Lukas Rekevičius

ARCHITEKTŲ RŪMŲ NARYSTĖ: Kodėl Seimo nariai sumanė išardyti Rūmus?

2020-01-30
Lukas Rekevičius

Keli Seimo nariai  (Juozas Imbrasas, Petras Nevulis, Artūras Skardžius, Valerijus Simulik, Kęstutis Bacvinka, Audrys Šimas, Jonas Jarutis, Aurelijus Veryga, Andrius Mazuronis) oficialiai užregistravo pasiūlymą, siekdami pakeisti Lietuvos respublikos architektų rūmų įstatymą ir panaikinti privalomą atestuotų architektų narystę LAR.

Anot laikinai einančio LAR primininko pareigas Luko Rekevičiaus, “Seimo nariai iš esmės, prašo panaikinti Rūmus, nes be privalomos narystės mes jokia savivalda, o pokalbių būrelis. Seimo nariai siekia iš Rūmų atimti visus įrankius, kuriais mes skatiname architektų bendruomenę sąžiningai konkuruoti ir kokybiškai projektuoti“.
Kažkada seniai prieš krizę yra tekę turėti keletą objektų Maskvoje. Įspūdingas miestas, ir ypač įspūdinga, kaip ten tvarkomi reikalai architektūroje. Vienas pavyzdys man itin įstrigo: istorinis gyvenamasis priemiestis, kur statyba leidžiama iki 5 aukštų, su šlaitiniais stogais, tačiau žiauriai žiauriai reikia įkalt kokį 15 aukštų pastačiuką – ką darai?
Darai stilobatą kokių penkių aukštų, truputį užpili žemėm – jis tada tampa cokoliu ar net rūsiu – taigi į aukštų skaičių nesiskaičiuoja.
Tada eina 5 normalūs aukštai, kaip leidžia reglamentas.
Ir tada kali dar mansardą kokių 5 aukštų – mansarda irgi į aukštingumą nesiskaičiuoja gi.
Sumoj ir reglamentai išlaikomi, ir paveldo žmonės turi būt laimingi, nes šlaitinis stogas, tik namas kažko didokas gaunasi, velnias, ir vietiniame žvėryne agresyviai atrodo.
Čia jūs gal juoksitės, badysit pirštais, tipo rusai, Maskva, bet pasižiūrėkit į mūsų “Novotelį” Gedimino prospekte (Vilnius), kuris „sutvarkytas“ visiškai analogiškais principais – mansarda per kokius keturis aukštus ir vsio zakono.
Šitas pavyzdys yra pateikiamas kaip iliustracija, kodėl yra reikalingi Lietuvoje Architektų Rūmai, kuriuose dabar esu laikinai įsidarbinęs.
Nes anksčiau mūsuose tokio maskvietiško reikalų susitvarkymo buvo labai daug. Reikia šešiolikabučio ten kur galima max dvibutį – prašom! Reikia komercinio intensyvumo daugiabučiui praignoruojant visokias žaidimų aikšteles? Prašom jums gyvenamos paskirties viešbutis. Reikia keturių mansardinių aukštų į aukštingumą neįskaičiuot – kodėl ne.
Ir dabar pasitaiko dar, bet jau gerokai gerokai mažiau.
Ir turbūt nebus perdėta, jei pasakysiu, kad Architektų Rūmai čia vaidina labai esminį vaidmenį.
Bet apie viską iš pradžių.
Taigi, keli Seimo nariai pateikė pasiūlymą naikinti privalomą Rūmų narystę atestuotiems architektams (nuoroda). Iš esmės, prašo panaikinti Rūmus (nes be privalomos narystės mes jokia savivalda, o pokalbių būrelis), atimti visus įrankius, kuriais mes skatiname bendruomenę sąžiningai konkuruoti ir kokybiškai projektuoti.
Aiškinamajame rašte pateikiami klaidingi argumentai – kad pažeidžiama Konstitucija, kad architektai nereguliuojama profesija ir pan. Na, patys paskaitykit.
Taigi iš eilės. Profesijos yra reguliuojamos ir nereguliuojamos. Ir tos, ir tos buriasi į asociacijas.
Nereguliuojamų profesijų narystė asociacijose yra paprastai neprivaloma, tačiau pageidautina. Pvz. kai einate pas kineziterapeutą, jūs jausitės užtikrinčiau, jei jūsų pasirinktas specialistas priklausys kokiai Kineziterapeutų sąjungai. Tačiau jei nueisite pas bet kokį nelabai kompetentingą kineziką, tai maksimum kas gali atsitikti – jums išsuks kokį sąnarį, tačiau tai bus jūsų problema, visuomenei daugiau mažiau tai nelabai svarbu.
Reguliuojamų profesijų (architektų, advokatų, notarų, auditorių, antstolių) dalyvavimas savivaldos asociacijose yra privalomas.
Iš esmės taip yra todėl, kad šių profesijų atstovai arba vykdo valstybės deleguotas funkcijas, arba jų galima nekompetencijos kaina yra LABAI didelė ir skaudi viešajam interesui. Architektų atveju – dešimtmečius trunkantis blogai suprojektuotų rajonų ar pastatų skausmingas, neracionalus, nepatogus naudojimas ir miesto vizualinė tarša.
