klimavičiene, Nijole Garbaliauskiene, Viktoru Skokausku ir Juozu Skublicku bus lankomi įvairios paskirties sovietinio didmiesčio objektai, stebimi ir vertinami jų paskirties, fizinės būklės ar architektūros savybių pokyčiai.

KAUNAS: NUO SOCREALIZMO IKI POSTMODERNIZMO

Rugsėjo 22 dieną (šeštadienį) po metų pertraukos vėl bus lankomasi Kaune, kur bus galima susipažinti su sovietmečio architektūros raida – nuo socrealizmo iki postmodernizmo. Kaunas, nors pokariu ir praradęs Lietuvos sostinės statusą, per keturis sovietinės okupacijos dešimtmečius išaugo dvigubai. Šio laikmečio liudininkai – pastatai – ir šiandien  sudaro didžiausią miesto architektūrinio kūno dalį.

Su ekskursijos gidais dr. Vaidu Petruliu ir menotyrininku Kastyčiu Rudoku bus žvelgiama į Kauno Naujamiestį bei stoties rajoną – tarpukario architektūros ir socialistinio realizmo kaimynystę, laisvės šauklį postmodernizmą. Bus klausiama kaip savo vietą atrado vėl atgimęs modernizmas ir ieškoma sovietmetį menančių interjerų.

PO DRUSKININKUS SU A.MAČIULIU

Rugsėjo 29 dieną (šeštadienį) bus klausiama, kaip suderinti jautraus naujos architektūros santykio su kurortine aplinka poreikį ir rekreacinės architektūros specifikos provokuojamus architektūrinės minties proveržius. Tai klausimas, sovietiniu laikotarpiu lydėjęs Druskininkų miesto augimą. Staigaus kurorto augimo metu iki aštuntojo dešimtmečio pradžios, stengiantis išlaikyti kurorto architektūrai būdingą jautrų gamtos ir architektūros santykį, miesto siluetas nedaug kuo keitėsi.  Vėliau sekė naujų urbanistikos ir architektūros vertybių paieškos tarpsnis, kurio metu didintas pastatų aukštingumas, miesto siluetas įvairintas vertikaliais architektūriniais akcentais. Šiuos etapus ir iliustruos ekskursijos metu lankomi Druskininkų sovietmečio architektūros pavyzdžiai ir išsamus buvusio Druskininkų vyriausiojo architekto prof. dr. Algimanto Mačiulio pasakojimas.

KULTŪROS SOSTINĖJE SU OBUOLIŲ KVAPU

Anykščiai, prieškariu dominavusio medinio užstatymo kurortinis miestelis, daugelio asocijuojamas su supančia gamta, septintajame dešimtmetyje patyrė drastiškas centrinės dalies transformacijas ir įgavo dideliems miestams būdingų bruožų. Kultūros rūmai, centrinė universalinė parduotuvė, daugiaaukščiai gyvenamieji namai, supantys miesto centrą kontrastuoja su senojo užstatymo likučiais. Vis dėlto, bent dalis naujųjų pastatų išlaikė aplinkai būdingą smulkų mastelį. Atvykstančius kviečiame įsižiūrėti į detales, pastebėti skirtumus ir pajusti lėčiau bėgantį kurortinės vietovės laiką. Kartu su ekskursijos gide architekte Daiva Gasiūniene Anykščiuose pasivaikščiosime po prieškarinio ir sovietinio užstatymo fragmentus centrinėje dalyje ir klausime, ar šiandienos architektų rekonstruojami sovietmečio pastatai vėl integruojasi į trapią mažo miesto struktūrą.  Šiųmetėje Lietuvos kultūros sostinėje lankysimės spalio 6 dieną (šeštadienį) –  kaip tik tokiu metu, kai miestas saldžiai pakvimpa vyno gamykloje verdamais obuoliais.

ŠIAULIŲ MIESTO TARPUKARIO ARCHITEKTŪROS PANORAMA

Spalio 13 dieną (šeštadienį) kartu su istorike Vilija Ulinskyte-Balziene bei architektu Šarūnu Sabaliausku apžvelgsime Šiaulių miesto tarpukario architektūros panoramą. Per XX a. karus dukart sugriauto ir vėl atstatyto miesto centre šiandien ryškūs ir tarpukario modernizmo stiliaus pėdsakai. Į ekskursijos maršrutą įtraukti ne tik įdomiausi gyvenamieji ir visuomeniniai pastatai bet ir tarpukario laikotarpiu susiformavusios miesto viešosios erdvės. Ekskursijos metu susipažinsime su Šiauliuose miesto inžinieriais dirbusių Karolio Reisono ir Vlado Bitės darbais, taip pat architektų Vytauto Landsbergio-Žemkalnio, Eriko Mendelsono (Vokietija) bei kitų žymių architektūros meistrų projektuotais pastatais.

