nemun font 1010** KAUNO VAMZDIS REPETUOJA „GAIVINIMĄ“

Vieną dieną Nemune, Kauno Vytauto bažnyčios pašonėje prapliupo čiurkšlė. Senamiesčio krantine „cimbruvka“ bevaikštantys kauniečiai bei vienintelį miesto „viešą priėjimą“ prie vandens aptikę turistai jau kelias dienas spėlioja ar tik nebus čia pratrūkęs koks vamzdis.

Visgi, labiau santechninę avariją nei landšaftinį projektą primenanti kompozicija yra gimusi iš meilės. PILOTAS.LT duomenimis, bendrovė „Kauno vandenys“ čia tiesiog išbando naują fontaną, skirtą senamiesčiui gaivinti. Daiktas vokiškas, specialiai pritaikytas upei, nebrangus (vos 40.000Lt). Bendrovė spaudoje tvirtina esą tai jos dovana miestui, skirta jo patrauklumui didinti.

Tačiau kauniečiui įtikti sunku. Vienas piktinasi, kad vėl į balą (ar į Nemuną) yra metami miestiečių pinigai, kaip teismus jau pasiekusioje "Auksinio tualeto" prie pilies istorijoje. Kitas merkia akį, esą čia šmaikštus Kauno atsakas „Vilniaus vamzdžiui“ – skulptūrai „Pakrantės arka“ (V.Urbanavičius) prie Neries. Tačiau įkyriausiai zyzia mintis, kad Kaunas grimsta į kažkokią kolūkinę iniciatyvų „iš liaudies“ pelkę. Kuomet neadekvatūs aplinkai „pasiūlymai“ sparčiai ir nekritiškai adaptuojami vertingame kontekste, imi suprasti, kad palaikymas „iš viršaus“ nusveria ir platesnį profesionalų požiūrį, ir sveiką protą apskritai.

Visų pirma, fontanas yra aiškiai ne to mastelio objektas Nemuno erdvėje. Jis matomas tik iš krantinės apačios, tačiau atsiraukus toliau, nuo viršutinės krantinės terasos ar nuo Vytauto Didžiojo tilto, atrodo it laistymo žarna pievoje. Be to, fontanas yra per arti kranto – užstojamas net žvelgiant nuo priešais jį įrengto vasaros amfiteatro, kuriame rinktis ypač pamėgę jaunieji kauniečiai. Kitavertus, įrenginys neturi jokio atsako krante, yra it našlaitis, paklydęs Nemuno slėnio erdvėje.

Sumanymą įrengti naują fontaną Nemune lyg ir reikėtų sveikinti – fontanų ar šiaip viešų atrakcijų mieste nėra per daug. Vis dėlto norėtųsi, kad ir dovanojamas fontanas atitiktų bent minimalius viešai Kauno erdvei keliamus dizaino ir architektūrinio mąstymo  reikalavimus. Juolab, kad kitąmet „Kauno vandenys“ grasina Nemune įrengti stacionarų fontano-bandytojo brolį.

