images_phocagallery_920_barsa_arch_1105_barsa_ai_110500_bru_e01

MIESTAS KURIA SAVE//BARSELONA PUOSELĖJA ARCHITEKTŪROS SOSTINĖS VARDĄ

Intensyviu visuomeniniu gyvenimu garsėjančioje Barselonoje (Ispanija) kas dvejus metus renkami geriausi Europos pastatai bei garbinga Mies van der Rohe premija apdovanojami jų autoriai, vyksta Architektūros festivalis ir kiti architektūriniai renginiai. Katalonijos sostinėje nuolat kyla ir išskirtinės architektūros visuomeniniai bei komerciniai pastatai, kuriamos patrauklios viešosios erdvės. Dar neseniai vien kaip architekto A.Gaudi miestas garsėjęs Viduržemio pajūrio didmiestis vis labiau įsijaučia į Europos architektūros sostinės vaidmenį. Ir ne veltui.

ELITINĖ ŠIUOLAIKINĖS ARCHITEKTŪROS KOLEKCIJA

Barselona šiuolaikinės architektūros lyderės vaidmens Europoje pastaraisiais metais užsitarnavo ne vien dėl geriausius Europos pastatus renkančio Mies van der Rohe fondo ar bene ryškiausios žemyno architektūros fiestos – Architektūros festivalio. Šie renginiai, be abejo, yra svarbi Katalonijos sostinės architektūrinės politikos dalis – padeda būti visuomenės dėmesio centre, į miestą atvesti tarptautines architektūros pajėgas ir pan. Tačiau ne mažiau svarbi architektūra bei miesto urbanistinė sveikata, kurioms kataloniečiai skiria ypatingą dėmesį. Eilinio miesto pagrindiniu traukos objektu galintys tapti išskirtinės architektūros objektai čia renkami it kruopščiai formuojamos architektūros „kolekcijos“ egzemplioriai.

Barselona, atrodo, pasiryžusi įrodyti, kad patrauklūs gali būti ne tik muziejai, bet ir komerciniai pastatai. Dėl kryptingos architektūrinės politikos jos urbanistinis audinys kasmet pasipildo bent po kelis išskirtinius šiuolaikinės architektūros objektus. Projektuoti čia kviečiamos ne vien geriausios vietinės architektūrinės pajėgos (Barselonos architektūros mokykla jau garsėja Europoje), bet ir žymūs užsienio architektai. Greta Ispanijos kolegų savo architektūros kūrinius Katalonijos sostinei jau yra „padovanoję“ šveicarai J.Herzogas ir P. de Meuronas (J.Herzog, P. de Meuron), prancūzai J.Nouvelis (J.Nouvel), D.Perrault, amerikiečiai F.Gehry’is (F.Gehry), R.Meieris (R.Meier), japonai A.Isozaki’is (A.Isozaki), T.Ito ir kiti žinomi pasaulio architektūros kūrėjai.

DRĄSIAI GAIVINA APLEISTAS TERITORIJAS

Daugelis šiuolaikinės architektūros gerbėjų gerai žino ne vien architekto M. van der Rohes 1929 metų „Expo“ parodai suprojektuotą garsųjį paviljoną (jis Barselonos Montjuic kalno papėdėje atstatytas 1983 metais), bet ir šiuolaikinio meno muziejų MACBA (arch. R.Meieris, 1995 m.), „Forumą“ (arch. J.Herzogas ir P. de Meuronas; 2004 m.) ar bokštą „Torre Agbar“ Diagonalės gatvėje (J.Nouvelis, 2004 m.).

Tačiau nauji architektūros įvykiai čia tiesiog seka vienas kitą, o po dešimtmečio kai kurių Barselonos rajonų nebegalima pažinti. Pastaraisiais metais Katalonijos sostinėje galima įžvelgti bent porą urbanistinių tendencijų, kurios ženkliai prisideda prie miesto patrauklumo. Viena jų – išraiškingos šiuolaikiškos architektūros rekonstrukcijos, konversijos, regeneracijos, kurios leidžia užgydyti labiausiai „skaudamas“ miesto audinio vietas ir net trūkumus paversti privalumais. Dažnai tokie pertvarkymai apima ne vien pavienius pastatus, bet ir ištisus kvartalus ar net rajonus. Vienas pirmųjų tokių projektų – minėto šiuolaikinio meno muziejaus MACBA statybos atvejis. Šis kultūros objektas prieš 16 metų buvo pastatytas viduryje tuomet blogos reputacijos rajono, netoli pagrindinės miesto centro gatvės – La Ramblos. Dabar šis gyvas rajonas jau ne tik nusikratęs savo blogojo vardo, bet ir gali pasigirti baigiamu formuoti visuomeniniu-kultūriniu kompleksu su universiteto pastatais, bibliotekomis, meno centrais, knygynais, meno galerijomis.

