images_phocagallery_1162_palan_estr_1108_vasar_es_080000_kaa_e01

ARCHITEKTŪRA UŽ MAŽIAUSIĄ KAINĄ//PALANGOS MIESTAS SUKA VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ KELIU

Svarbių miestų vietų užstatymo reikalus spręsti viešųjų pirkimų konkursais – ydinga, tačiau mūsų miestuose gana plačiai paplitusi praktika. Su šiuo reiškiniu kovojanti Lietuvos architektų sąjunga (LAS) bei visa architektūros bendruomenė šiuo metu susirūpinusi seka Palangos architektūrinius reikalus. Svarbiausiame šalies kurorte neseniai viešųjų pirkimų būdu išrinktas universaliosios arenos projektas bei jau pasiruošta nupirkti Palangos vasaros estrados rekonstrukcijos projektą.

LAS SUSIRŪPINO DĖL PALANGOS

Prieš 40 metų atidaryta Palangos vasaros estrada ilgai buvo svarbus kurorto visuomeninis traukos taškas. Sezono metu joje nesustodami vyko koncertai, pasirodymai, šokiai. Dabar šis kadaise gyvas visuomeninis statinys stūkso apleistas ir griūvantis, todėl jau kelerius metus svarstoma galimybė jį rekonstruoti, pritaikyti šiuolaikiniam poreikiams ir taip prikelti naujam gyvenimui.

Apie šios svarbios kurorto gyvenimui arenos rekonstrukciją galvojanti Palangos valdžia darbus jau aktyviai planuoja, todėl LAS susirūpino ar nepasikartos Palangos universaliosios arenos projektavimo atvejis, kai projektuotojai buvo pasirinkti viešųjų pirkimų keliu. LAS savo susirūpinimą raštu išreiškė Lietuvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei, Aplinkos bei Kultūros ministerijoms, Viešųjų pirkimų tarnybai.

LAS savo rašte primena: „mus supanti aplinka, jos kokybė, pastatų architektūra – tai ne tik atskiro individo ar atskiro miesto vidaus reikalas. Tai – valstybės veidas, jos vizitinė kortelė. Nereikia priminti, kad kokybiška, estetiška aplinka išsprendžia daugybę socialinių problemų, ugdo pilietiškumą, patriotizmą, pasididžiavimą savo šalimi, didina turistų kiekį“.

LAS įsitikinusi, jog Palangos Vasaros estrados projektui turėtų būti skelbiamas atviras architektūrinis konkursas ir teigia esanti pasirengusi bendradarbiauti jį rengiant. „Palangos vasaros estrada po rekonstrukcijos taptų vienu kurorto simbolių ir pagrindinių traukos objektų, todėl jo architektūrinė kokybė – itin svarbi“, – pažymima dokumente.

IŠTRAUKĖ 3 METŲ SENUMO PROJEKTĄ

Savo tvirtą poziciją dėl Palangos vasaros estrados bei Palangos urbanistinės plėtros turi ir Palangos vyriausiasis architektas Svajūnas Bradūnas. Jis PILOTUI.LT pažymėjo, kad Palangos vasaros estrada – vienas svarbiausių kurorto simbolių, todėl miestas deda daug pastangų, kad jis vėl įgautų patrauklų pavidalą. „Šis viešųjų pirkimų konkursas yra tęsinys ilgai trunkančio darbo“, – tikina valdininkas. Pasak jo, Palangos vasaros estrada yra pasenusi ne tik fiziškai, bet ir morališkai, todėl ją būtina ne remontuoti, bet rekonstruoti.

Vis dėlto Palanga nė neketina rengti atviro architektūros idėjų konkurso. Rekonstrukcijai pasitelkiami projektiniai pasiūlymai, kurie prieš kelerius metus buvo padaryti Lietuvos valstybinei filharmonijai užsakius (Palangos vasaros estrada tuo metu priklausė jai). Remianstis šiuo projektu bei atlikta galimybių studija Palangos vasaros estrada bus rekonstruota į 2.500 vietų dengtą Palangos koncertų salę. Manoma, kad tokia rekonstrukcija kainuotų net 18,5 mln. litų, kuriuos planuojama gauti iš įvairių finansavimo šaltinių.

„Architektų H.Štaudės ir J.Anuškevičiaus (Archartelė ir partneriai, Archijonas) parengtų projektinių pasiūlymų architektūrinė išraiška mus tenkina, todėl jie į viešųjų pirkimų konkurso sąlygas įtraukiami kaip privaloma dalis“, – PILOTUI.LT sumanymą paaiškino S.Bradūnas.