Komentarai

  1. Na, ideja yra tikrai grazi, kad kaunieciai nori pagrazinti savo miesta, bet kazkaip labai panasu, kad Kaune nebeliko miesto veida logiskai ir estetiskai priimtinai tvarkanciu profesionalu! Formuojasi ispudis nori nenori, kad kieno rankose pinigai – tas ir „ismano reikala“. Pavyzdziu apstu, labiausia krenta i akis Akropolis, labai grazus, prabangiai irengtas pinigu isviliojimo centras, kuris tapo kaip kokia auksine berete ant pavargelio galvos. Kadaise(ir ne taip jau seniai) buvus miesto centru graziausia ir miescioniskiausia miesto gatve Laisves aleja nunyko. Ka gerbiamieji miesto architektai galvojo, pries pasirasydami Akropolio projekta, nejaugi nesuvoke, kad naujasis statinys iskreips, isdarkys miesto pusiausvyra? Ir kaipgi cia dabar su tuo fontanu, kuris liejasi visai nelogiskoj vietoj? Visiskai nesistebiu, kad turistai mano, jog kazkoks vamzdis pratruko. Gerbiamieji, pasiklausykit, ka svarsto, koks ispudis susidaro turistams, nes is salies visada atrodo sveikiau ir sviezia akis daugiau pamato! Juolab, kad ir saviskiai miestelenai uzsimena, jog tas fontanas – kliutis kelyje Nemunu. O gal cia velgi – koks pinigingas suva pakastas? Kaip ir po Akropoliu……..
    Verciau smelio dezes mieste issvarintu ir uzdengtu nuo valkataujanciu kaciu Kauno svara ar kokia kita imone, nes ir vietiniams, ir atvaziavusiems maziesiems miesto sveciams nera, kur pazaisti vasara; kur surudijusios ir vos besilaikancios supynes, nesaugus zaidimu irenginiai; kiemuose vien masinoms vieta, nesvarbu, kur; gatviu ir kiemu asfaltai duobeti, zaidimu aiksteles isgadintos nuo ratu, vaikams nera, kur saugiai zaisti!
    Yra, kur deti pinigus, dievaz, uzuot bet kur irengus dar viena Kauno „stebukla“-fontana (sikart). Tik apsidairykit!

  2. Apgailėtina čiurkšlė tarsi išmastyta kabinetinių teoretikų makaulėse. Džiugina tai, kad nacionalinių nuvorišų, mentalitetas savo atitrūkimu nuo tikrovės pagaliau sutapo su minėtu akademiniu nudžiūvimu. Gal čia formuojasi kos pagrindas vienybei ir nacionaliniam atgimimui?

  3. man patinka, tik truksta aukscio… turetu but daug aukstesnis, akd matytu, nuo tilto, , nereiktu ieskoti, kur cia tas fontanas 🙂 ir viena manau gera, juk amfiteatras, kaunieciu megstama susitikti vieta 🙂 ir renginiu krantinej daug vyksta. Super ideja

  4. Protingesnis už tave – sutinku su bet kuria nuomone, kuri išsakoma argumentuotai.

    Į savivaldybę Kauno vandenys kaip ir Kauno švara neis, tačiau įv. viešųjų ryšių akcijomis, kurios tiesiogiai nukreiptos pasigerinti prieš miestiečius artėjant savivaldos rinkimams (Vandenys – fontanas artėjant žiemai; Švara – dviračių stovai Laisvės alėjoj vasaros pabaigoj+toj vietoj, kur jau buvo įrengti), jie bando reklamuoti šiuo metu valdžioje esančius. Bet nieko, mes, neprotingieji miestiečiai pabandysim pastebėt, kas dar bus atlikta ir padaryta savireklaminiais tikslais:)

  5. Siaubas daro kas ka nori kas tik sauna i galva nors jokio supratimo neturi kas kur ir kaip………………..
    geda

  6. O man, kaip neeiliniam Kauno gyventojui, kuris ne tik žioplinėja krantais, bet ir vandeniu plaukioja tas čiurškalas tik kliūtis kelyje. Ir dar palei krantinę. Absurdas!

  7. Irengti uosto teritorijoje fontana – labai didelis supratingumas, kas yra laivyba. Neveltui uzsienieciai klausineja: kodel pas jus Nemune uzdrausta laivyba? kodel laivu nera?
    Todel, kad Kauna valdo sodininkai, darzininkai ir gyvuliuku augintojai.

  8. Sumanymas geras, reikia miestui naujumo ir patrauklumo, tačiau kaip tai įgyvendinama,tiesiog Tragiška!

  9. sakai kauno vandenys eis i savivaldybe?
    o tu turi tokios informacijos kad del heso kaltes fontanas yra toks, be to jis laikinas ir bus tvarkomas, platformu nesimatys, jos bus po vandeniu, estetinis vaizdas bus zymiai grazesnis…. As kaip eilinis kauno gyventojas esu dekingas uz si fontana… o estetine ir landsafto problema yra ant suoliuku merdintys idiotai, aciu Dievui ateina ziema!

