images_phocagallery_454_grisk_paro_1010_grisk_paro_kn101022_gri_ev1

grisk paro 1010 ** NESVARUMO BŪKLĖ:// ERDVINĖS ALGIO GRIŠKEVIČIAUS KINEMATOGRAFIJOS

Nenutrūkstantis balansavimas tarp gyvenimo ir jį patvirtinančios iliuzijos – A. Griškevičiaus fotografijos išskirtinumas. Įdomu ir paradoksalu – visi tekstai, bandantys analizuoti autoriaus fotografiją, baigiasi klausimais…

Algio Griškevičiaus fotografijų paroda „Nesvarumo būklė“ Kauno fotografijos galerijoje rodo darbus iš ankstesniųjų autoriaus ciklų bei naujausio fotoprojekto „Cirkas“, prieš mėnesį pristatyto Vilniaus fotografijos meno festivalyje IN FOCUS 2010. O taip pat objektai „Šliaužiantis“, „Krentantis“, „Kokonas“ bei Mortos Griškevičiūtės ir Gintarės Rakickaitės videofilmas iš fotografavimo aikštelės.

Kuratorė Eglė Deltuvaitė apie Algio Griškevičiaus ciklą: „kartais pagalvoju: kodėl taip taikliai skaudžiai? Atsakymas ateina žiūrint ne į darbus, o į Algį. Kokie darbai, toks ir jis. O tiksliau, koks jis, tokie ir darbai. Itin jautrus asociatyviai mąstantis perfekcionistas, nuolatos esantis kažkur tarp juoda ir balta, tarp tragedijos ir komedijos. Teatrališkai į gyvenimą žvelgiantis metaforų kolekcininkas“.

Tuo tarpu menotyrininkas Tomas Pabedinskas teigia, kad „fotografijų autorius renkasi savotišką keistuolio vaidmenį Lietuvos fotografijos scenoje. A. Griškevičiaus darbų konceptualus pagrindas bei ironija juos sieja su šiuolaikinio meno kontekstu, tuo tarpu polinkyje į filosofinius apibendrinimus, vaizdų metaforiškume ir kaimo motyvuose galima atpažinti lietuviškos fotografijos tradicijų atgarsius. Galbūt kaip tik šis dvilypumas ir yra įdomiausias A. Griškevičiaus fotografijų bruožas, apjungiantis lokalias fotografijos tradicijas su (savi)refleksyviu žvilgsniu, būdingu tarptautiniam šiuolaikinio meno laukui“.

A. Griškevičius gimė 1954 m. Vilniuje. 1985 m. baigė Vilniaus dailės institutą (dabar Vilniaus dailės akademija). 1976–1980 m. dirbo dailininko padėjėju Operos ir baleto teatre, 1980–1990 m. – Vilniaus Jaunimo teatro vyriausiuoju dailininku dekoratoriumi. 1988 m. įstojo į Lietuvos dailininkų sąjungą. Parodose dalyvauja nuo 1986 m. Surengė 49 personalines ir dalyvavo daugiau nei 80 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Jo darbų yra įsigiję: Lietuvos dailės muzie­jus, Nacionalinis M.K. Čiurlionio dailės muziejus, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, Alytaus kraštotyros muziejus, Tretjakovo dailės galerija, Rusija, Jekate­rinburgo vaizduojamojo meno muziejus, Rusija, Jane Voorhees Zimmerli meno muziejus, Naujasis Džersis, JAV bei įvairių šalių meno kolekcionieriai.

Paroda galerijoje veiks iki lapkričio 14 dienos.

 

Interviu su A. Griškevičiumi 7 MENO DIENOSE

 

Komentarai

  1. Fantastiskas menininkas ir darbai fantastiski!

Rašyti komentarą