Taigi, architektų profesija yra REGULIUOJAMA, ir tai pirma didelė (nežinau tyčinė ar ne) neteisybė, minima siūlomo Architektų Rūmų įstatymo pakeitimo aiškinamajame rašte.
Antra, Seimo nariai tvirtina, kad privaloma narystė pažeidžia Konstituciją, tačiau tai netiesa. Konstitucinis teismas PALAIKO reguliuojamų profesijų savivaldą, jei tos profesijos užtikrina viešąjį interesą – detalus mokslinis straipsnis apie tai.
O savivalda NEGALIMA be visuotinės narystės. Nes jei narystė bus ne visuotinė, o savanoriška, reiškia, kad tik DALIS narių įsipareigos laikytis profesinės etikos, tik dalį narių bus galima traukti atsakomybėn dėl profesinės etikos nesilaikymo, tik dalies narių projektus bus galima vertinti Regioninėse Architektūros tarybose, ir tik dalis narių galės būti atestuoti Rūmuose. Palyginkim su medikais – ar labai jauku jums būtų gydytis pas daktarą, kuris nėra davęs Hipokrato priesaikos?
Nu visiška nesąmonė, sutikit – konkurencija išsikreipia radikaliai, nes vieni nariai, nepriklausantys Rūmams gali pažeidinėti etiką šešiolikabučiais dvibučiais Palangoje, nes jie to Etikos kodekso nėra įsipareigoję laikytis, o kiti, sąžiningi prieš save ir profesiją, to daryti nesiims, ir galės tik skaudžiai stebėti kaip neskrupulingai toliau teisės aktų spragomis manipuliuoja kai kurie kolegos.
Kitaip tariant, grįžta maskvietiško Novotelio paniatkių laikai. Aš to nenoriu, noriu, kad ir jūs to nenorėtumėt.
Architektai ir viešasis interesas yra kitas svarbus klausimas. Seimo nariai įstatymo keitimo pasiūlymo aiškinamajame rašte sako, kad viešasis interesas architektūroje yra abstraktus.
Aš kategoriškai nenoriu su tuo sutikti. Kur kur, bet pas mus jis itin ryškus. Visų pirma (gal Daiva Veličkaitė mane pataisys), viešasis interesas Architektūroje yra suderintas visų visuomenės grupių interesas: savivaldybės, vystytojo, kaimyno, bendruomenės, paveldo draugų, KPD, ir pačio architekto meninės ambicijos. Kitaip tariant, architektas šiais laikais būtent ir yra socialinis moderatorius, daugiau mažiau sėkmingai derinantis savo projektus su visom suinteresuotoms pusėms. Tai ir yra gryniausias viešojo intereso pasireiškimas.
Ir atvirkščiai – architektui labai lengva tą interesą pažeisti. Suprojektavęs šešiolikos butų dvibutį Palangoje jis pažeidžia bemaž visus įmanomus interesus – kaimynai skundžiasi išaugusiu automobilių kiekiu, pastatas būna per didelis ir nederantis aplinkoje, krūva gyventojų sujaukia visus darželių ir mokyklų poreikių prognozavimus, ir t.t.
Ir taip, turbūt čia labai svarbi tarptautinė patirtis ir geroji praktika. Tai čia galima būti lakoniškam – visose EU šalyse narystė savivaldos organizacijose yra privaloma. Viena išimtis – Slovakija porą metų bandė taikyti neprivalomą narystę, tačiau kilo toks chaosas, kad slovakų Vyriausybė galų gale privalomumą, kaip ir visoje likusioje Europoje, įvedė. Tai buvo prieš daugiau nei dvidešimt metų.
Kas mane visai neramina, kad įstatymo pakeitimo aiškinamajame rašte yra pateikiamo ir visai atviro šmeižto – kad Rūmai yra konkurenciją ribojanti organizacija, užsiimanti atskirų narių protekcionizmu. Faktus ant stalo, mieli Seimo nariai, nes čia kaltinimas rimtas. Aš nesijaučiu kažką ribojantis ar proteguojantis – atvirkščiai – skatinu ir pats dalyvauju architektūriniuose konkursuose, taip elgiasi ir didžioji dalis LAR tarybos ir bei kitų Rūmų organų narių.
Todėl apibendrinant reikia pasakyti, kad Seimo narių siūlymui kategoriškai (nors šiaip aš tikrai nekategoriškas žmogus) nepritariu, nes:
– PIRMA. Privaloma narystė yra pasiteisinusi geroji praktika visoje Europoje
– ANTRA. Architektai yra reguliuojama profesija, itin glaudžiai susijusi su viešojo intereso užtikrinimu, tokioms profesijoms savivaldą palaiko LR Konstitucinis teismas
– TREČIA. Lietuvoje būtina auginti architektų profesinės etikos savimonę, todėl VISI atestuoti architektai turi įsipareigoti laikytis profesinės etikos, skaidriai konkuruoti ir kokybiškai projektuoti bei derinti visų visuomenės grupių interesus.
Daugiau neturiu ką ir pasakyti. Galiu tik priminti dar vieną mokslinį teisinį tyrimą apie architektų savivaldos niuansus.
Titulinė foto: D.Dagienė

