images_straipsniu_foto_758_kino_pav_110303

XVI KINO PAVASARIS: BE KLIŠIŲ//ŠVIESIOS GERO KINO GRAVITACIJOS JĖGOS

Jau šešioliktą kartą Lietuva pavasarį pasitinka su tarptautiniu kino festivaliu „Kino pavasaris”. Šie metai ne išimtis, o tik dar vienas ryškus štrichas festivalio raidos istorijoje. Kovo 17 – 31 dienomis į kino teatrus įsiveršiantis gero kino viesulas žada būti labai tikroviškas ir neturėti klišių, banalybių ar nuspėjamos filmo pabaigos. Gero kino reikia vis daugiau, todėl šiais metais į Vilnių ir kitus didžiuosius Lietuvos miestus atvežama beveik 130 žibėjusių 2010-aisiais filmų ir naujų, dar niekur nerodytų.

„Šešiolikmečio festivalio kalba – ne banali, šiais metais jis aštrus ir tuo pačiu gilus. Neapčiuopiamas savo įvairialypiškumu, tačiau tuo pačiu toks savas, nes nepriklausomai nuo to, ar filmas statytas Kirgizijoje, Grenlandijoje, Peru, Pietų Korėjoje, Vietname ar Rumunijoje – jis kalba apie tai, kuo mes gyvename. Festivalis svarbus tuo, kad sustabdo kasdienybę, nubraukia tai, kas netikra, išryškina esmę. Kaip ir kasmet išgyvenu didelį džiaugsmą visus kviesdama į „Kino pavasarį”, – šypsosi festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

FESTIVALIO STRUKTŪRA

Šių metų festivalio tema – „Kino pavasaris” be klišių” – įpareigojo laužyti netgi įprastą festivalio struktūrą. Atsisakyta keleto programos dalių, vietoje jų atsirado viena pagrindinė programa „Horizontai”. Dėl žiūrovų dėmesio ir „žiūroviškiausio“ filmo titulo konkuruos 54 juostos – geriausi, įsimintiniausi įvairių tarptautinių festivalių darbai.

„Labas, kaip sekas“ – taip sveikinsis konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai” atidarymo filmas. 11 filmų varžysis trečius metus rengiamame Rytų ir Centrinės Europos filmų konkurse. Iš jų bus renkamas geriausias filmas, dvi kino juostos bus apdovanotos specialiais prizais. Nugalėtojų paskelbimas vyks festivalio uždarymo ceremonijos metu kovo 31 dieną.

9 filmai iliustruos realybę dokumentikos kadrais – festivalio žiūrovai jau žino, kad šiame festivalyje nerodomi neįdomūs dokumentiniai filmai. Dokumentikos programa šiais metais stipri, intriguojanti ir išskirtinė. Vien ko verta ką tik „Oskarą” pelniusi režisieriaus Ch.Fergusson juosta„Savų darbas“. Be to, pirmą kartą festivalio istorijoje bus parodytas 3D filmas – vokiečių režisieriaus Wernerio Herzogo dokumentika apie seniausius žinomus žmonijos piešinius.

Net 37 filmuose veikėjai kalbės lietuviškai – laukia stulbinamai turtinga lietuviškų filmų programa. Šiemet festivalyje bus 13 lietuviškų premjerų. Lietuvos kino kritikų žiuri vertins debiutuojančius lietuvių režisierius. Talentingiausiems bus įteiktas skatinamasis prizas. Naujas štrichas festivalyje – bus renkamas žiūroviškiausias lietuviškas filmas. Abiejų šių prizų steigėjas – „Švyturys“. Specialiuosiuose seansuose atiduosime duoklę Jonui Mekui. Ryški paskata tautiečiams režisieriams – kovo 26, 27 dienomis pirmą kartą festivalyje vyksianti lietuviškų trumpametražių filmų naktis. O kad „Kino pavasaris“ tikrai užtvindė visą miestą, patvirtins internetiniai kino seansai, vyksiantys kovo 21-25 dienomis.
Festivalio žiūrovų – senbuvių laukia malonus siurprizas retrospektyvinėje programoje – kelis metus iš eilės žiūroviškiausių festivalio filmų režisierius iš Pietų Korėjos Kim Ki-duk dovanos 9 savo filmus. Ne mažiau ypatinga bus ir lietuvio režisieriaus Šarūno Barto retrospektyva – bus parodyti 8 iš 10 jo sukurtų lėtojo kino šedevrų.