ARCHITEKTŪRA MĖGSTA SUBTILUMĄ

Viena žymiausių Barselonos architektūros renovacijų istorinėje miesto dalyje – turgus „Santa Caterina“ su išraiškingai banguojančiu spalvotų keraminiu plytelių stogu (arch. E.Mirales, B.Tagliabue; 2004 m.). Tačiau atokiau dažnai viską reikia viską keisti iš pagrindų. Dėl to pramoninių ar apleistų teritorijų menkavertį užstatymą sparčiai keičiami įvairiais komerciniais, visuomeniniais, kultūriniais objektais.

Iš subtilių pastarųjų metų architektūros rekonstrukcijų verta paminėti architekto J.Llinaso (J.Llinas) Katalonijos universiteto UOC fakulteto „7@” kompleksą Barselonos rajone De Poble Nou (2005 m). Čia akademiška maniera atlikti nauji universiteto korpusai „B“ ir „C“ jautriai suderinti su rekonstruotuoju senuoju komplekso pastatu ir sukuria vieningą architektūrinę visumą.

Vienas naujausių tokio tipo objektų Barselonoje – regeneruojamoje pramoninėje rajono 22@ teritorijoje įsikūręs fondo „Vila Casas“ muziejus „Can Framis“ (arch. „Baas Jordi Badia“.). Šiemet į Mies van der Rohe architektūros apdovanojimą pretendavusį kultūros objektą sudaro po 2 rekonstruotus buvusio fabriko bei naujus „eksponuojamo“ betono architektūros pastatus tarp kurių tarsi įsiterpę praėjimai, kiemai bei sodeliai sukuria savotiškas ramybės oazes intensyviai vystomo komercinio rajono pašonėje. Muziejaus lankytojai ar tiesiog praeiviai čia gali ramiai ilsėtis ar tyrinėti skirtingas grindinio ar pastatų paviršių faktūras, ieškoti senos statybos ženklų net ir tada, kai muziejus nedirba. Beje, pastaruoju metu panašių objektų, kur galima pamatyti jautrių senosios ir šiuolaikinės statybos derinių, čia randasi ir daugiau.

KATALONAI STIEBIASI AUKŠTYN

Kita pastaraisiais metais išryškėjusi Barselonos vystymo tendencija – aukštybiniai pastatai. Susidaro įspūdis, kad Barselona pastaruoju metu yra nusiteikusi į savo audinį „prismaigstyti“ bokštų, kurie veiktų kaip su gana tolygiu miesto užstatymu savo vertikalumu kontrastuojantys orientyrai. Vis dėlto akivaizdu, kad „smaigstoma“ gerai apgalvojus ir planingai – pagarbiu atstumu atsitraukiant nuo istorinių architektūrinių dominančių (pavyzdžiui, bažnyčios „Sagrada Familia“) ir tarsi žymint nūnai intensyviai urbanistiškai vystomas teritorijas. Be to, bemaž kiekvienas aukštybinis pastatas pasižymi individualiu siluetu, originaliu architektūros charakteriu ir tarsi skelbia, kad dangoraižių architektūros galimybės dar toli gražu nėra išsemtos. Tai ir dujų kompanijos „Gas Natural“ būstinė su efektinga konsuline dalimi (arch. E.Mirales, B.Tagliabue; 2004 m.), ir ryškiai raudonas į viršų platėjančios formos viešbutis „Porta Fira“ (arch. T.Ito, 2010 m.) ir kiti aukšti statiniai. Vis dėlto daugiausia aukštybinių objektų pastaraisiais metais statoma Diagonalės gatvės pabaigoje. Bene žymiausias iš jų – minėtasis 142 metrų 34 aukštų bokštas „Torre Agbar“ (konstr. „Brufau & A. Obiol“). Pastarojo pašonėje kiek vėliau iškilo architekto D.Perrault suprojektuotas poliruoto perforuoto nerūdijančio plieno fasadų viešbutis „Me Hotel“ (2008 m.).