Komentarai

  1. Grupele aktyvesniu architektu nori susikurti sau isskirtine privelegija.Pasiziurekite viesoje erdveje stambesnius objektus projektavusiu architektu sudeti ir taps viskas aisku, jauni projektuoja, o architektu rumu tarybos nariai eina kaip bendraautoriai, ir pabandyk neitraukti, matysi konkurso laimejima, kaip savo ausis, o ateityje gal ir neprasitesi licenzijos, vot taip Lietuvaiciai, viskas kontriliuojama. Ir dabar persigando, kad pakoregavus istatyma, praras lengva kasni, dirbkit vyruciai Lietuvos labui ir viskas bus gerai, ir neziurekit i kito lekste. Pilnai musu Lietuvelei uzteks Architektu sajungos.

    • Kazimierai, būk aktyvus, kelk savo kandidatūrą į pirmininkus,

  2. Siūlau naujuoju Architektų rūmų pirmininku rinkti Luką Rekevičių.

  3. Kaip namų šeimininkei, man šis straipsnis neskaidrus ir savanaudiškas. Pvz. Kai žinau, kad vyras muša žmoną, o seime pasisako tribūnoje prieš smurtą ir dar pateikia pavyzdžiu kitus blogiukus, o ne save, neįtikina. Panašiai ir čia. Pats griaunu, pats verkiu.

  4. Šiai dienai iš tiesų toji privaloma narystė atsispindi realiai tik nario mokestyje. Iš esmės jei esi tiesiog sąlyginai pasyvus projektuotojas, t.y. darai savo profesiją atitinkantį darbą, švietiesi tiek, kiek reikalauja normalus žinių atnaujinimas, taip ar taip laikaisi architekto etikos principų, tai iš tiesų tokio architekto leidžiamos produkcijos kokybės pats faktas iš esmės jis priklauso ar ne AR niekaip neįtakoja. Tie, kas projektuoja „kenkėjiškus“ kompleksus, lygiai taip pat priklausytų ar ne AR juos ir toliau mėgina prastumti ir ko gero mėgins, nes iš esmės ieško ne kaip paprasčiausiai laikytis įstatymų, o kaip juos apeiti. Todėl manau, kad kol bendrai nepasikeis projektuotojų kultūra ir mentalitetas, kitaip ir nebus.