FESTIVALIO SVAEČIAI

Kuris filmas bus tikresnis, nuogiau atskleis režisieriaus mintį, lengviau atvers žiūrovų širdis? Konkursinėje programoje „Nauja Europa – nauji vardai” filmų varžytines koordinuos žiuri pirmininkas režisierius Milcho Manchevski iš Makedonijos. Komisijos komandoje – prodiuserė Nadia Turincev (Prancūzija), režisierius ir operatorius Fred Kelemen (Vokietija), scenaristė, režisierė, aktorė Alantė Kavaitė (Lietuva/Prancūzija) ir Amerikos Kino Fondo direktorius Gary McVey iš JAV.
Antrus metus savo verdiktą apie geriausią filmą ištars ir tarptautinės nepriklausomų kino teatrų asociacijos CICAE garbūs žiuri nariai. Šiemet Vilniuje svečiuosis Christopher Gatt, St. James Cabalier Kūrybos Centro Valetoje direktorius (Malta), Tejinder JouhalL, kino kuratorė šiuolaikinio Meno Institute Londone (JK) ir Peter Muszatics, Jameson CineFest Miskolc Tarptautinio kino festivalio komunikacijos vadovas (Vengrija).
Festivalį pagerbs ir konkursinių filmų režisieriai, savo dalyvavimą jau patvirtino filmo „Don Žuanas” režisierius danas Kasper Holten.

RENGINIAI

Festivalį lydės keletas vertingų renginių, ryškesni iš jų – jau antrą kartą rengiamas Rytų ir Centrinės Europos festivalių organizatorių susitikimas, į kurį atvyksta keliolikos festivalių atstovai, kino platintojai, nacionalinių kino institutų nariai. Projektas „Atraskime archyvus” yra festivalio naujovė, rengiama kartu Lietuvos centriniu valstybiniu archyvu ir Europos filmų tinklu. Be apdovanojimų ir šiais metais nebus palikti geriausi Lietuvos kino operatoriai, kurie savo atlygio sulauks per kino operatorių apdovanojimus „Ąžuolas“, o visa Lietuvos kino industrija bus pagerbta Lietuvos kino kūrėjų vakare. Tradicija tapęs edukacinis renginys jaunimui „Kino knyga” – vyks jau penktą kartą, jau dabar moksleiviai iš visos Lietuvos kviečiami rašyti kino scenarijus pagal pasaką „Bjaurusis ančiukas“, vėliau jaunimas kurs mažučius filmus.

BILIETAI

Ilgai lauktą kino maratoną galima planuoti jau nuo kovo 7 dienos, kuomet prekyboje pasirodys bilietai į festivalį. Bilietai bus pardavinėjami visose kino teatrų kasose ir internetu www.forumcinemas.lt ir www.bilietupasaulis.lt. Kainų ribos didžiuosiuose kino centruose bus nuo 10 iki 14 litų, mažuosiuose – 8-12 litų. 5 bilietų abonementas kainuos 60 litų, o dešimties – 100 litų. Kovo 8 d. moterims, perkančioms bilietus kino teatrų kasose, jie kainuos tik 8 litus. Akcija galios ir abonementams. Kovo 11 d. bilietai į visus lietuviškos programos filmus tiek kino teatrų kasose, tiek internetu kainuos tik 6 litus.