  10. Vykdoma plataus mąsto ateinančių savivaldybės rinkimų kampanija, kurios metu visais įmanomais būdais bandoma pasireklamuoti. Tiesa, dėl nesuvokimo kas yra daroma, kartais bandoma reklamuotis ir tokiais, ne itin išbaigtais būdais:)

    Čia panašiai, kas užsisakytume reklamą TV, o nusiųstume audio klipą:))

    Iš mūsų miesto mero dar ne tokių dalykų sulauksim, juk reik kažkaip pasiekt girtų konservatorių pirty išsikeltus uždavinius:)

  11. kaune jau turbut architektu nebera?

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Vytinė prie Karalienės Luizės tilto

NEMUNAS IR GYVENIMAS: Kviečia unikali Panemunių regioninio parko ekspozicija

2023 rugsėjo 8Be komentarųPILOTAS.LT

Jurbarko rajone, Šilinės karčiamoje įsikūrusiame Lankytojų centre galima pamatyti unikalią ekspoziciją – „Nemunas ir gyvenimas prie jo“. Vežiminėje smuklės dalyje lankytojai gali atrasti senuosius Nemuno

Nemunas

KITAM KRANTE: Bandymas sugrąžinti Kauno krantams upių kultūros tėkmę

2022 birželio 20Be komentarųPILOTAS.LT

„Kitam Krante“ – tai visą vasarą truksiantis unikalus bandymas sugrąžinti miesto krantams upių kultūros tėkmę, kuri sustojo praėjusiame amžiuje po šimtmečius trukusios turtingos Kauno uostamiesčio

Nemunas

GAIVINAMA KROVININĖ LAIVYBA: Nemune naudos elektrinį vilkiką

2022 gegužės 20Be komentarųPILOTAS.LT

Europos investicijų banko konsultavimo paslaugų tarnyba remia žaliąją krovininę laivybą Lietuvos vidaus vandenyse. Projekto tikslas – atnaujinti krovinių gabenimą vandens transportu tarp dviejų didžiųjų Lietuvos

Nemuno 7

„NEMUNO 7“: Meniniam gyvenimui prikels Nemuno žemkasę

2022 sausio 103 KomentaraiPILOTAS.LT

Viena didžiausių 2022-ųjų Europos kultūros sostinės intrigų, bent jau  Kauno ribų – kūrybiškam meniniam gyvenimui prikeliama žemkasė Nemune, netoli senosios Zapyškio bažnyčios. „Nemuno 7“ –

laivas "Žalgiris"

ATIDARĖ „ŽALGIRIO“ PRIEPLAUKĄ: Nuo Kauno širdies iki Kulautuvos

2021 birželio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Nemuno salos akvatoriją išvaliusi ir šalia Kauno arenos laivybai skirtą prieplauką įrengusi Vidaus vandens kelių direkcija (VVKD) oficialiai pristatė daugiau kaip 70 žmonių talpinantį keleivinį

Punios šilas

DAUGIAU APSAUGOS PUNIOS ŠILUI: Rezervatą siūloma didinti 5 kartus

2021 gegužės 12Be komentarųPILOTAS.LT

Vieną vertingiausių Lietuvos gamtos vietovių – Punios šilą – siūloma saugoti išplečiant gamtinį rezervatą. Pietinėje Punios šilo dalyje projektuojamas pažintinis pėsčiųjų ir dviračių takas, kuris

Kauno hidroelektrinė

LAIVYBAI IR ŽUVIMS: Kaunas imasi šliuzo ir žuvitakio projekto

2021 kovo 29Be komentarųPILOTAS.LT

Didžiausia „žaliąją“ energiją Lietuvoje gaminanti jėgainė –  Kauno hidroelektrinė (KHE) – dar praėjusio amžiaus viduryje atkirto Nemuną ir tapo kliūtimi vientisam laivybos keliui. Įrengus šliuzą,

Sustabdyti buldozerių intervenciją į trapią Žemųjų Šančių krantinę pavyko dėka aktyvios vietos bendruomenės, kuri žada pati imtis gatvės projektavimo iniciatyvos. Nuotrauka: Žemųjų Šančių bendruomenės.

LAIMĖS DIENĄ – ŠLOVINS ASFALTĄ: Šančiai modeliuos Mylmero krantinę patys!