  5. „– galimai teisinga pradžia kreipimosi į tuos pačius Seimo narius. Manau, jie aktyviai balsuos už deleguotų funkcijų Architektų rūmams finansavimą svarstant valstybės metinį biudžetą?“

    Ne valstybė sugalvojo kurti Architektų rūmus, o labai konkreti asmenų grupė (kuri pasakojo kaip valstybę įtikinėjo), tad siūlau „išsimušus“ sau Architektų rūmus gauti ir finansavimą.

    • Tai kad visoje Europoje yra Architektų rūmai arba institutai (RIBA, Bundesarchitektenkammer)

    • Kaip tai susiję su mano išsakyta mintimi?

  6. Kada bus pradėta reguliuoti interjero dizainerių profesija? Gal vertėtų ir juos prijungti prie arch.rūmų, nes dabar bet kuri namų šeimininkė gali tapti dizainere ir iškreipti darbo rinką.

  7. Niekada nemaniau, kad teks palaikyti Imbraso ir Skardžiaus iniciatyvą, bet teisybė vis dėlto svarbiau už atskirus individus.
    Koks žavus pinigų troškulį pajutusios biurokratinės institucijos propogandistinis ir neišlaikantis elementarios kritikos straipsnis – labai daug gražių žodžių ir labai mažai realios prasmės.
    Kaip ir privalu propogandistiniam straipsniui jis prasideda nuo gasdinimo gresiančia apokalipse. Turiu tik du klausimus gasdintojams – kodėl neatsirado dangoraižiai Vilniaus senamiestyje iki Architektų rūmų įsisteigimo ir kokie Architektų rūmų nuopelnai stabdant įvairius sprendinius bent Vilniuje ir Kaune (apie visą Lietuvą nesijaučiu žinantis pakankamai, kad rašyti) jei Architektų rūmai čia vaidina tokį svarbų vaidmenį?
    Kaip sakoma „fear mongering“ taktika visame gražume.
    Nesileisiu į diskusiją apie reguliuojamas ar nereguliuojamas profesijas, bet pateikiami pavyzdžiai yra minimum juokingi, maksimum klaidinantys.
    Sakykite kas trukdo Architektūros įstatyme priimti nuostatą, kad architektai (nepriklausomai nuo nartystės) privalo vykdyti Etikos kodekso reikalavimų?
    Pala pala, aš kažką pamenu :

    5 straipsnis. Architektų pareigos
    Architektai privalo:
    1) laikytis šio įstatymo ir kitų įstatymų, reglamentuojančių veiklą, kurią turi teisę vykdyti architektai, reikalavimų;
    2) kelti savo profesinę kvalifikaciją;
    3) vadovautis šio įstatymo 3 straipsnio 1 dalyje nurodytais architektų veiklos principais ir šio įstatymo 11 straipsnyje nurodytais architektūros kokybės kriterijais;
    4) nusišalinti nuo veiklos ar darbo, kuris tiesiogiai ar netiesiogiai gali išreikšti nepagarbą ir daryti neigiamą įtaką architektūrai, žmonėms, visuomenei, kultūrai ir architekto profesinei reputacijai;
    5) užtikrinti viešojo intereso įgyvendinimą;
    6) laikytis Lietuvos Respublikos architektų rūmų patvirtinto Architektų profesinės etikos kodekso reikalavimų.

    Ogi žiūrime kas yra architektas (tame pačiame įstatyme – tikiuosi nereikia nurodyti kokiame):

    2 straipsnis. Pagrindinės šio įstatymo sąvokos
    1. Architektas – fizinis asmuo, turintis šiame įstatyme nustatytus reikalavimus atitinkantį išsilavinimą.

