images_phocagallery_2544_serfas_PR_pav_2544_Serfas_tit

TERMOMEDIENA PRADEDA IR LAIMI://TECHNOLOGIJOS IŠ ESMĖS KEIČIA MEDIENĄ

Tradicinė mūsų tautai medinė architektūra sunkiai randa šiuolaikinių gerbėjų dėl banalios priežasties – daugelis savininkų nori namą pastatyti ir užmiršti – kad nereikėtų rūpintis jo išvaizda ir eksploatacija iš viso, arba, jeigu tai neįmanoma, tai bent jau ne dažniau, kaip kartą į dešimtmetį. Šiandieną jau galima drąsiai teigti, kad tokios pasakiškos sąvybės medinei architektūrai tampa įmanomos.

Skandinavijos architektūroje vis labiau plinta termomediena, kuri iš esmės keičia medinės apdailos panaudojimo galimybes fasadams ir lauko terasoms. Apie šio tipo medieną ir  jos privalumus kalbamės su Sauliumi Šukeliu, firmos SERFAS statybinių medžiagų skyriaus vadovu, dideliu termomedienos fanatiku.

TERMOMEDIENA ATSIRADO DĖKA ISTORINĖS PATIRTIES

S.Šukelio teigimu, šiaurės tautos jau senovėje žinojo, kad apdeginus, mediena tampa gerokai atsparesnė drėgmei ir puvimui. Todėl trumpai ugnyje palaikytas medis jau nuo seniausių laikų būdavo naudojamas lauko statiniuose, o ypač ten, kur liesdavosi su žeme.

Tyrinėjant karščiu apdorotos medienos sandarą, būtent ir buvo atrasta medienos termo arba šiluminė apdirbimo technologija, leidžianti  greitai ir užtikrintai pagerinti medienos savybes. Karščiu apdorota mediena tampa gerokai atsparesnė grybeliams, puviniams, matmenų kitimui. Be to, neįgeria vandens bei įgauna geresnes termoizoliacines savybes. Termomedieną be jokio papildomo impregnavimo galima naudoti lauke ar drėgnose patalpose.

Anot S.Šukelio, „Serfas“ atstovauja vieną solidžiausių termomedienos gamintojų – „Brenstol“ kompaniją iš Šiaurės Europos, kuri specializuojasi profiliuotų medienos masyvo produktų gamyboje. Per dešimtmetį sukauptas praktines žinias kompanija derina su modernių technologijų sprendimais ir užtikrina stabilią kokybę.

TERMINIS MEDIENOS APDOROJIMAS – ESMĖ

Visi THERMORY kolekcijos produktai yra pagaminti nenaudojant jokių chemikalų, jie nėra kenksmingi juos utilizuojant. Gamyboje naudojama mediena nėra iš nykstančių ar esančių pavojuje drėgnųjų atogrąžų miškų.

Šiuolaikinis terminis medienos apdorojimas – kompiuterinių sistemų kontroliuojamas procesas, kuris yra atliekamas specialiose kaitinimo krosnyse esant aukštoms temperatūroms. Procese naudojami tik garai ir karštis, nenaudojant jokių chemikalų.

THERMORY produktai yra dviejų apdorojimo lygių: vidutinio ir vntensyvaus. Vidutinio apdorojimo medienos spalva gali būti nuo šviesiai iki vidutiniškai rudos. Terminis apdorojimas padidina medienos stabilumą ir išryškina natūralų medienos struktūros grožį. Vidutinio apdorojimo mediena yra tinkama vidaus apdailai, tai puiki medžiaga grindims ir dailylentėms.

Intensyvaus apdorojimo THERMORY® mediena pasižymi išskirtiniu matmenų ir formos stabilumu bei ilgaamžiškumu, medienos naudojimo laikotarpis ženkliai pailgėja. Todėl intensyvaus terminio apdorojimo mediena yra tinkama pastatų išorės apdailai. Ši mediena dažniausiai yra naudojama terasinėms lentoms, lauko dailylentėms ir masyvo grindims. Dėl savo ypač aukšto stabilumo, ši mediena gali būti naudojama patalpose, kuriuose yra daug drėgmės ir idealiai tinka šildomoms grindims. Priklausomai nuo medienos rūšies, Intensyvaus apdorojimo medienos spalva gali būti nuo vidutiniškai rudos iki prabangiai tamsios rudos spalvos.