TARPUKARIO MODERNISTINIS VILNIUS

Tarpukario architektūros tema spalio 27 dieną (šeštadienį) bus plėtojama Vilniuje kartu su ekskursijos gidu architektu Vyteniu Ūsu. Istorinių įvykių raida lėmė Lietuvos padalinimą, 1919 m. Lenkija okupavo Vilniaus kraštą, Kaunas tapo Lietuvos sostine ir pagrindiniu kultūros centru, tuo tarpu Vilnius – tik Lenkijos periferijos dalis. Dėl šių istorinių įvykių, geopolitinės situacijos bei kitų priežasčių linkstama manyti, kad Vilniaus modernizmas yra menkavertis, net ir dalis profesionalų jį ignoruoja, priskirdami prie svetimos valstybės palikimo. Dėmesio stoka tiesiogiai ir neigiamai veikia lietuviškojo modernizmo paveldą. Vilniaus tarpukario modernistinė architektūra nėra gausi, bet pasižymi aukšta kokybe, glaudžiais ryšiais su to meto bendraeuropinėmis idėjomis, išskirtiniu dėmesiu apdailai, čia galima susipažinti ir bene su vieninteliu pilnai užbaigtu urbanistiniu modernizmo projektu Lietuvoje.

ARCHITEKTŪROS EKSKURSIJAS RENGIA 2 METUS

Renginius organizuoja Architektūros [ekskursijų] fondas. Tai  Architektūros [pokalbių] fondą lydinti iniciatyva, nuo 2010 metų rengianti architektūrines ekskursijas ir kviečianti aplinką tyrinėti mastelyje 1:1. Aštuonios rugsėjo-spalio mėnesiais įvyksiančios ekskursijos yra pirmasis tęstinio Architektūros [ekskursijų] fondo projekto – visuomeninių architektūrinių ekskursijų ciklo „modernizmas.lt“ – etapas.

Projektą remia LR Kultūros rėmimo fondas.

Parengta pagal Architektūros fondo informaciją.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

platformos-mentoriai-ewa-effiom-asm-archyvo-nuotr-oceane-ragoucy-v-franchi-nuotr-margarida-waco-u-cerjak-nuotr

EKSPERIMENTŲ PLATFORMA KVIEČIA: Vilniaus ir Paryžiaus miestų architektūros aktualijų tyrimai

2024 kovo 25Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas kviečia dalyvauti jau 4-ąjį kartą organizuojamoje tarptautinėje mentorystės ir idėjų vystymo programoje, šiemet vyksiančioje tarp Vilniaus ir Paryžiaus. Įgyvendinti tyrimai ir projektai bus

Atviros architektūros savaitgalis

ŽMONĖS KURIANTYS MIESTĄ: 10-ojo atviros architektūros savaitgalio plakato konkursas

2024 sausio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas rengia 10-ąjį atviros architektūros savaitgalio plakato konkursą, kurio prizas – 1.000 Eur. Šių metų tema – „Žmonės kuriantys miestą“. Atviros architektūros savaitgalio plakato

AF forumas

4-ASIS ARCHITEKTŪROS FONDO FORUMAS: Apie transformuojančią architektūros galią

2023 lapkričio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje vyks 4-asis Architektūros fondo forumas. Šiemet pranešėjai iš Lietuvos ir užsienio nagrinės architektūros užsakymą bei transformuojančią architektūros galią mūsų svajones, poreikius ir norus paverčiančią

Pastatai kalba

PRAKALBINO DRUSKININKŲ ARCHITEKTŪRĄ: Duris atvėrė 15 išskirtinių kurorto pastatų

2023 rugsėjo 27Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtąjį kartą į mažesnius Lietuvos miestus sugrįžtantis atviros architektūros savaitgalis „Pastatai kalba“ šiemet traukė į Druskininkus – pušynais apsuptą mineralinio vandens kurortą, kuriame druskininkiečiams bei