NAUJAS DIAGONALĖS ORIENTYRAS

O štai visai neseniai visą miestą nuo kalnu iki Viduržiemio jūros perrėžiančios Diagonalės gatvės pabaigą akcentavo dar vienas įspūdingas daugiaaukštis – vienos Ispanijos telekomunikacijų bendrovių bokštas „Torre Telefonica“ (arch. „Massip Bosch Arquitectes“ (EMB)). Architektų J.Herzogo ir P. de Meurono „Forumo“ pašonėje pastatytas ir su jo horizontaliu tūriu kontrastuojantis šis 110 metrų 25 aukštų statinys Barselonos siluete išsiskiria ne vien savo grakščiu siluetu, bet ir akinančiai balta spalva bei stiklinius fasadus pridengiančiu organiškų formų metaliniu eksterjero ažūru. Beje, į savo trikampio plano kaimyną jis architektūriškai atsiliepia tiek šių eksterjero elemetų kuriama grafika, tiek ir neįprastu tokio tipo pastatams netaisyklingo rombo planu su smailiais kampais.

Beje, Barselona net ir Vakarų Europos miestų kontekste išsiskiria ne tik išskirtiniais šiuolaikinės architektūros objektais, bet ir itin pagarbiu požiūriu į patį miestą, į savo piliečius. Tai byloja puikiai sutvarkytos Katalonijos sostinės viešosios erdvės – jos alėjos, parkai, skverai, žaidimo aikštelės, turgūs, krantinės. Plačiau apie tai – kitame PILOTAS.LT straipsnyje.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Nacionalinė kultūros ir meno premija

PASKELBTI PRETENDENTAI: Nacionalinės kultūros ir meno premijos siekia ir architektūrinis būrys

2023 rugsėjo 19Be komentarųPILOTAS.LT

Neseniai paaiškėjo, jog į Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas pretenduoja beveik pusšimtis kūrėjų. Šįkart tarp pretendentų – visas būrys tarnaujančių architektūros Mūzai. Kaip praneša

Venecijos bienalė

ARCHITEKTŪRA GEROVEI: UIA paskelbė Pasaulinės architektūros dienos temą

2022 rugsėjo 13Be komentarųPILOTAS.LT

Tarptautinė architektų sąjunga neseniai paskelbė Pasaulinės architektūros dienos temą. Nuspręsta, jog Pasaulinės architektūros dienos tema šiemet – „Architektūra gerovei“. Spalio 3-ąją (pirmadienį) Tarptautinė architektų sąjunga

Lolos Ermitažas (arch. „Ramos Alderete“). Foto: „Ramos Alderete“.

LOLOS ERMITAŽAS ISPANIJOJE: Erdvės apkabinimais prakalbinta uola

2022 rugpjūčio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Ispanijos miesto Las Rozas viename privačiame sode subtiliai „nutūpė“ neįprastas mažosios architektūros objektas – nišų prakiurdytas skulptūriškas dirbtinis akmuo. Čia pastatyta betoninė atminimo grota skirta porai,

Madrido parkas

NAUJOJI MADRIDO IKONA: Madrido parko konkursą laimėjo Roterdamo „West 8“

2022 birželio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Parko Madrido centre tarptautinio projekto konkursą laimėjo žinoma olandų architektūrinė grupė „West 8“. Tokį sprendimą neseniai vienbalsiai paskelbė konkurso žiuri, kurai pirmininkavo Madrido meras José

Mies van der Rohe

AIRIŲ TRIUMFAS TĘSIASI: Mies van der Rohe 2022 laurus nuskynė „Grafton Architects“

2022 balandžio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje Europos Komisija ir Mies van der Rohe fondas paskelbė 2022 metų Europos Sąjungos šiuolaikinės architektūros premijos – Mies van der

Valensija

PASAULIO DIZAINO SOSTINĖ 2022: Valensija paruošė 100 veiklų programą

2022 sausio 31Be komentarųPILOTAS.LT

Valensija yra 8-asis miestas, paskelbtas Pasaulio dizaino sostine 2022 (WDC 2022). Vykdydama Pasaulio dizaino sostinės programą, Valensija visus metus bus pasaulio dėmesio centre ir pristatys