Termomedienayra neįtikėtinai ilgaamžė ir, anot S.Šukelio, gamintojas jai suteikia net 25 metų rašytinę garantiją (uosio lentoms, pvz.). Be to, ji turi aukštesnį erdvinį stabilumą ir žemesnį pusiausvyros drėgmės lygį lyginant su įprastine mediena. Šie termiškai apdorotos medienos privalumai paverčia šią medieną aplinkai draugiška alternatyva tropiniam kietmedžiui bei egzotinėms medienos rūšims, ir sulaukia didelio populiarumo visame pasaulyje.

ŽALIAVA, KOKYBĖ, PRODUKCIJOS TOBULINIMAS

„Brenstol“ gamykla termiškai apdoroja maždaug 2000 m³ žaliavos kiekvieną mėnesį. Kadangi terminis apdorojimas pabrėžia medienos kokybės defektus, THERMORY produktai yra gaminami tik iš aukštos kokybės žaliavų. Uosis atkeliauja iš Šiaurės Amerikos, eglė – iš šiaurinės Rusijos ir Suomijos, nes būtent čia lėtas augimas suteikia medienai aukštą tankį ir mažą šakotumą.

Inovacijos ir nuolatinis produkto tobulinimas turi svarbų vaidmenį THERMORY gamybos cikle. Kai buvo įkurtas „Brenstol“ fabrikas, patikrinta daugybė skirtingos medienos rūšių, norint rasti tinkamiausias terminiam apdorojimui. Produkto tobulinimas taip pat yra orientuotas ir į didėjantį surenkamų produktų, kuriuos galima greitai ir lengvai sumontuoti, pasirinkimą. Būtent dėl savo funkcionalumo sienų elementai ir QUICK DECK terasos moduliai tapo itin populiarūs.

LAUKO TERASOS – PAGRINDINIS TERMOMEDIENOS SEKTORIUS

THERMORY terasos lentų patvarumas buvo pasiektas, pasitelkiant intensyvų terminį medienos apdorojimą, nes tai puiki aplinkai draugiška alternatyva tropiniam kietmedžiui ir impregnuotai medienai. Lyginant su neapdorota mediena, atsparumas pelėsiams ir puvimui yra ženkliai pagerėjęs. THERMORY terasos lentos gali būti skirtingų matmenų ir profilių, su galimybe pritaikyti matomas ir nepastebimas priveržimo ir fiksavimo sistemas.

Terasų montavimas ypač paprastas naudojant QUICK DECK terasų modulius. Dėka plastikinės atramos, esančios po lentomis, prireikia kur kas mažiau laiko sumontuoti arba išmontuoti šias terasas, lyginant su tradicinėmis. Moduliai gali būti guldomi ant bet kokio lygaus tvirto paviršiaus tiek vidaus, tiek išorės erdvėse.

FASADINĖS TERMOMEDIENOS DAILYLENTĖS – ARCHITEKTŲ SVAJONĖ

THERMORY kolekcija CITY apima dailylentes, skirtas išorės ir vidaus apdailai. Įvairūs elegantiški dailylenčių profiliai, anot S.Šukelio, suteikia dideles galimybes architektui išgauti norimą architektūrinį sprendimą. Tiek vertikalioms, tiek horizontalioms dailylentėms naudojamas subtiliai išpjautas, nušukuotas ar nuobliuotas paviršius. Ir kas svarbiausia – THERMORY dailylentės yra pasakiškai ilgaamžės. Be to, jų nereikia dažyti.

Fasado apdailos elementai, pagaminti iš termiškai apdoroto uosio medienos, rombo profilio dailylenčių, sukuria elegantišką vaizdą, kad ir kur šie elementai būtų naudojami – išorės fasadų apdailai, tvoroms, pergolėms ir t.t…

TERMOMEDIENA IDEALI IR GRINDIMS

Termiškai apdoroto masyvo grindų elegancija priklauso nuo medienos struktūros grožio ir turtingos natūralių atspalvių paletės. THERMORY medžio masyvo grindų jaukumas ir šiluma išgaunami panaudojant du medienos apdorojimo lygius. Intensyvaus terminio apdorojimo grindys, tokios kaip Tango ir Step, pasižymi ypatingu matmenų ir formos stabilumu ir jos gali būti montuojamos su grindinio šildymo sistemomis. Salsa ir Samba grindys, kurios yra vidutinio terminio apdorojimo yra tinkamos vidaus apdailai, kuomet pageidaujama šviesių, auksinių spalvų tonų.

