images_pulsas_foto_plan_101125_xxx_ev1

PLANETA ŠMC VITRINOJE

Vitrina yra vieta, kurioje vyksta idėjų reprezentacija, ir ji geriausiai atsiskleidžia tamsiu paros metu. Lapkričio 26 d., penktadienį, 18 val. Šiuolaikinio meno centro (Vokiečių g.2, Vilnius) vitrinoje atidaroma Dalios Dūdėnaitės ir Elenos Narbutaitės paroda „Planeta“. Bendros parodos pavadinimą inspiravo architekto Remo Koolhaaso knyga „Karščiuojantis Niujorkas“. Knygoje pasakojama apie miestą, kurį nuolat formuoja daug skirtingų individualių vizijų. Šioje parodoje panašiu principu vyksta ir dviejų menininkių bendradarbiavimas.

Vienas autorių įvaizdžių – parkas, kuriame karaliauja visų kultūrų augmenija. Parkas visai nėra simboliškas. Jame botanikų susodinti augalai išaugę sau patogiausiais būdais, o ruduo visus nukritusius lapus supūtė į vientisą kilimą su daug krūvelių. Čia planeta, parodoje tapusi ir pavadinimu, ir veikėju, atpažįsta savo įvairumą. Panašiai vaikai atpažįsta eksponatus muziejuje, suprasdami, kad kiekvienas daiktas yra jo pašnekovas.

Rašydamas apie merginų sukneles Marcelis Proustas atskleidžia naujų socialinių sluoksnių formavimąsi XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios Prancūzijoje. Viename epizode jis teiraujasi pienininkės, kaip vadinasi jos gražusis rūbas, o ji atsako, kad tai yra "golfas". Kai senieji aristokratai ir turtingieji vis dar mėgdžiojo XIX a. pradžios ir vidurio madas, besiformuojanti nauja darbininkų klasė į gatvę jau pradėjo nešti naujas idėjas.

Tiesa, dar vienas dalykas, kurį priminė vaikai, yra maketas. Yra miestų, kurie atsirado iš maketų. Parodos kontekste įdomu galvoti apie heterogeniškus maketus, kurie sutalpina savyje keletą skirtingų požiūrių. Santykio tarp šių požiūrių turinys atsiskleidžia būtent tada, kai jie atsiduria greta.

Jeigu šiuos tris pasakojimus būtų įmanoma sujungti į vieną, išeitų kažkas panašaus į parodą, kuri žiūri tiesiai į gatvę. Veiks paroda iki gruodžio 14.

Rašyti komentarą