SODAS 2123

INOVATYVIOS STATYBINĖS MEDŽIAGOS: Nemokama architekto K. De Coomano paskaita

2023 rugsėjo 14Be komentarųPILOTAS.LT

Besidomintys architektūra, antradienio vakarą kviečiami į nemokamą architekto ir tyrėjo Keno De Coomano (Ken De Cooman) paskaitą „Prototipavimo architektūra“. Paskaita skirta architektams, urbanistams ir visiems,

eksperimentinė architektūra

KINTANTYS BŪVIAI: Kūrybinės dirbtuvės besidomintiems Vilniaus architektūra

2023 rugsėjo 4Be komentarųPILOTAS.LT

SODAS 2123 ir Architektūros fondas pakvietė architektus, urbanistus ir visus, besidominčius miestų erdvių pokyčiais į kūrybines dirbtuves „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“. Tai

Architektas Ignas Lukauskas

ARCHITEKTAS IGNAS LUKAUSKAS: „Gyvenamoji aplinka formuoja mus kaip asmenybes“ 

2023 rugpjūčio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Rugsėjo 9 ir 10 dienomis vyks atviros architektūros savaitgalis „Pastatai kalba. Druskininkai“. Artėjant Architektūros fondo Druskininkuose organizuojamam pastarajam atviros architektūros renginiui, apie pasiruošimo darbus papasakojo vienas jo

Keliaujančios architektūros dirbtuvės

KELIAUJANČIOS ARCHITEKTŪROS DIRBTUVĖS: Pirmą kartą paskelbtas atviras kvietimas

2023 rugpjūčio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo projektas „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ baigia vasaros metu vykusį įprastų keliaujančių dirbtuvių sezoną ir skelbia atvirą kvietimą dviejų projektų Milašaičiuose ir Rudiliuose įgyvendinimui. Tai

Vila Krėvės-g. 4, Druskininkai. Foto: Norbert Tukaj.

KALBINS POILSIO ARCHITEKTŪRĄ: Architektūros savaitgalis rudenį atvyksta į Druskininkus

2023 liepos 12Be komentarųPILOTAS.LT

Rugsėjo 9 ir 10 dienomis vyksiančio atviros architektūros savaitgalio „Pastatai kalba. Druskininkai“ metu renginio organizatoriai kvies grybų pintinę trumpam padėti į šalį. Atsikvėpti ir pajusti

SEB bankas

PATOGUMAS BŪTI: 9-tą kartą vyks atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“

2023 kovo 10Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje jau 9-tą kartą iš eilės vyks atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“, kurio ekskursijose apsilankyti kviečiama gegužės 13–14 dienomis. Šiemet duris atvers 60 išskirtinių

Open-House-Athens

OPEN HOUSE EUROPE: Architektūros fondas imasi ambicingo projekto

2023 kovo 1Be komentarųPILOTAS.LT

Kovo pradžia pažymės naujo tarptautinio bendradarbiavimo projekto „Open House Europe“ pradžią. Nauja iniciatyva skatins pažinti kokybišką Europos architektūrą. Siekdamos stiprinti „Open House“ idėją ir tobulinti

Balkrishna Doshi

MODERNIZMO APAŠTALAS IŠĖJO: Mirė žymus indų architektas Balkrishna Doshi

2023 sausio 25Be komentarųPILOTAS.LT

Sulaukęs 95 metų vakar mirė garsus indų architektas Balkrishna Doshi. Žymiausiu Indijos modernizmo architektu laikomas kūrėjas apdovanotas Pritzkerio architektūros premija, o pernai – ir Karališkosios

Kauno bienalė

VIENU ŠUORU: Lietuvos kultūros taryba paskirstė 1/4 metinio biudžeto

2022 gruodžio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros taryba (LKT) paskyrė 2023 m. strateginį finansavimą 40 kultūros ir meno organizacijų bei 29 renginiams. Paskirstyta daugiau kaip 5,8 mln. eurų. Tai sudaro

david basulto

„ARCHDAILY“ ĮKŪRĖJAS D.BASULTO: „Matau prasmę geriausios architektūros sklaidoje“

2022 lapkričio 24Be komentarųElena Paleckytė

Šiuo metu Berlyne gyvenantis architektas David Basulto yra lankomiausio pasaulyje architektūros portalo „ArchDaily“ įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius. Šiandien jis kalbės Architektūros fondo organizuojamo pokalbių ciklo

david-basulto

MASTELĮ KEIČIANTI ARCHITEKTŪRA: Pokalbis su „ArchDaily“ portalo įkūrėju D.Basulto

2022 lapkričio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo projektas „A Pokalbiai“ tęsia savo 29-ąjį pokalbių ciklą „Puikioji klaida“. Šį ketvirtadienį – Čilės architekto, populiaraus portalo „ArchDaily“ įkūrėjo Davido Basulto (David Basulto)

ekologinis nuosmukis

PUIKIOJI KLAIDA: Architektūros kritiko H.Ibelingso pokalbis apie ekologinį nuosmukį