    Ir ką gi mes turime? Ogi, kad nepriklausomai nuo to esi tu rūmų narys ar nesi rūmų reikalavimų reikalavimų profesinei veiklai privalai laikytis.
    Taigi kas lieka, ko tau nereikės daryti jei nesi rūmų narys? Ogi išlaikyti dar vieną biurokratinę organizaciją savo lėšomis.
    Kaip tik laiku straipsnio autorius ir rašo apie valstybės deleguotas funkcijas rūmams, tai gal pakalbėkime ir apie valstybės įsipareigojimus? Piniginius.
    Štai kaip tik ateina laikas mokesčių deklaracijai ir mokėjimui (nes dar nesutikau kolegos, kuris jei dirba ne pagal sutartį mokesčius moka ne metų gale 🙂 ) – o po to dar mokėsime papildomus mokesčius Architektų rūmams, kurių naudos per visą veiklos laiką dar nepajutau, o su kretinizmu jau teko susipažinti (pasiūlymo apklausoje apie privalomą parodų lankymą kitaip negu kretinizmu negaliu įvardinti ir net kyla klausimas ar šis pasiūlymas nebuvo skirtas nukreipti dėmesiui), tai ir pakalbėkime apie esmę – teisingumą. Valstybė deleguoja savo funkcijas, bet neskiria finansavimo o mūsų visų reikalauja sumokėti papildomus mokesčius ir taip finansuoti dar vieną valstybės biurokratinę instituciją. Tai gal tegul valstybė sumažina mokesčius mūsų profesijai?
    Tai principinis, o ne sumos klausimas. Suma (bent kol kas, nes kiekvienais metais patiriamas spaudimas didinti nario mokestį – kiekvienais metais ir jis vis po truputi didinamas) nėra neįkandama, bet štai principas sunkiai suvirškinamas.
    O principas grynai sovietinis ir bandantis sukurti pseudonomenklatūrinę kastą (nesiplėsiu į tai, kad vis labiau siaurinamos galimybės gauti atestaciją jauniems specialistams) prisidengiant gerais norais gristu keliu.

    • „…Valstybė deleguoja savo funkcijas,bet neskiria finansavimo…“ – galimai teisinga pradžia kreipimosi į tuos pačius Seimo narius. Manau, jie aktyviai balsuos už deleguotų funkcijų Architektų rūmams finansavimą svarstant valstybės metinį biudžetą?

    • Kęstuti, o gal vis tik verta paskaityti čia pateiktus teisės mokslininkų straipsnius apie savivaldos principus, nes pats kritikuodamas „propogandistinį ir neišlaikantį elementarios kritikos straipsnį“ tik emocionaliai purškiate nepasitenkinimo purslais. Jūsų „elementari kritika“ galėtų atsiremti į bent kokias elementarias žinias, jei tik jų siektumėte.

    • O gal jūs ponas Linai pabandykite atsakyti nors į vieną kritikos punktą iš esmės vietoj to, kad man aiškintumėte ką aš žinau ir ko nežinau (aišku ačiū, kad jūs tai žinote ir man papasakojate)? Tada nereikės į eterį leisti burbulų ir pereidinėti į asmeniškumus.

    • Kestai, nesiblaskykite. Prisipazinkite, kad iskritote is medzio ir ieskote sau veiklos. Architektu rumu griovimas – idealus uzsiemimas jaunam noriu-bet-neturiu-su-kuo.
      Cia galite tiketis ne tik Imbraso ir Skardziaus, bet ir visos Mazuroniu familijos paglostymo. Gi taip svarbu atimti is architektu savivalda ir perduoti architektu kontrole kokiam nors prie Seimo ikurtam komitetui. Sito siekiate?