Kaip pabrėžė S.Šukelis, termomediena tiktai pradeda savo žygį į Lietuvos objektus, bet jis tiki, kad didelė „Brenstol“ gamyklos patirtis, aptarnaujant rinkas Vokietijoje, Austrijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje, Japonijoje ir Italijoje, bus teigiamai įvertinta ir Lietuvos architektų bei statytojų. PR

Komentarai

  1. Bet Thermory nėra tikroji termomediena (Thermowood®), neturi termomedienai reikalingų sertifikatų, ir „Brenstol“ nepriklauso Tarptautinei termomedienos asociacijai (ITWA)

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Aloon Thermo

LIETUVIŠKI FASADAI „ALOON THERMO“: Patentuota fasadinė sistema ideali renovacijoms

2024 sausio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos pramonė drąsiai žengia į ventiliuojamų fasadų rinką – lietuviška, originali, patentuota ventiliuojamų fasadų sistema vis labiau plinta renovacijų srityje. Sistemą ALOON THERMO su partneriais sukūrė

Ventiliuojamo fasado detalė su „Aloon Thermo“ profilių sistema ir standžiųjų poliuretano putų plokšte PIR. (Gamintojo pav.)

LIETUVIŠKI VENTILIUOJAMI FASADAI: Patentuota fasadinė sistema „Aloon Thermo“ nustebins daugelį

2023 lapkričio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Ventiliuojami fasadai ne vieną dešimtmetį naudojami Lietuvos statybose ir jau seniai nebelaikomi naujiena. Tačiau lietuviška, originali ir patentuota ventiliuojamų fasadų sistema – naujiena rimta. Sistemą

LAMILUX

ŠVIESOS METAFIZIKA IR PRAKTIKA: Kodėl „Lamilux“ žino, ko reikia šviesiam gyvenimui?

2022 gegužės 301 KomentarasPILOTAS.LT

Visi tarsi žino – šviesa yra visos gyvybės Žemėje šaltinis. Be natūralios saulės šviesos augalai negalėtų fotosintezuoti ir Žemėje paprasčiausiai nebūtų deguonies. Tačiau žmogui šviesos

Serfas

TERMO MEDIENA ĮSITVIRTINO ARCHITEKTŪROJE: Geriausi Europos specai renkasi Thermory

2022 kovo 11 KomentarasAntanas Likutis

Medinė architektūra būdinga Lietuvai ir kitiems Šiaurės kraštams nuo seno. Tačiau jos ilgaamžiškumas ir priežiūra buvo amžina problema. Kol rinkoje neįvyko esminis pokytis. Jo vardas

SERFAS

FIRMOS 25 METŲ PROGA: Moderni „Serfo“ plieno armatūros gaminių linija

2019 gruodžio 13Be komentarųPILOTAS.LT

Bendrovė „Serfas“ baigė įgyvendinti ES fondų finansuojamą projektą ir paleido naują plieno armatūros gaminių liniją savo gamykloje Kaune. Moderni ir itin naši gamybos linija pajėgi

images_phocagallery_4437_termo_medi_1604_4437_tit-1_termo

ARCHITEKTŪRINĖ TERMOMEDIENA://PRAKTINIS SEMINARAS KAUNO ARCHITEKTAMS

Žmonės seniai pastebėjo, kad apdeginus medį, jo atsparumas drėgmei ir ilgaamžiškumas, ženkliai padidėja. Tačiau ilgus šimtmečius architektūroje ši technologija buvo naudojama menkai. Tuo tarpu rimtesni

images_phocagallery_2544_serfas_PR_pav_2544_Serfas_tit

TERMOMEDIENA PRADEDA IR LAIMI://TECHNOLOGIJOS IŠ ESMĖS KEIČIA MEDIENĄ

Tradicinė mūsų tautai medinė architektūra sunkiai randa šiuolaikinių gerbėjų dėl banalios priežasties – daugelis savininkų nori namą pastatyti ir užmiršti – kad nereikėtų rūpintis jo