ARCHITEKTUS PARAGINO LABIAU DOMĖTIS

Pareigūnas taip pat tikino, jog supranta architektūrinės bendruomenės susirūpinimą dėl šio svarbaus Palangos objekto, tačiau pasiūlė panašius raštus rašyti atsakingiau. S.Bradūno teigimu, negalima tiesiog imti ir nubraukti architektų jau įdėto darbo, tuo labiau, kad Palangos vasaros estrados rekonstrukcijos projektas jau yra suderintas su įvairiomis instancijomis.

„Architektūros idėjų konkursas reikalingas tada kai nėra idėjų, o Palangoje problema ne su idėjomis, o kad nekilnojamo turto (antrojo būsto) bumas iškreipė urbanistinį ir socialinį balansą. Palangai trūksta visuomeninių objektų, kurie leistų kurortui plėstis. O didinti lankytojų skaičių, plečiant viešąją infrastruktūrą – Palangos strateginis tikslas“,– savo poziciją PILOTUI.LT dėstė S.Bradūnas. Palangos koncertų salėje renginius organizuoti ketinama visus metus, o ne tik šiltuoju periodu. Joje vyktų simfoninės, džiazo ir populariosios muzikos koncertai, teatro spektakliai ir kiti renginiai.

Palangos vyriausiasis architektas paragino šalies architektus labiau domėtis ką daro miestai – potencialūs užsakovai –, o ne verkšlenti. Pasak valdininko, kol kas viešųjų pirkimų konkursu susidomėjo tik Anglijos, Latvijos ir Rusijos kompanijos.

„Mes ne tik sporto salę susiprojektavom. Dabar pradedam koncertų salę, toliau – kempingai, ledo arena, balneologinės gydyklos, parodų paviljonai, krašto muziejai, Šventosios jūrų uostas (pramoginis), vandens transporto arterija su uosteliais (Palangoje jų bus 5) iki Rucavos ir t.t.“,– PILOTUI.LT vardino S.Bradūnas.

LAS NETURI SVERTŲ?

LAS Palangos skyriaus pirmininkas Saulius Danius įsitikinęs, kad svarbių pastatų architektūrinių sprendimų ieškoti viešųjų pirkimų būdu – ydinga praktika. Architekto manymu, didžiausia problema, jog kol kas nėra metodikos užkirsti kelią panašiems architektūros prioriteto ir visuomenės teisės į geriausią projektinį sprendimą nepaisymo atvejams. Jo teigimu, vertėtų iškelti pareigūnų atsakomybės klausimą.

S.Danius taip pat mano, kad Palangos vasaros estrada nėra pati geriausia vieta Koncertų salei. „Čia triukšminga bei sunkiai išsprendžiama automobilių parkavimo problema“, – PILOTUI.LT sakė architektas. Jo teigimu, tokia salė geriau stovėtų miesto pakraštyje. Pavyzdžiui, Bangų gatvėje plento Klaipėda Liepoja pašonėje, kur geras susisiekimas ir būtų žymiai lengviau išspręsti parkavimo problemas. Architekto manymu, tokiam projektui būtų galima pritraukti ir privatųjį kapitalą, o areną būtų galima statyti universalesnę, pavyzdžiui, žiemą pritaikoma ledo pramogoms bei sportui.

Atrodo, kad LAS kol kas neturi svertų, kaip priversti šalies miestus bei jų architektūrinę valdžią labiau paisyti architektūros. Bent jau kol kas. Architektų rūmams pakeitus įstatyminę bazę, šalies reikalai su architektūros idėjų konkursais turėtų pagerėti. Vis garsiau kalbama ir apie tai, kad tiek prasižengę architektai, tieki architektūros prioriteto nuostatų nepaisantys miestų vyriausieji architektai neturėtų būti atestuojami. Dėl itin ižulių atvejų architekto licenciją siūloma atimti negrąžinamai.

TRŪKSTA KIETESNĖS IR AIŠKESNĖS POZICIJOS

Vis dėlto ir pati LAS turėtų laikytis tvirtesnės ir aiškesnės pozicijos. Neturėtų būti praleidžiami pro akis „ne tokie svarbūs“ atvejai ar nuolaidžiaujama autoritetingiems kolegoms. Tai yra ji įvertinti turėtų visus ginčytinus atvejus, jei juose yra požymių jog nusižengiama architektūros demokratijos ar viešojo intereso principams, bet ne pasirenkant, kaip yra dabar. Taip būtų paviešinami ir pabarami prasižengusieji, išvengiama dviprasmybių, ugdoma jauna karta. LAS savo pozicijos nepareikė, pavyzdžiui, dėl neseniai atidaryto Druskininkų žiemos pramogų komplekso SNORAS Snow Arena, kuris taip pat pastatytas be architektūros idėjų konkurso.

