images_pulsas_foto_darze_IT_101200_www_e01

TIROLIETIŠKA VAIKŲ DARŽELIO KOMPOZICIJA

Ar darželyje ar mokykloje vaikai gali jaustis jaukiai it namuose? Vieno Alpių kalnų kaimelio mažyliai tikrai atsakytų – „taip“. Mat jų naujojo vaikų lavinimo centriuko korpusai sukomponuoti tarsi iš atskirų namų, o viduje sukurta jauki šiuolaikiška atmosfera.

Ant Terentino kaimelio kalno šlaito (Pietų Tirolis, Italija) neseniai pastatytas 1.200 m² ploto originalus šiuolaikiškas statinys, skirtas vaikų priežiūros ir mokymo centriukui. Austrų firmos „Field 72“ architektai pastato tūrį suskaidė į 3 tūrius, kuriuos sujungė skaidraus stiklo jungtimis. Šių dvišlaičių korpusų kompozicija masteliu, formomis ir baltais fasadais jautriai įsilieja į Alpių kaimelio kontekstą.

Vaikų priežiūros ir mokymo centro  viduje dominuoja šiltų maumedžio tonų, „išeksponuoto“ baltojo betono paviršių bei skaidraus stiklo deriniai, kiek paįvairinti jaunos žolytės žalumo akcentais. Skirtingos „namų“ formos vaikams padeda lengviau orientuotis bei geriau suprasti erdvinę ir socialinę statinio struktūrą. Kiekvienas segmentas čia it atskiras namas. Beje, šį trijų korpusų kompozicija metaforiškai užsimena apie šioje vietovėje persiliejančias vokiečių, italų ir ladinų kultūras. Pirmojo aukšto mokymo klasės taip pat neįprastos. Tai 2 lygių netaisyklingos erdvės su tilteliais bei galerijomis, kurios vaikams sukuria nenuobodžią aplinką. Iš šių pietinėje pusėje įrengtų klasių galima patekti ir tiesiai į medinę lauko terasą. Bendrai kompleksiuko atmosferai svarbios ir pro vitrinas bei stiklo sienas iš vidaus ar iš kiemo atsiveriančios kerinčios Alpių panoramos.

Rašyti komentarą