APIE FESTIVALĮ

Šiemet kino filmai bus rodomi jau keturiuose kino teatruose Vilniuje – „Forum Cinemas Vingis“, „Forum Cinemas Akropolis“, „Skalvija“, „Pasaka“ – ir pagrindiniuose kino teatruose Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Iš viso per 16 „Kino pavasario“ metų festivalį aplankė apie 450 tūkst. žmonių.

XVI VILNIAUS TARPTAUTINIO KINO FESTIVALIO „KINO PAVASARIS“ INFORMACIJA

FESTIVALIO PROGRAMA 

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Suspaustas laikas MO muziejuje

SUSPAUSTAS LAIKAS 2023: Eksperimentinio kino ir meno festivalis gilinsis į terpes

2023 liepos 17Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje, Nidoje ir Klaipėdoje pakvies eksperimentinio kino ir meno festivalis „Suspaustas laikas“. Festivalis jau 8-ąjį kartą iš eilės sukviečia analoginio ir skaitmeninio kino formomis bei

koncertas Nidoje

TRADICINĖ THOMO MANNO SAVAITĖ: Nidoje vyks 27-asis tarptautinis festivalis

2023 liepos 13Be komentarųPILOTAS.LT

Savaitgalį Nidoje prasidės tradicinis Thomo Manno festivalis, kurio programa apims kamerinės muzikos koncertus, kino vakarus, žodžio programos diskusijas bei parodas, rengiamas skirtingose kurorto kultūros erdvėse,

Kinas iš automobilio

NEGALINTIEMS BE AUTOMOBILIO: Kino salė Liepkalnio parkavimo aikštelėje

2023 balandžio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Atšilus orams, į Vilnių sugrįžta Jungtinėse Amerikos valstijose populiari laisvalaikio pramoga – kinas iš automobilio. Šį savaitgalį nuo pat 4-adienio Liepkalnio slidinėjimo trasų parkavimo aikštelė

Mariupolis 2

KAI KINAS ŠAUKIA: Prasideda Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“

2023 kovo 16Be komentarųPILOTAS.LT

Nuo kovo 16 iki 26 dienos 28-ąjį kartą vyks Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“, kurio organizatoriai žada 11 dienų truksiantį žiūrėjimo malonumą. Programoje šiemet 74 ilgametražiai

sandansas

SANDANSAS APDOVANOJO: Lietuvei Marijai Kavtaradzei liaupsės už geriausią režisūrą

2023 sausio 30Be komentarųPILOTAS.LT

Penktadienį vakare Lietuvą pasiekė ypatinga žinia iš Sandanso kino festivalio – režisierė Marija Kavtaradzė jame pelnė apdovanojimą už filmo „Tu man nieko neprimeni“ (angl. „Slow“)

Tėja Kvedaravičiūtė

DRĄSIOJI DOKUMENTIKA: Ukrainoje nužudyto M.Kvedaravičiaus filmas – geriausias Europoje

2022 gruodžio 12Be komentarųPILOTAS.LT

Savaitgalį Reikjavike įvykusiuose Europos kino apdovanojimuose geriausio dokumentinio filmo titulą laimėjo „Mariupolis 2“, sukurtas Ukrainoje nužudyto lietuvių režisieriaus Manto Kvedaravičiaus. Garbingą apdovanojimą už M.Kvedaravičių atsiėmė jo

Alvaro Aalto

„NEPATOGUS KINAS“ KAUNE: „Architektūriniai“ seansai modernistinio paveldo pastatuose

2022 spalio 13Be komentarųPILOTAS.LT

Per Lietuvą keliaujantis festivalis „Nepatogus kinas“ Kaunui šiemet skiria ypatingą dėmesį. „Mes norim, kad žiūrėtum filmus modernistiniuose pastatuose“, – kviečia organizatoriai ir 2022–ųjų Europos kultūros

