images_straipsniu_foto_3691_luksi_po_101100_e02_bra

LOST (IN) HERITAGE://STUDENTŲ KONFERENCIJA PROF. N.LUKŠIONYTEI ATMINTI

Pernai metų pabaigoje po sunkios ligos mirė mokslininkė, architektūrologijos profesorė, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja Nijolė Lukšionytė. Bene pirmieji paminėti profesorės šviesųjį atminimą sukruto jos studentai. Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto studentai mylimai dėstytojai atminti rengia mokslinių tyrimų konferenciją „Lost (in) heritage“, kurioje pasisakys paveldo tema, diskutuos ir surengs filmo peržiūrą.

KONFERENCIJA SKIRTA VISIEMS

Balandžio 10 dieną (penktadienį) 15 val. Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakultete (Muitinės g. 7,  Didžioji auditorija nr. 207) įvyks studentų mokslinių tyrimų konferencija „Lost (in) heritage“, skirta architektūrologijos prof. Nijolės Lukšionytės atminimui. Svečiai ir dalyviai renginyje išgirs ne vien studentų pristatymus paveldo tema, bet ir sudalyvaus trumpametražio filmo „Legenda dėžutėje“ peržiūroje bei diskusijoje, kurioje dalyvaus dabar Kaune gyvenantis filmo autorius Gillesas Vuillardas.

Konferencija „Lost (in) heritage“ – pirmoji Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto studentų mokslinių tyrimų konferencija, skirta visiems, kurie domisi fotografija, architektūros paveldu, kultūra, šiuolaikiniu menu, laisvai interpretuojama paveldo tematika. Renginio organizatorės: S.Gustaitytė ir V.Stoncelytė.

PARENGĖ BŪRĮ MOKSLININKŲ

Nijolė Lukšionytė (1954-2014) buvo vienas nuosekliausių ir tvirčiausių žmonių architektūros teorijos ir istorijos erdvėje. Didelę savo profesinės veiklos dalį mokslininkė paskyrė darbui ir bendravimui su studentais. Nuo 1996 metų ji dėstė Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakultete ir Menų institute, kur parengė būrį architektūros bei kitų menų teoretikų, kritikų, istorikų bei paveldotvarkos specialistų.

Profesorė taip pat parašė šalies architrektūros ir kultūros istorijai reikšmingus veikalus – „Istorizmas ir modernas Vilniaus architektūroje“ (2000 m.), „Gubernijos laikotarpis Kauno architektūroje. Svarbiausi pastatai ir jų kūrėjai (1843-1915)“ (2001 m.), Lietuvos architektūros istorija III T. Nuo XIX a. II dešimtmečio iki 1918 m. (su bendraautoriais A.Jankevičiene, V.Levandausku, M.Rupeikiene; 2000 m.) ir kt. 2006 metais Nijolė Lukšionytė už kūrybišką istorinio atminimo žadinimą ir Lietuvos paveldo aktualizavimą savo monografijose buvo apdovanota garbinga Nacionaline kultūros ir meno premija.

RENGINIO PROGRAMA

Savo tyrimus Pecha kucha (20 skaidrių po 20 sekundžių) stiliumi pristatys:

15 val. Ugnė Ražinskaitė „Pražuvęs Antoniškių dvaras“;

15:10 val. Agnė Bartišiūtė-Janušienė „Kultūros politika Kauno mieste“;

15:20 val. Justina Kiuršinaitė „Naujųjų medijų panaudojimas išorinėje teatrų komunikacijoje“;

15:30 val. Evaldas Cydzika „Raumos miesto (Suomija) medinės architektūros išsaugojimo patirtis. Ko galėtų pasimokyti Kaunas?“;

15:40 val. Gintarė Čiuladatė ir Rugilė Pukštytė „Istorinė patirtis: įprasminti, desemiotizuoti, palikti ant tilto“;

15:50 val. Trumpametražinio filmo „Legenda dėžutėje“ (2014 m., dokumentinis, 33 min.)peržiūra;

16:30 val. Filmo aptarimas ir diskusija su jo autoriumi Gillesu Vuillardu.

Parengta pagal VDU ir PILOTAS.LT informaciją.

REDAKCIJOS PASTABA: atsiprašome gerb.skaitytojo, kad dėl techninių priežaščių laikinai nėra galimybės komentuoti PILOTAS.LT straipsnių. Prašytume pasidalinti nuomone facebukiniame PILOTE.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Architektūriniai pasivaikščiojimai ir paveldosaugos aktualijos: skiriama Nijolei Lukšionytei

MENOTYRINIAI PASIVAIKŠČIOJIMAI: Prof. N.Lukšionytei dedikuoto leidinio pristatymas

2018 sausio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Prieš kiek daugiau nei 3 metus mus paliko žinoma šalies architektūrologė, paveldosaugos specialistė, dėstytoja, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Nijolė Lukšionytė. Tai buvo šiltas

images_straipsniu_foto_3691_luksi_po_101100_e02_bra

LOST (IN) HERITAGE://STUDENTŲ KONFERENCIJA PROF. N.LUKŠIONYTEI ATMINTI

2015 balandžio 9Be komentarųRasytojas

Pernai metų pabaigoje po sunkios ligos mirė mokslininkė, architektūrologijos profesorė, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja Nijolė Lukšionytė. Bene pirmieji paminėti profesorės šviesųjį atminimą sukruto jos studentai.

images_phocagallery_3423_luksi_port_1412_3423_tolva_po_e01_BRA

NIJOLĖ LUKŠIONYTĖ (1954-2014)://NETEKOME ARCHITEKTŪROLOGĖS, DĖSTYTOJOS

2014 gruodžio 1Be komentarųRasytojas

Netekome žymios XIX ir XX amžių architektūros tyrinėtojos, Nacionalinės premijos laureatės, profesorės Nijolės Lukšionytės. Šviesaus ir geranoriško žmogaus, karštai mylėjusio gimtinę, Kauną ir architektūrą bei

images_phocagallery_3185_medin_arch_1407_3185_guima_port_130700_e01_xxx

HERITAGE 2014 GUIMARAES://ATKREIPĖ DĖMESĮ Į LIETUVOS MEDINĮ PAVELDĄ

{+foto}Portugalijos Guimaraeso mieste įvyko 4-oji tarptautinė mokslinė konferencija „Heritage 2014“, skirta paveldo apsaugai ir apsikeitimui idėjų apie tvarią miestų raidą. Renginyje dalyvavusios Vytauto Didžiojo universiteto