images_pulsas_foto_3004_preil_ne_120700_e02_BRA

PREILOS LOBIS://PAAIŠKĖJUS NAUJIEMS FAKTAMS, ATNAUJINAMOS PAIEŠKOS

Praėjus beveik 20 metų nuo pirmosios žinios apie 1944 metų vasarą vokiečių Preiloje užkastas dėžes, atsiradus naujiems faktams, atnaujinamos Preilos lobio paieškos. Paslaptingųjų dėžių paieškų antrą kartą imtis skubina pernai lapkritį į Neringos savivaldybę kreipęsis Vokietijos pilietis, teigiantis suradęs žemėlapius su pažymėta Preilos lobio vieta.

Pirmą kartą apie Preiloje užkastas paslaptingas dėžes prabilta 1995 metais, kuomet į savivaldybę kreipėsi iki II pasaulinio karo pabaigos Nidoje gyvenęs Vokietijos pilietis. Nors, kaip tuomet teigta, dėžės buvo užkasamos slaptai, buvo ir civilių šio įvykio liudininkų. Pasak jų, 1944 metų liepos 20 dieną į Preilą nuo Kenigsbergo pusės atplaukė du plokščiadugniai laivai, iš kurių buvo kraunamos ir slepiamos dėžės.

Atsižvelgiant į liudininkų parodymus, 1998 metais Kuršių marių akvatorijoje atlikti tyrimai, organizuoti mokslinės techninės įmonės „Geoprojektas“. Manyta, kad kadaise užkastos dėžės turi ryšį su Rytų Prūsijos gauleiteriu ir Ukrainos reicho komisaru Erichu Kochu. Buvo spėjama, kad dėžėse yra vogtos meno vertybės, nacių dokumentai ar net aštuntuoju pasaulio stebuklu vadinamas ir niekaip nerandamas Gintaro kambarys.

Remiantis liudininkų parodymais tyrimai atlikti Preilos gyvenvietės pakrantėje, kur metams bėgant, vanduo užsėmė buvusį uostą. Nors, trumpam nusausinus tiriamą vietą, 3-4 metrų gylyje strypų pagalba buvo aptiktas kietas medinis pagrindas, nuodugnesnių tyrimų atlikti nepavyko dėl prasiveržusio vandens. Po daugelio bandymų vietos nepavyko nusausinti ir kasinėjimo darbai nebuvo pradėti.

Neseniai į Neringos savivaldybę kreipęsis Vokietijos totalitarinių rėžimų atributikos kolekcionierius, teigia radęs žemėlapius, kuriuose pažymėta Preiloje užkasto lobio vieta. Atlikus pirminį tyrimą paaiškėjo, kad ši vieta sutampa su liudininkų pasakojimais.

Nors įmonės atstovai viešai teigė, kad atlikus darbus nieko nerasta, oficialiai „Preilos lobio“ versija nebuvo nei patvirtinta, nei paneigta.

Atsižvelgiant į tai, buvo sudaryta Neringos savivaldybės komisija tyrinėjimo darbams Preiloje atlikti. Jos pirmininko, Neringos savivaldybės mero pavaduotojo V.Giedraičio teigimu, pirmieji rezultatai teikia vilčių, kad Kuršių marios atidengs dar vieną pusiasalio paslaptį.

Parengta pagal Neringos savivaldybės ir PILOTAS.LT informaciją.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Preilos biblioteka

RENOVUOTA PREILOS BIBLIOTEKA: Įsikūrė 1907-aisiais statytoje raudonplytėje mokykloje

2022 gegužės 161 KomentarasPILOTAS.LT

Neringoje duris atveria atsinaujinusi Preilos biblioteka, įsikūrusi istorinėje raudonmūrėje prieškario mokykloje, pastatytoje 1907-aisiais. Buvęs avarinės būklės mokyklos pastatas po tvarkybos darbų prikeltas antrajam gyvenimui. Preilos

Preilos pontoninė prieplauka

PONTONINIS TAIKOS TILTAS: Preiloje kuriama mažųjų laivų infrastruktūra

2019 spalio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Preilos senajame žvejų uoste pradėta įgyvendinti taikos sutartis tarp Neringos savivaldybės ir bendrovės „Preilos uostas“. Pirmas reikšmingesnis jos ženklas – ką tik įrengtas pontoninis tiltas, skirtas mažiesiems

Nasvytalių lobis

LEGENDINIS NASVYTALIŲ LOBIS: Šimtmečio archeologinių atradimų pristatymas

2018 gruodžio 13Be komentarųPILOTAS.LT

Prieš 92 metus Šilalės rajono Nasvytalių kaime ūkininkas Juozas Radžius išarė XVII-XVIII amžių aukso lobį. Šį Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje saugomą vertingiausią Lietuvoje tiek istoriniu,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PREILOS BOTELIO ISTORIJA: Parengti mažųjų laivelių ir žvejų uosto projektiniai pasiūlymai

2017 kovo 92 KomentaraiPILOTAS.LT

Siekiant taikiai užbaigti teisminį ginčą dėl neteisėtos vadinamojo Preilos botelio statybos buvo sudaryta Taikos sutartis, kurios sąlygos jau pradedamos įgyvendinti. Neringos savivaldybės administracijos Architektūros skyriuje

images_pulsas_foto_3004_preil_ne_120700_e02_BRA

PREILOS LOBIS://PAAIŠKĖJUS NAUJIEMS FAKTAMS, ATNAUJINAMOS PAIEŠKOS

Praėjus beveik 20 metų nuo pirmosios žinios apie 1944 metų vasarą vokiečių Preiloje užkastas dėžes, atsiradus naujiems faktams, atnaujinamos Preilos lobio paieškos. Paslaptingųjų dėžių paieškų

images_phocagallery_2371_botel_prei_1304_2371_botel_pr_120700_e01_BRA

MINISTRAS SIŪLO TAIKĄ://„GRIAUTI PREILOS BOTELIUS NEPROTINGA“

2013 balandžio 113 KomentaraiRasytojas

Atsirado ženklų, kad pagaliau baigsis ginčai dėl vadinamųjų Preilos botelių Kuršių nerijoje ateities – Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis ką tik pateikė Vyriausybei taikos sutarties projektą.