1983_ambrasas a_tit

ARCHITEKTO A.AMBRASO PASKAITA: Architektūrinės detalės ir medžiagos

2021 lapkričio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros kokybės vystymo asociacija baigia savo nuotolinių paskaitų ciklą „Materija kaip kūrybinis instrumentas architektūroje“. Nuotolinius susitikimus vainikuoja architekto, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato,

Tini

SCENA KLASIKOS ŠEDEVRAMS: Elegantiškas „Corten‘o“ paviljonas Madrido sode

2021 spalio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Išskirtiniai automobiliai negali stovėti tamsiame įprastame garaže ar šešėlyje. Tokios nuostatos besilaikantys firmos „Tini + delavegacanolasso“ architektai suprojektavo elegantišką „Corten‘o“ paviljoną, kuriame skleidžiasi neatremiamas pokario

Erdvė tarp dviejų Kadiso katedrų (arch. Alberto Campo Baeza). Foto: Javier Callejas

ISPANŲ ŠVIESOS VIRTUOZAS: Architektui A.Campo Baeza‘i – reikšmingas nacionalinis apdovanojimas

2021 sausio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Žinomas ispanų architektas Alberto Campo Baeza savo gimtinėje ką tik nuskynė prestižinio Nacionalinio architektūros apdovanojimo laurus. Valjadolide gimęs architektas daugiausia projektavo ne tik savo gimtojoje

Linas Tuleikis

LINAS TULEIKIS: Architektūra ir estetika – tai ne tas pats

2020 spalio 304 KomentaraiLinas Tuleikis

Ar jūs nepavargote nuo estetikos pervertinimo? Aš pavargau, labai pavargau nuo to, kai dailesniu pavidalu bandoma pridengti problemų neišsprendimą ar nieko nepadarymą. Tai kaip gražiu

Concierto para el bioceno

KONCERTAS AUGALAMS: Simbolinis muzikinis pasirodymas Barselonos operos teatre

2020 birželio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Po trijų mėnesių pertraukos Barselonos operos teatre „Liceu“ vėl skambėjo „gyva“ muzika.  Čia surengto koncerto šįkart visgi klausėsi ne žmonės, bet 2.292 specialiai atgabenti augalai.

Architekto herbaras

ARCHITEKTO HERBARAS: Įsivaizduojamas Kauno raštų žemėlapis

2019 spalio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Kauno menininkų namuose atidaroma menininkės architektės Aistės Ambrazevičiūtės paroda „Architekto herbaras“. Projektas siūlo žiūrovams pamatyti Kauno kasdienes erdves kitaip bei grožėtis gamtos fantazija. DĖMESYS

Architektūros savaitė

ARCHITEKTŪROS SAVAITĖ: Apdovanojimai, parodos, ekskursijos, nuolaidos

2019 gegužės 71 KomentarasPILOTAS.LT

Nuo gegužės 9 dienos iki gegužės 19-osios pasaulio architektūros epicentras persikels į Barseloną. Mies van der Rohe fondas Katalonijos sostinėje rengia Architektūros savaitę, kurios metu numatyta

Mies van der Rohe

APIE GYVENIMĄ IR ARCHITEKTŪRĄ: Komiksų knygos „Mies“ pristatymas Barselonoje

2019 balandžio 1Be komentarųPILOTAS.LT

Mies van der Rohe paviljone, Barselonoje įvyks komiksų knygos „Mies“ pristatymas. Leidyklos „Grafito Editorial“ išleista komiksų knyga, skirta vieno garsiausių XX amžiaus architektų – Ludwigo

Mies van der Rohe

DU MALONUMAI SYKIU: Barselonos architektūros šedevras laukia… skaitytojų

2018 balandžio 191 KomentarasPILOTAS.LT

Garsusis Mies van der Rohe paviljonas Sant Jordi parke, Barselonoje pavirto Skaitymo paviljonu. Statinį valdantis Mis van der Rohe fondas įsitikinęs, kad kultūrinių knygų skaitymas

Karen Forbes paskaita

TARP MENO IR ARCHITEKTŪROS: Prof. K.Forbes paskaita Kaune

2017 spalio 231 KomentarasPILOTAS.LT

Nuo spalio 24-osios iki 27 dienos Kaune vyks kūrybinės dirbtuvės „Kaunas 18+18: Prisikėlimo ašis“, skirtos Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio įprasminimui Kaune. Šioms dirbtuvėms teorinį pagrindą