2022 lapkričio 8Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo projektas „A Pokalbiai“ rengia 29-ąjį pokalbių ciklą, kuriame išskirtiniai pašnekovai siekia atsakyti kas yra puikioji klaida. Šį ketvirtadienį projekto akiratyje – architektūros istoriko

Juozas Zikaras

ŽURNALAS „BALTAS KAMBARYS“: Zikaro modernizmas O.Daugelio bibliotekoje

2022 rugsėjo 21Be komentarųPILOTAS.LT

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus kviečia į 7-tojo kūrybinės klasės žurnalo „Baltas kambarys“ numerio rubrikos „Čiurlionio portfelis“ pristatymą Osvaldo Daugelio bibliotekoje. O portfelyje šį

Chaimo Frenkelio vila

PRAKALBINS ŠIAULIŲ ARCHITEKTŪRĄ: Savaitgalį atsivers 15 išskirtinių Saulės miesto pastatų

2022 rugsėjo 20Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas šį savaitgalį Šiauliuose rengia architektūros šventę. Atviros architektūros savaitgalio „Pastatai kalba. Šiauliai“ metu duris atvers net 15 išskirtinių Saulės miesto pastatų. ATVERS NE

Visuomeninio draudimo rūmai

LIEPOS 1-OSIOS DOVANA: Vilniuje baigiamas šalinti istorinę architektūrą darkęs įstiklinimas

2022 liepos 13 KomentaraiPILOTAS.LT

Tarpukaryje Vilniaus Gedimino prospekte pastatytų neofunkcionalistinių Visuomeninio draudimo rūmų pirmasis aukštas pagaliau grįžta į savo pirminį architektūrinį pavidalą. Pastato architektūrą kelerius metus darkęs įstiklinimas bendromis

Kauno modernizmas

MODER…KAS? Mažiesiems – apie modernizmą ir architekto profesiją

2022 birželio 271 KomentarasPILOTAS.LT

VšĮ „Pelėdų kava” tęsia paskutinio mėnesio trečiadienio susitikimų prie gilių kavos puodelio tradicijas ir kviečia į Galaunių namus Žaliakalnyje, kur bus galima susipažinti su mažiesiems

Dmytro Solovjov

MODERNIZMAS UKRAINOJE: Nuotolinė D.Solovjovo paskaita apie gyvenamuosius rajonus

2022 gegužės 30Be komentarųPILOTAS.LT

Fotografas, architektūros tyrinėtojas, paveldosaugos aktyvistas ir gidas iš Ukrainos Dmytro Solovjovas rengia paskaitą apie sovietmečiu pastatytus Ukrainos gyvenamuosius rajonus ir kodėl juos reikėtų išsaugoti bei

Open House Vilnius 2022

PRASIDEDA „OPEN HOUSE VILNIUS“ Pagrindinė tema – iššūkius sprendžianti architektūra

2022 gegužės 26Be komentarųPILOTAS.LT

Jau šį savaitgalį vyks didžiausia Architektūros fondo organizuojama Vilniaus architektūros šventė – aštuntasis atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“. Šių metų renginio tema – iššūkius

Ekskursas

INICIATYVA „EKSKURSAS“: 3 meninės modernistinės ekskursijos Kaune

2022 balandžio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Visuomeninė iniciatyva Kaune „Ekskursas“ pristato 3 menines ekskursijas – pasivaikščiojimus, kurie savaitės trukmės rezidencijos periodu Kaune yra pritaikomi Kauno kontekstui. Projekto metu tarptautiniai menininkai buvo suporuoti

KTU miestelis

KAUNAS IŠ VIDAUS: Architekto Vytauto Dičiaus modernizmas iš arti

2022 balandžio 20Be komentarųPILOTAS.LT

Architektas Vytautas Jurgis Dičius ką tik šventė garbingą 92-ąjį gimtadienį. Organizacijos „Gražinkime Kauną“ komanda penktadienį jį pažymės ekskursija, kuri prasidės viename žymiausių šio modernisto 7-ojo

Valentinas Antanavičius

MUZIEJAI GELBSTI MUZIEJUS: Ekskursijos po LNDM parodas dėl Ukrainos

2022 balandžio 121 KomentarasPILOTAS.LT

Šiandien Ukrainos nacionalinis dailės muziejus susiduria su milžiniškais vertybių apsaugojimo iššūkiais. Kadangi nėra galimybės saugiai išgabenti kūrinius, muziejui juos tenka slėpti rūsiuose ir bunkeriuose. Norint