Tai, kas lieka kelyje

NEPATOGUS KINAS SUGRĮŽTA: Šokiruojančios temos ir itin atviri pokalbiai

2022 spalio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus kino teatruose, bibliotekose ir virtualiai vyksiantis tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ džiugins ne vien rinktiniais filmais. Ne mažiau svarbi

mekas_fr_220800_e01_xxx

JONAS MEKAS 100: Renginių ciklas brangiojoje Pietų Prancūzijoje

2022 rugpjūčio 25Be komentarųPILOTAS.LT

Jonui Mekui itin brangi Pietų Prancūzija šią savaitę pradeda švęsti jo 100-metį. Vyks parodos, filmų peržiūros, poezijos vertimo į prancūzų kalbą dirbtuvės, garso menininko Arturo

INSIDE

PASAULIO INTERJERAI: Festivalis INSIDE 2022 šiemet glausis Lisabonoje

2022 gegužės 11Be komentarųPILOTAS.LT

Ką tik paskelbta, jog kasmetinis Pasaulio interjero festivalis (INSIDE) šiemet vyks . lapkričio 30– gruodžio 2 dienomis Lisabonoje, toje pačioje vietoje ir metu, kaip ir

Ukrainos kino dienos

UKRAINOS KINO DIENOS: Įdomiausias pastarųjų metų ukrainiečių kinas

2022 gegužės 9Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvoje rengiamos Ukrainos kino dienos, kuriose žiūrovams bus pristatyti vieni įdomiausių pastarųjų metų Ukrainos kino kūrėjų darbai, pasakojantys apie žmogiškumą, sudėtingus jausmus, patirtis karo akivaizdoje

Šilainiai

FESTIVALIS „URBAN ECO“: Į Šilainių mikrorajoną ir aplinką skatins žvelgti kitaip

2022 balandžio 20Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno Šilainių mikrorajono festivalis „Urban Eco“ balandžio 23 dieną pakvies į jungčių tarp ekologijos ir urbanistikos ieškosiančius renginius, kurie siūlys į Šilainius bei mus supančią

Lietuvių režisierius Mantas Kvedaravičius (1976-2022) šį pavasarį buvo ciniškai nužudytas filmuojant dokumentinį filmą „Mariupolis 2”.

ŽUVO SU KAMERA: Mariupolio okupantų raketa pražudė režisierių M.Kvedaravičių

2022 balandžio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Savaitgalį Lietuvą pasiekė tragiška žinia iš Ukrainos – Mariupolyje žuvo žinomas lietuvių režisierius, archeologas ir antropologas Mantas Kvedaravičius. Pranešama, kad į automobilį, kuriame važiavo lietuvių

Piligrimai

„PILIGRIMAI“ GRĮŽTA NAMO: Karmėlavoje kelioms dienoms iškils kino teatras

2022 vasario 24Be komentarųPILOTAS.LT

Kaunui ir Kauno rajonui tapus Europos kultūros sostine atsivėrė naujos galimybės kultūrą priartinti prie kiekvieno žmogaus. Būtent todėl festivalis „Kino pavasaris“ kartu su lietuvišką kiną

Naujojo europinio bauhauzo festivalis

BRIUSELIS KVIEČIA JUNGTIS: Vasarą kunkuliuos Naujojo europinio bauhauzo festivalis

2022 vasario 11Be komentarųPILOTAS.LT

Europos Komisija pakvietė visus norinčius ir besidominčius tapti pirmojo Naujojo europinio bauhauzo festivalio dalimi. Naujojo europinio bauhauzo pirmasis festivalis vyks birželio 9–12 dienomis Briuselyje. Iki kovo

begik_211000_e03_xxx

KINO LAURAI RYGOJE: Geriausias filmas – Andriaus Blaževičiaus „Bėgikė“

2021 spalio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Tarptautinis Rygos kino festivalis pirmadienį paskelbė šiemetinius nugalėtojus – pagrindinėje konkursinėje programoje laimėjo Andriaus Blaževičiaus filmas „Bėgikė“. Joje pagrindinį vaidmenį atlieka Žygimantė Elena Jakštaitė, o