Bene garsiausias ginčytinas atvejis, kuris taip pat nėra susilaukęs jokio LAS įvertinimo – Kauno „Žalgirio“ arenos (su visa pagarba pasiaukojančiam jos autorių triūsui). Čia architektai, prieš 13 metų laimėję naujosios Kauno halės Kalniečių parke projekto architektūros idėjų konkursą, areną galiausiai suprojektavo visai kitoje vietoje ir visiškai kitokią.

Juk riba tarp etiško ir neetiško, galimo ir draudžiamo, sveikintino ir netoleruotino kartais labai plonytė.

Komentarai

  1. Kažkur kitur statyti – turbūt nebūtų kur, ir kam to reikia. Lai atnaujina, ar išgriauna ir perstato. Labai patiko – kur matosi dangus.

  2. Palangoje is viso tera kokie 5-6 namai is pokarinio periodo, kurie yra verti demesio. Negi negalima uzdeti jiems KVADo apsaugos? Tokia Staudes ir Anuskeviciaus rekonstrukcija, taigi visiskas Vasaros estrados sunaikinimas.
    As pries! As labai labai pries!

  3. Cia izulus pajurio zonos architekturinio paveldo naikinimas. Akivaizdi korupcija su stpriu jodo kvapeliu…

  4. Kokia cia rekonstrukcija, cia gi visai naujas pastatas.
    Galima ji statyti naujoje vietoje, o senaja Palangos estrada rekonstruoti. Ji – vienas graziausiu Palangos pastatu iki siol.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Jono Šliūpo muziejus

MEDINIS RENESANSAS: Palangoje atnaujintas Jono Šliūpo muziejus

2023 lapkričio 9Be komentarųPILOTAS.LT

Palangoje duris atvėrė atnaujintas Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys – Jono Šliūpo muziejus. Renovuojant šį istorinį medinės architektūros pastatą, restauruoti ir suremontuoti jo vertingieji elementai, išsaugotos

medzi_pl_231100_e01_xxx

MEDŽIŲ KRIMINALAS PALANGOJE: Kirtimų organizatoriams gresia 1,8 mln. eurų bauda

2023 lapkričio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdos apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Palangoje iškirstų daugiau nei 1.100 saugotinų medžių. Nepriklausomas ekspertas konstatavo, jog privačioje 19,3 ha teritorijoje augusių medžių vietoje

V.Skučaitės archyvas

KAUNIEČIŲ ATOSTOGOS TARPUKARIU: Nuo maudyklų iki Viduržemio jūros kurortų

2023 gegužės 12Be komentarųPILOTAS.LT

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Istorinės LR Prezidentūros sodelyje atidaroma fotografijų paroda „Kauniečių atostogos tarpukariu: nuo Kauno maudyklų iki Viduržemio jūros kurortų“. Tai jau 17-oji lauko

Palangos oro uostas

SUŽIBĖJO LATVIJOJE: Palangos oro uosto rekonstrukcija pagerbta kaimynų apdovanojimuose

2023 kovo 13Be komentarųPILOTAS.LT

Pernai metų pradžioje sėkmingai įgyvendinta Palangos oro uosto rekonstrukcija, kurios pagrindinis rangovas buvo Latvijos įmonė „A.C.B.“, pelnė aukščiausią įvertinimą Latvijos statybų apdovanojimuose. Projektas užėmė pirmąją vietą

Palangos muzikos ir meno namai

OVALIŠKI ORKESTRO NAMAI: Palangoje projektuojama 300 vietų akustinė salė

2023 vasario 28Be komentarųPILOTAS.LT

Koncertų salės pašonėje Palanga komponuoja apie 300 vietų naują akustinę salę – ovališkus Muzikos ir meno namus. Manoma, kad naujasis statinys bus grafų Tiškevičių pradėtas

Klaipėdos architektūra 2021

NAUJAUSIA KLAIPĖDOS ARCHITEKTŪRA: Keliaujančios parodos atidarymas Palangoje

2023 sausio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Palangos miesto savivaldybėje atidaroma paroda „Klaipėdos architektūra 2021“. Parodose plačiai apžvelgiamas metinis Lietuvos architektų darbo rezultatas Klaipėdoje bei naujausi klaipėdiečių architektų projektai įvairiuose miestuose.

