images_pulsas_foto_kulik_fo_110200_www_e01

„ZOO FOTOGRAFIJA“ IŠ 9-OJO DEŠIMTMEČIO KAUNO

Neformali fotografų grupė, draugų praminta „plėšriųjų sekcija", kartais susiburdavo Kauno zoologijos sodo fotolaboratorijoje, įrengtoje šalia plėšrūnų narvų. Tačiau „ZOO" yra ir platesnė nuoroda į izoliuotą, anuomet nesuprastą ir neįvertintą naujosios kartos fotomeninkų kūrybą. Vasario 11 dieną Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) atidaroma paroda „ZOO fotografija. Kaunas. Paskutinis sovietmečio dešimtmetis“, kurioje bus galima susipažinti su meniniais pasauliais, 9-ajame dešimtmetyje Kaune modeliuotais A.Kulikausko, G.Stulgaičio, V. Dragūno, G.Liago, S.Paukščio.

 9-ajame dešimtmetyje, pradėję reikštis Kauno menininkai A.Kulikauskas, G.Stulgaitis, V.Dragūnas, G. Liagas, S.Paukštys tikslingai vykdė denatūralizavimo, depsichologizavimo ir deidealizavimo programą. Atsiriboję nuo tiesioginių sovietinės tikrovės refleksijų ir vaizdo turinio sureikšminimo, jis kalbėjo apie tai, kas slypi juose pačiuose ir bandė parodyti realybę taip, kaip suprato, o ne tik matė. Nauja fotografijos leksika, išreiškianti postmodernistinę pasaulėjautą, rodė radikalų vertybių pasikeitimą ir perėjimą nuo tradicinio prie konceptualaus požiūrio į meninį objektą. Anuomet dominavo lietuvių fotografijos mokykla, plėtojusi dokumentalizmu grindžiamą sampratą apie bazinius fotografijos kūrimo (priemonių ir tikslų) principus, todėl naujoji kauniečių meninė banga gerą dešimtmetį (ne tik sovietmečiu, bet ir pirmaisiais nepriklausomybės metais) išliko periferinė, o vėliau buvo tiesiog pamiršta. Individualūs meniniai eksperimentai, ne vienu atveju priimti kaip vidinio asmenybės diskomforto ir konflikto su aplinka pasireiškimai, iš tikrųjų turėjo bendresnes ištakas, o originali raiška, atrodžiusi destruktyvi, buvo konceptualiai pagrįsta. Dėl stipraus tradicijos įsitvirtinimo „plėšrieji" nepajėgė užimti lygiavertės pozicijos, tačiau nebuvo ir asimiliuoti.

A.Kulikausko, G.Stulgaičio, V.Dragūno, G.Liago ir S.Paukščio darbai ekspozicijai surinkti iš autorių arba jų šeimų archyvų kartu su Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriumi. Paroda „ZOO fotografija. Kaunas. Paskutinis sovietmečio dešimtmetis“ atidaroma vasario 11 dieną (penktadienį), 18 valandą NDG (Konstitucijos pr. 22). Parodos kuratorės M.Matulytė ir I.Mazūraitė-Novickienė. 11 val. numatytoje spaudos konferencijoje dalyvaus parodos autoriai bei Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas fotomenininkas G.Česonis.Parodos ekspoziciją bus galima apžiūrėti iki balandžio 3-ios dienos.

Rašyti komentarą