E.Rudinskas, iš „Afinidades“

SKONIŲ GIMININGUMAS: Grafiko E.Rudinsko paroda Ispanijoje

2017 gegužės 30Be komentarųPILOTAS.LT

Ispanijoje ką tik atidaryta kauniečio grafiko Egidijaus Rudinsko paroda „Afinidades“ („Skonių giminingumas“). Giminingumas, atrakcija, simbolių ir skonio pakankamumas – užduotys, būdingos autoriaus grafikos ir piešinių

_tit_open-house-vilnius

OPEN HOUSE VILNIUS: atvers net 50 objektų duris architektūros mėgėjams

2017 kovo 27Be komentarųPILOTAS.LT

Festivalio „Open House Vilnius“ organizatoriai žada, jog netrukus supažindins su visa eile Vilniaus pastatų, kurie plačiajai visuomenei paprastai nėra prieinami. Vis besiplečiantis renginys balandžio 22–23

pritz_170300_e01_xxx

ARCHITEKTŪROS NOBELIS 2017: Pagerbti konceptualistai iš Katalonijos

Šių metų Pritzkerio premijos laureatais daugeliui netikėtai paskelbti 3 ryškūs, tačiau gana lokaliai dirbantys katalonų architektai – Rafaelis Aranda, Carme Pigem ir Ramonas Vilalta. Architektūros

images_phocagallery_4612_ermit_muzi_1606_4612_ermit_es_e02_xxx

ERMITAŽO MUZIEJUS BARSELONOJE://TIKIMASI 0,5 MLN. LANKYTOJŲ PER METUS

Barselona jau po 3 metų pakvies į Ermitažo muziejų. Būtent tokius planus ką tik paviešino projekto iniciatoriai ir užsakovai. Pakrantėje numatytas naujasis Katalonijos sostinės kultūros

images_phocagallery_4379_barse_spor_1603_4379_e02_xxx

NAUJI „FC BARCELONA“ NAMAI://STATYS DAUGIAFUNKCĮ SPORTO KOMPLEKSĄ

Klubas „FC Barcelona“ planuoja naują sporto kompleksą „New Palau Blaugrana“. Neseniai paviešintame žinomos JAV sporto architektūrinės kompanijos HOK bei vietos architektų grupės „TAC Arquitectes“ projekte

images_phocagallery_4237_bazny_ispa_1601_4237_e04_xxx

URBANISTINĖS TRANSFORMACIJOS://ISTORINĘ BAŽNYČIĄ IŠTAPĖ VAIVORYKŠTĖMIS

„Grafičiais“ išmargintomis miesto namų sienomis, gatvių tvoromis ar laiptais šiandieną nebenustebinsi. Ispanų gatvės menininkas Okuda San Miguelis vaivorykštės spalvomis ištapė istorinę Laneros miesto (Ispanija) bažnyčią,

images_straipsniu_foto_4106_sagra_es_110400_e01_bra

BARSELONOS ŠEDEVRAS://PRADEDAMI STATYTI SAGRADA FAMILIA BOKŠTAI

XIX ir XX amžių sandūros architektūros genijaus Antoni Gaudi šedevro – Bazilikos Sagrada Familia – statybos Barselonoje pagaliau pasiekė finalinį statybos etapą. Po 11 metų

images_pulsas_foto_3950_buliu_es_150700_e01_bra

ISPANIJOS MENO DIALOGAI://7 DAILĖS PARODŲ CIKLAS KAUNE

Kauno miesto muziejus trečius metus iš eilės tęsia sėkmingą kultūrinį bendradarbiavimą su ispanų dailininkais. Parodų kuratorė ir organizatorė Ina Mindiuz nuo rugpjūčio vidurio kauniečiams bei

images_straipsniu_foto_3765_barro_po_150500_e01_xxx

MIES VAN DER ROHE PREMIJA 2015://ITALAS IR ISPANAS ATSISKLEIDĖ LENKIJOJE

Kas dvejus metus Barselonoje iškilmingai įteikiamas Europos sąjungos šiuolaikinės architektūros apdovanojimas – Mies van der Rohe premija. Ką tik paaiškėjo, kad 2015 metų Europos sąjungos