Baltija žiemą

BALTIJOS PAPLŪDIMIŲ PULSAS: Palangos – dar labiau susiaurėjo, kiti – atsistatė

2022 lapkričio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Hidrologinių tyrimų specialistai šį mėnesį atliko Baltijos jūros krantų pokyčių monitoringą. Nustatyta, jog Palangos paplūdimys per metus dar labiau susiaurėjo, o Melnragės ir Girulių –

architektūros konkursai

ARCHITEKTŪROS MENO TARYBA: Pristatyti kokybiško architektūrinio konkurso principai

2022 rugpjūčio 17Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektūros meno taryba, veikianti prie Kultūros ministerijos, inicijavo nuotolinę diskusiją apie architektūrinius konkursus, organizuojamus perkančiųjų organizacijų. Buvo pristatyti kokybiško architektūrinio konkurso principai. ESMINIS KONKURSŲ

Vėjo parkas

GAUDYS JŪROS VĖJĄ: Prie Palangos kuriamas pirmasis jūrinis parkas

2022 liepos 22Be komentarųPILOTAS.LT

LR Energetikos ministras Dainius Kreivys neseniai susitiko su Palangos miesto savivaldybės bei bendruomenės atstovais, kuriems pristatė planuojamą pirmąjį jūrinio vėjo parką Baltijos šalyse ir žaliosios

Palangos kurhauzas

ĮTEIKTA „AUKSINĖ KRIVŪLĖ“: Už kultūros puoselėjimą apdovanota Palanga

2021 spalio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos savivaldybių asociacijos surengtose iškilmėse „Auksinės krivūlės“ apdovanojimas už kultūros puoselėjimą įteiktas Palangos miesto savivaldybei. Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečio minėjimo programą sudarė apie 70 renginių.

Palangos oro uostas

UŽDAROMAS 45 DIENOMS: Prasideda Palangos oro uosto rekonstrukcija

2021 rugsėjo 6Be komentarųPILOTAS.LT

Nuo šiandien Palangos oro uostas uždaromas minimaliam 45 dienų laikotarpiui, kurio metu bus atnaujintas lėktuvų kilimo ir tūpimo, riedėjimo takas, rekonstruotas orlaivių peronas, atnaujintos inžinerinės

Algimantas Kunčius

LAIMINGOS DIENOS KADRAS: Algimanto Kunčiaus fotoalbumo pristatymas

2021 liepos 23Be komentarųPILOTAS.LT

Palangoje rengiamas fotografo Algimanto Kunčiaus fotoalbumo „Prie jūros: Palanga 1965-2015“ pristatymas ir susitikimas su autoriumi bei albumo sudarytojais: fotografu, parodų kuratoriumi Gintaru Česoniu ir menotyrininke,

Arquivio Architects

LAS TARP GERIAUSIŲ: Specialus Tarptautinės konkursų komisijos leidinys

2021 liepos 15Be komentarųPILOTAS.LT

Tarptautinė architektų sąjunga (UIA) išleido specialų Tarptautinės konkursų komisijos leidinį, skirtą gerosioms tarptautinių architektūros konkursų praktikoms. Tarp geriausių – ir Nacionalinės koncertų salės „Tautos namai“

Auska

KALBINS PALANGOS PASTATUS: Rugsėjį rengiamas atviros architektūros savaitgalis

2021 liepos 12Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros gidų komanda šiemet pristatė solidų ir iliustratyvų Palangai bei Šventajai skirtą leidinį. Augantį susidomėjimo pajūrio architektūra troškulį rugsėjį žada dar labiau apmalšinti ir atviros

Lapas

KLAIPĖDOS ARCHITEKTŪRA: Leidyklos „Lapas“ knygų pristatymai uostamiestyje

2021 birželio 11Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien uostamiestyje įvyks pirmasis šių metų architektūros renginių ciklo „Klaipėdos architektūra“ renginys – Leidyklos „Lapas“ 4 knygų pristatymai. APIE ARCHITEKTŪROS KLASIKUS Leidyklos „Lapas“ knygų pristatymai

gidas_pa_210500_e14_xxx

KURORTAVIMO ĮPROČIAI: Palangai skirto architektūros gido pristatymas ŠMC

2021 birželio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūriškiausia Lietuvos leidykla – „Lapas“ – pavasario pabaigoje išleido Palangai skirtą architektūros gidą, kuris neišsitenka savo kukliame formate. Šis solidus 320 psl. leidinys birželio 8

poilsio namai "Šilkas"