    • Kaip atestatas susijęs su naryste? Jei gydytojas dave priesaika, ar jis jau ne gydytojas, jei nepriklauso jokiai organizacijai? Įstatymai galioja neatestuotiems architektams (ar negalioja?). Ar tai, kad nesi Rūmų narys tave atleidžia nuo atsakomybės?
      Ar architektams reikia prižiūrėtojo? Vistiek visos bylos atsigula teismuose, (taip pat ir dėl pačių Rūmų nuomonės), nes Rūmai nėra kompetentingi išspręsti ginčus.
      Tačiau niekas nedraudžia Rūmams egzistuoti ir vesti paskaitas bei seminarus dėl architektūros kokybės.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Priedangų instrukcija

PIRMAS SKAMBUTIS: Architektų Rūmai parengė instrukciją dėl slėptuvių ir karo priedangų

2024 sausio 25Be komentarųAudrys Karalius

Lietuvos architektų rūmai savo iniciatyva parengė trumpą instrukciją dėl karo priedangų, PSP (padidinto saugumo patalpų) įrengimo įvairios paskirties pastatuose. Ta proga Architektų rūmuose (Vilnius, Kalvarijų

NAi

ISTORINIS VYRIAUSYBĖS NUTARIMAS: Įsteigtas Nacionalinis Architektūros Institutas

2023 gruodžio 22Be komentarųAudrys Karalius

Vyriausybės posėdyje 2023-iųjų gruodžio 20-tąją priimtas nutarimas: steigti Nacionalinį architektūros institutą buvusio Kauno centrinio pašto rūmuose Laisvės alėjoje. Šiuo premjerės Ingridos Šimonytės sakiniu užbaigtas permainingas penkerių

architektuomenė

IŠLAISVINTOS UKRAINOS ŽEMĖS KVADRATAS: Padėka Lietuvos architektams už karinę paramą

2023 rugpjūčio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Nevyriausybinė organizacija „Blue/Yellow“, dėkodama Lietuvos architektams už paramą Ukrainos kariams, įteikė Lietuvos Architektų sąjungai simbolinį išlaisvintos Ukrainos žemės kvadratą. Dedikacijoje organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas Jonas Ohman

Rūta Leitanaitė

IŠSIRINKO VALDŽIĄ: Surengtas naujosios Lietuvos architektūros meno tarybos posėdis

2023 birželio 131 KomentarasPILOTAS.LT

Neseniai surengtas pirmasis naujos kadencijos Lietuvos architektūros meno tarybos posėdis. Jame tarybos pirmininke išrinkta Lietuvos architektų sąjungos atstovė Rūta Leitanaitė. Aplinkos ministerijos Architektūros ir inovacijų

LAR taryba Aplinkos ministerijoje

SUTARĖ BENDRADARBIAUTI: Architektų rūmų valdžia viešėjo Aplinkos ministerijoje

2023 balandžio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Penktadienį aplinkos ministras Simonas Gentvilas ir viceministrė Daiva Matusevičė, kartu su Aplinkos ministerijos komanda, susitiko su naujai išrinktu  Lietuvos architektų rūmų pirmininku Algimantu Pliuču bei

Pernai vasarą prie Kauno centrinio pašto jau įvyko vienas reikšmingas architektūrinis įvyks – Nacionalinių architektūros apdovanojimų (NAA) sumanymo paskelbimas. Foto: ©PILOTAS.LT.

ARCHITEKTŲ RŪMŲ IR SĄJUNGOS POZICIJA: Kauno pašto rūmų projekto pirkimo procedūra ydinga

2023 balandžio 141 KomentarasPILOTAS.LT

Netikėta, apmaudu ir absurdiška, kad kuriant ilgai svajotą ir gimdytą Nacionalinį Architektūros Institutą (NAi) – jau pirmasis žingsnis šiurkščiai pažeidžia ir nacionalinį Architektūros įstatymą, ir

Algimantas Pliučas

ARCHITEKTAI IŠSIRINKO VALDŽIĄ: 4 metus LAR’ui vadovaus Algimantas Pliučas

2023 balandžio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Praėjusį ketvirtadienį Kaune, „Žalgirio“ arenos amfiteatro salėje įvyko rinkiminis Lietuvos architektų rūmų (LAR) Narių susirinkimas, kuriame išrinkti nauji Rūmų organų nariai į 2023-2026 metų kadenciją

Žalgirio arena

ARCHITEKTAI RINKSIS KAUNE: Architektų rūmų visuotinis susirinkimas – „Žalgirio“ arenoje

2023 kovo 28Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje rinksis architektai iš visos Lietuvos. Nuo 10 val. šalies krepšinio sostinės tvirtovėje, Amfiteatro salėje vyks Lietuvos architektų rūmų (LAR) narių visuotinis rinkiminis susirinkimas.