ODISĖJA72

FESTIVALIO „ODISĖJA72“ KULMINACIJA: Geriausių filmų premjera ir apdovanojimai

2021 spalio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Penktadienio vakarą kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko „ODISĖJA72“ filmų kūrimo festivalio kulminacija: renginio metu buvo rodomi festivalio dalyvių sukurti filmai bei apdovanojami geriausių filmų

Filmo „Piligrimai“. komanda Venecijoje

VENECIJA PLOJO LIETUVIAMS: Lauryno Bareišos filmui – „Horizontų“ liūtas

2021 rugsėjo 13Be komentarųPILOTAS.LT

Tarptautiniame Venecijos kino festivalyje – triukšmingi plojimai Lietuvos talentams. Rugsėjo 11 dieną vykusiuose festivalio apdovanojimuose geriausiu filmu „Orizzonti“ (liet. „Horizontai“) programoje pripažintas debiutinis Lauryno Bareišos

Vilniaus šiluminė elektrinė

FESTIVALIS „MECHANIZMAI“: Kviečia įdomiausi Vilniaus energetikos objektai

2021 rugpjūčio 27Be komentarųPILOTAS.LT

Energetikos savaitgalis „Mechanizmai“ pakvietė apsilankyti kur įprastai nepatenkama. Per dvi dienas Vilniaus mieste veikiančios įmonės – „Vilniaus vandenys“, Vilniaus šilumos tinklai, „Grinda“, „SoliTek“, Energetikos ir

Dar po vieną

KINO KARAVANO EKSPEDICIJA: Aplankys 40 Lietuvos miestų ir miestelių

2021 birželio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Atsinaujinęs ir išaugęs „Kino karavanas“ ruošiasi į tikrą kino ekspediciją: per du mėnesius aplankys 40 Lietuvos miestų ir miestelių STARTAS NUMATYTAS GIRKALIUOSE Vasara „Kino pavasario“

Pažaislis

BERLYNO KINO FESTIVALIS: Pažaislis – geriausia 2020 metų filmavimo lokacija Europoje

2021 kovo 3Be komentarųPILOTAS.LT

Berlyno kino festivalio ceremonijoje iškilmingai paskelbta, kad Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis išrinktas geriausia 2020 metų filmavimo lokacija Europoje. Dėl šio titulo varžėsi net kelios

Žygimantė Elena Jakštaitė

KYLANTI KINO ŽVAIGŽDĖ: Lietuvė – tarp ryškiausių debiutuojančių Europos aktorių

2021 sausio 131 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuvių aktorė Žygimantė Elena Jakštaitė pakviesta dalyvauti Europos kiną populiarinančios organizacijos „European Film Promotion“ tarptautinėje programoje – „European Shooting Stars“, skirtoje kylančioms Europos kino žvaigždėms.

Kino teatras "Naglis"

KINO TEATRAS „NAGLIS“: Paskelbtas pritaikymo filmotekai konkursas

2020 lapkričio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Paskelbtas Palangos kino teatro „Naglis“ pritaikymo regioninės filmotekos reikmėms architektūrinio projekto konkursas. Konkursas vykdomas vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu. 1959 metais pastatytą Palangos kino teatrą „Naglis“

Vilniaus portretai kine

VILNIAUS PORTRETAI: Kino istorikės Sonatos Žalneravičiūtės paskaita

2020 spalio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Kino istorikė Sonata Žalneravičiūtė Vilniaus rotušėje supažindins su sostinės portretais kine. Kino siužetuose galime matyti žymiausias Vilniaus  vietas. Spalio 26 dieną (pirmadienį) 18 val. Vilniaus rotušėje (

zalia_kn_200900_e01_xxx

ŽALIAS STALAS: Landšafto dizaino festivalio projektas Kaune

2020 rugsėjo 17Be komentarųPILOTAS.LT

Pernai metų rudenį pradėtas organizuoti Landšafto dizaino festivalis siekia aktualizuoti landšafto dizainą ir aplinkos meną, didinti augmenijos reikšmę formuojant mūsų urbanistinę aplinką ir skatinti tarpdisciplininį