2021 kovo 1934 KomentaraiAudrys Karalius

Ilgą laiką ramų ir romantišką gyvenimą ant Nemuno kranto savinęsis Šančių rajonas, pakviestas grąžinti skolą Kauno miestui. Natūra. Kovo 20-ąją Kaunas pompastiškai švęs, tratant būgnams,

"Raketa"

LEGENDINĖS KELIONĖS SUGRĮŽTA: „Raketa“ jau raižo Nemuno bangas

2020 birželio 12 KomentaraiPILOTAS.LT

Prieš metus po ilgos pertraukos į Nemuną buvo iškilmingai nuleistas keleivinis kateris „Raketa“, tačiau pernai leidimo plukdyti keleivius jis taip ir negavo. Į vandenį laivą

Sustabdyti buldozerių intervenciją į trapią Žemųjų Šančių krantinę pavyko dėka aktyvios vietos bendruomenės, kuri žada pati imtis gatvės projektavimo iniciatyvos. Nuotrauka: Žemųjų Šančių bendruomenės.

NEMUNO KELIAS: Šančiskių protesto akcija virto eitynėmis už demokratiją Kaune

2019 liepos 30Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno Žemųjų Šančių bendruomenė tarė dar vieną skambų protesto žodį dėl neharmoningos miesto plėtros – surengė pilietinę akciją „Nemuno kelias“. Kauno valdžios autokratiško valdymo ir

Birštono apžvalgos bokštas

MEDINIŲ BOKŠTŲ TRADICIJA: Birštonas dalins vaizdus iš paukščio skrydžio

2019 liepos 12Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Birštone  lankytojams atvertas aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje. Apie senųjų bokštų tradicijas užsimenančios medinės apdailos statinio 45 metrų aukštyje įrengta apžvalgos aikštelė atveria net 40 km gylio panoramas. Birštono apžvalgos

Laivas "Raketa"

DAR VIENAS UPEIVIŲ BANDYMAS: Nemuno vandenis vėl skros istorinė „Raketa“

2019 gegužės 231 KomentarasPILOTAS.LT

Kone 8 metus krante „ilsėjęsis“ keleivinis kateris „Raketa“ nuo šiandien Kaune vėl bortais plaką vandenį. Planuojama, kad reguliarios kelionės iš Laikinosios sostinės į Nidą prasidės

Kelionė nemunu

KELIONĖ NEMUNU: V.Saloshankos nuotraukos iš Baltarusijos, Lietuvos ir Rusijos

2017 lapkričio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Prienų kultūros ir laisvalaikio centre atidaroma baltarusių fotomenininko Vitus Saloshankos paroda „Kelionė Nemunu“. Tai 3 metų darbo rezultatas, įgyvendintas Baltarusijoje, Lietuvoje ir Rusijoje. Sekdamas Nemuno

images_pulsas_foto_4835_nemun_kn_110900_e01_bra

KAUNAS PRIE(BE) UPIŲ://INICIATYVOS „TẽKA“ DISKUSIJA KAUNO MENININKŲ NAMUOSE

Artėjant metui, kai Nemune užsidarys navigacijos sezonas, o Neris pasidengs ledu, krantinių atgimimo iniciatyva „TẽKA“ ir Kauno menininkų namai rengia diskusiją apie miestą, upes ir

images_straipsniu_foto_3849_VDU Butkeviciene_3849_tit-3_Butkeviciene

FATALIŠKAS IŠBANDYMAS KAUNUI:// AR UPĖS BUS IŠTRINTOS IŠ MIESTO IDENTITETO?