Mantas Michaliunjo

SUSTIPRINO MINISTERIJOS KOMANDĄ: Viceministru pradeda dirbti architektas M.Michaliunjo

2022 rugsėjo 301 KomentarasPILOTAS.LT

Šiandien Aplinkos ministro komandoje pradeda dirbti naujas viceministras – architektas Mantas Michaliunjo. Jis kuruos architektūros, statybos, renovacijos ir būsto klausimus. Kaip praneša Kultūros ministerija, nuo

ACE

SOLIDARIZAVOSI SU UKRAINA: Europos architektai įtvirtino paramos ukrainiečiams politiką

2022 liepos 20Be komentarųPILOTAS.LT

Europos architektų taryba (ACE) solidarizuojasi su Ukraina. Didelis iššūkis ir darbas architektų bendruomenei bei architektūrinėms organizacijoms teks po karo, kai reikės atstatyti sugriautus Lietuvos miestus

Visuomeninio draudimo rūmai

LIEPOS 1-OSIOS DOVANA: Vilniuje baigiamas šalinti istorinę architektūrą darkęs įstiklinimas

2022 liepos 13 KomentaraiPILOTAS.LT

Tarpukaryje Vilniaus Gedimino prospekte pastatytų neofunkcionalistinių Visuomeninio draudimo rūmų pirmasis aukštas pagaliau grįžta į savo pirminį architektūrinį pavidalą. Pastato architektūrą kelerius metus darkęs įstiklinimas bendromis

UKRAINOS KARAS

LIETUVOS ARCHITEKTŲ DOVANA: Moderniausias ginklas Ukrainos dangaus gynėjams

2022 kovo 104 KomentaraiPILOTAS.LT

Lietuvos architektai, Architektų sąjunga ir Architektų rūmai, greta kitų solidarumo su Ukrainos kolegomis iniciatyvų, imasi konkretaus žingsnio – Ukrainos dangaus gynybos. Architektai pradeda rinkti tikslines

Ukraina

LIETUVOS ARCHITEKTŲ INICIATYVA: Biurai priims specialistus iš Ukrainos

2022 kovo 3Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektūros ir inžinerijos biurai priims specialistus iš Ukrainos. Visi, norintys prisidėti prie iniciatyvos, kviečiami registruotis. Tapus pabėgėliu, žymiai oriau yra dirbti pagal specialybę ir neprarasti įgūdžių,

pakal_po_210900_e01_xxx

DĖL ARCHITEKTŪROS KONKURSŲ: Diskusiją pradeda Mindaugas Pakalnis

2022 sausio 182 KomentaraiPILOTAS.LT

Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos architektų rūmai (LAR) inicijuoja diskusiją dėl architektūros konkursų. Pirmas diskusijos renginys – Vilniaus miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio šios problematikos

Lukas Rekevičius

VILNIAUS SENAMIESTYJE – PERMAINOS: Vietoj siurblinės projektuojami būstai

2021 gruodžio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus Senamiestyje nuo sovietmečio stūksančią nenaudojamą siurblinę bendrovė „Siguva“ ketina pritaikyti gyvenamajai paskirčiai. Architektūros studija „Aketuri architektai“ parengė projektinius pasiūlymus, kuriuos dar prieš Kalėdas pristatys visuomenei.