PALANGOS SVAJOS: Poilsio namus „Šilkas“ pritaikys prabangiems apartamentams

2021 gegužės 131 KomentarasPILOTAS.LT

Palangoje gaivinami bendrovės „Šilkas“ poilsio namai. Architektės Irenos Likšienės suprojektuotus šiuos poilsio namus nekilnojamo turto plėtros bendrovė „Reefo“ pasiryžusi pritaikyti prabangiems apartamentams „Palanga Dreams“. ARCHITEKTŲ

Palangos architektūros gidas

INTELEKTUALIOMS ATOSTOGOMS: Palangos architektūros gidas beldžiasi į knygynus

2021 gegužės 5Be komentarųPILOTAS.LT

Leidykla „Lapas“ pratęsė architektūros gidų seriją. Prasidedant vasaros sezonui, šalies architektūros mylėtojus pasieks dar dažais kvepiantis seniausiam šalies kurortui skirtas leidinys. Po leidyklos „Lapas“ sparnu

Petras Repšys

PASIKALBĖJIMAI SU SAVIMI: Petro Repšio grafikos darbų paroda Palangoje

2021 balandžio 9Be komentarųPILOTAS.LT

Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje pradeda veikti Lietuvos nacionalinės premijos laureato Petro Repšio grafikos darbų paroda „Pasikalbėjimai su savimi“. Tai pirmoji asmeninė autoriaus paroda šiame

Kino teatras "Naglis"

KINO TEATRAS „NAGLIS“: Paskelbtas pritaikymo filmotekai konkursas

2020 lapkričio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Paskelbtas Palangos kino teatro „Naglis“ pritaikymo regioninės filmotekos reikmėms architektūrinio projekto konkursas. Konkursas vykdomas vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu. 1959 metais pastatytą Palangos kino teatrą „Naglis“

Palangos kurhauzas

IŠ PELENŲ: Medinė Palangos Kurhauzo dalis atsiveria visuomenei

2020 spalio 16Be komentarųPILOTAS.LT

Šeštadienį iš pelenų prikelta medinė Palangos Kurhauzo dalis atvers duris visuomenei. Medinėje Kurhauzo dalyje įrengta puošni reprezentacinė salė, 100 vietų teatro salė, taip pat –

indiv_pa_200900_e02_xxx

NEABEJINGI SAVO KULTŪRAI: Ilgai laukta „Individualistų“ paroda Palangoje

2020 rugsėjo 23Be komentarųPILOTAS.LT

Besilepinantys paskutiniais šiltos saulės spinduliais Lietuvos pajūryje, turėtų nepraleisti progos pasimėgauti ir išskirtiniu menu. Ilgai laukta profesionalių Lietuvos dailininkų grupės „Individualistai“ tapybos paroda penktadienį atidaroma

Palangos oro uostas

RUOŠIASI REKONSTRUOTIS : Palangos oro uostas 45 dienoms stabdys skrydžius

2020 rugsėjo 10Comments offPILOTAS.LT

Palangos oro uostas ruošiasi svarbiai infrastruktūros rekonstrukcijai, kuri skrydžius nutrauks 45 dienoms. Jau skelbiama ir rangovo paieška statybos darbams. ATSINAUJINTI BŪTINA KAS 10 – 15

Danas Aleksa

APIE APLEISTUS PASTATUS: Dano Aleksos personalinė paroda Palangoje

2020 gegužės 25Be komentarųPILOTAS.LT

Šį šeštadienį Antano Mončio namuose-muziejuje, Palangoje atidaroma skulptoriaus, tarpodisciplininio meno kūrėjo Dano Aleksos personalinė paroda „Mulasenas“.Parodoje susipina keli pasakojimai apie apleistus pastatus, jų kambarius, žmonių

Palangos kurhauzas

PALANGOS KURHAUZO ATGIMIMAS: Atidarymas suplanuotas dar šiemet

2020 sausio 231 KomentarasPILOTAS.LT

Palangoje atgyja jos simbolis – Kurhauzas. Planuojama, kad pradžią kurortui pradėjusio pastato išorė turėtų būti baigta tvarkyti iki šv. Velykų, o vidaus darbai – užbaigti