Šimtus metų Kaunas buvo laisvas, miesto teises turėjęs miestas, kuriame buvo sklandžiai derinami visų miestiečių interesai. Deja, šiuo metu Kaunas primena didikų valdomą miestą, kur

images_pulsas_foto_3645_vandu_kn_140000_e01_bra

PRAMOGINĖ LAIVYBA KAUNE://GEGUŽĘ ATIDAROMAS MARŠRUTAS Į BIRŠTONĄ

Į kauniečių gyvenimą pamažu grįžta vanduo bei vandens pramogos. Visą vasarą iš Kauno į Birštoną ir atgal kursuos pramoginis laivas, kuris leis mėgautis Kauno marių

images_straipsniu_foto_3366_laiva_kn_141100_e01_xxx

UPIŲ LAIVYBA KAUNE://NUO GEGUŽĖS PO APYLINKES PLUKDYS PRAMOGINIS LAIVAS

Kaunas nusprendė prisiminti pramoginę upių laivybą. Vienas pirmų „žvalgomųjų“ žingsnių – į Nemuną specialiais bėgiais ką tik nuleistas keleivinis pramoginis laivas „Kaunas“, baigtas statyti vos

images_straipsniu_foto_3411_panem_ce_140500_e01_xxx

APIE GYVENIMĄ PRIE NEMUNO://NAUJA PANEMUNIŲ REGIONINIO PARKO EKSPOZICIJA

Panemunių regioninio parko lankytojų centre atidaroma nauja moderni ekspozicija, kurios tema „Nemunas ir gyvenimas prie jo“. Ekspozicija ne vien supažindina su panemunės gamta ir žmonių

images_pulsas_foto_3404_nemun_za_140500_e01_BRA

KAUNAS-KULAUTUVA-KAUNAS://ATGAIVINTA TARPUKARINĖ KELIONĖ NEMUNU

Kaune atnaujintos kelionės Nemunu – kiekvieną sekmadienį kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami plaukti laivu Nemuno maršrutu: Kaunas-Kulautuva-Kaunas. Laivas „Tolstojus“ atsišvartuoja nuo „cimbruvkos“ prie Vytauto Didžiojo

images_pulsas_foto_3026_laiva_kn_140400_e01_xxx

GAIVINA KRUIZINĘ LAIVYBĄ://ATIDARYTAS MARŠRUTAS KAUNAS-BIRŠTONAS-KAUNAS

Kaunas pamažu gaivina pramoginę laivybą. Savo aktyvia laivyba kadaise garsėjusiame mieste penktadienį oficialiai pristatytas naujas vandens turizmo produktas maršrutas – kruizas Kaunas-Birštonas-Kaunas. Naujuoju maršrutu vasarą

images_straipsniu_foto_2921_marve_kn_140200_e01_xxx

GAIVINS LAIVYBĄ NEMUNU://PRITARTA MARVELĖS PRIEPLAUKOS KONCESIJOS PROJEKTUI

Vyriausybė pritarė Susisiekimo ministerijos koordinuojamo projekto „Nemuno uostų (prieplaukų) išvystymas“ rengimui. Šio viešojo ir privataus kapitalo partnerystės projekto tikslas – Marvelės krovininės prieplaukos Kaune infrastruktūros,

images_pulsas_foto_2383_nemun_kn_090600_e01_xxx

PRASIDEDA NAVIGACIJA://BAIGIAMA RUOŠTI 384 KM VIDAUS VANDENŲ KELIŲ

Atšilus orams, prasideda navigacija šalies vidaus vandenų keliais. Valstybės įmonė Vidaus vandens kelių direkcija skelbia, kad eksploatacijai bus paruošta 384 km valstybinės reikšmės vidaus vandenų

images_phocagallery_1525_cccp_arch_1201_1525_cccp_arch_1201bl_1525_e03_chaubin

KOSMINĖ ARCHITEKTŪRA IR AISTRA//F.CHAUBINO PASKAITA VILNIUJE

Prancūzas Fredericas Chaubinas (Frédéric Chaubin) jau senokai domisi neįprastais, simbolizmo bei utopijos dvasia persmelktais „kosminės architektūros“ kūriniais. Vienas iš šio gana neįprasto pomėgio rezultatų –

nemun font 1010** KAUNO VAMZDIS REPETUOJA „GAIVINIMĄ“

Vieną dieną Nemune, Kauno Vytauto bažnyčios pašonėje prapliupo čiurkšlė. Senamiesčio krantine „cimbruvka“ bevaikštantys kauniečiai bei vienintelį miesto „viešą priėjimą“ prie vandens aptikę turistai jau kelias