Diskusija

ARCHITEKTŪROS POLITIKOS VIZIJA: Inicijuojama vieša diskusija

2021 lapkričio 241 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos sąjungos šalių, neturinčių savo architektūros politikos. Lietuvos architektų sąjunga, kaip nepriklausoma architektų asociacija, inicijuoja viešą diskusiją apie galimą Lietuvos

Architektūros muziejus

ARCHITEKTŪROS CENTRAS – PAŠTO RŪMUOSE: Kultūros ministerijos galimybių studijos rengėjai pakartojo 2019 metų idėją

2021 rugpjūčio 205 KomentaraiPILOTAS.LT

Kultūros ministerijos rengiama Kauno Pašto rūmų įveiklinimo galimybių studija pakartojo 2019-taisiais Kauno visuomeninio judėjimo „Paštininkai“ sugeneruotą idėją – ikoniškuose architekto Felikso Vizbaro rūmuose teisingiausia įkurdinti

Edmundas Benetis

VIENAS LAUKE KARYS: E.Benetis nesulaukia LAR paramos dėl Lietuvos bendrojo plano problemų

2021 liepos 274 KomentaraiPILOTAS.LT

Žinomas pajūrio architektas Edmundas Benetis kreipėsi į e-žurnalo Pilotas.LT redakciją dėl pagalbos. Architektui nesiseka bendrauti su Architektų rūmais visuomenei itin svarbiu klausimu. Gal kalti vasaros

Algimantas Mačiulis

PIRMAS NUOTOLINIS ARCHITEKTŲ RŪMŲ SUSIRINKIMAS: Architektų Žiedas A.Mačiuliui

2021 birželio 174 KomentaraiPILOTAS.LT

Šiandieną įvyko pirmasis nuotolinis Lietuvos architektų rūmų narių visuotinis susirinkimas. Pandemijos sąlygos atėmė progą architektų cecho bendruomenei susirinkti gyvai ir bendrauti gyvai, tačiau iš esmės

LAR susirinkimas

LIETUVOS ARCHITEKTŲ RŪMAI: Neįvykus susirinkimui, pakartotinas – tą pačią dieną

2021 birželio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų rūmai (LAR) praneša, kad birželio mėnesį 17 dieną (ketvirtadienį) 10 val. numatytajam narių nuotoliniam susirinkimui neįvykus, pakartotinis bus surengtas dar tą pačią dieną.

prof. Algimantas Mačiulis

ARCHITEKTŲ ŽIEDAS: LAR svarsto siūlymą apdovanoti prof. A.Mačiulį

2021 gegužės 72 KomentaraiPILOTAS.LT

Kiekvienais metais per Lietuvos architektų rūmų (LAR) narių visuotinį metinį susirinkimą įteikiamas Architektų žiedas – už architektūrą, nuopelnus, meilę ir pasišventimą jai. Šiais metais Architektų

Kūrybiniai mainai

EUROPOS ARCHITEKTŪROS ATEITIS: Naujo sezono programos pristatymas

2021 vasario 26Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas pakvietė į kūrybinių mainų renginį, kuriame bus pristatomas naujas Europos architektūros programos sezonas. Tai vienas pagrindinių tinklaveikos ir architektūros idėjų pristatymo renginių Europoje.

vila_kn_201019_e01_bra

LAR TARYBA: Vilos Perkūno al. 11 rango objektų apsauga turi tapti viešuoju interesu

2020 lapkričio 111 KomentarasPILOTAS.LT

Art deco stiliaus vilos Perkūno al. 11 Kauno Žaliakalnyje griovimo istorija įgauna vis platesnį atgarsį tiek visuomenėje, tiek ir atskirose kultūros paveldui neabejingose bendruomenėse. Lietuvos

LAR susirinkimas

LAR SUSIRINKIMAS ĮVYKO: Paskelbti balsavimo rezultatai

2020 spalio 92 KomentaraiPILOTAS.LT

2020 m. spalio 7 dieną „Litexpo“ parodų centre, Vilniuje įvyko svarbiausias metuose architektų savivaldos renginys – Lietuvos architektų rūmų narių susirinkimas. Lietuvos architektų rūmų narių

Lietuvos bendrasis planas

ARCHITEKTŲ RŪMAI: Rengiamas LT Bendrasis planas turi esminių trūkumų

2020 spalio 51 KomentarasPILOTAS.LT

Baigiamas rengti Lietuvos respublikos teritorijos bendrasis planas – urbanistinė konstitucija, pagal kurią valstybė gyvens 25 metus (maždaug). Deja, esminis nacionalinio mastelio projektas į galutinę stotelę